ΕΛΛΑΔΑ

Χάος στον Πειραιά: Δεν μπορούν να εκκενώσουν το λιμάνι -Οι πρόσφυγες αρνούνται να φύγουν

Χάος στον Πειραιά: Δεν μπορούν να εκκενώσουν το λιμάνι -Οι πρόσφυγες  αρνούνται να φύγουν
Advertisement

Αρνούνται να μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, καθώς, παρά το γεγονός ότι το πρωί κατέφθασαν δύο λεωφορεία με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων, μόνο 72 άτομα έχουν επιβιβασθεί σε αυτά.

Μεταφραστές καταβάλλουν προσπάθειες από το πρωί να πείσουν τον περισσότερο κόσμο να μετακινηθεί προς τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον.

Ακόμη ένα πούλμαν, το οποίο βρίσκεται στην Πέτρινη Αποθήκη με προορισμό και αυτό τον Κατσικά, παραμένει άδειο, ενώ βρίσκεται στο σημείο για περισσότερο από τρεις ώρες.

Πολλοί μετανάστες που έφθασαν χθες στον Κατσικά Ιωαννίνων προτρέπουν τους ομοεθνείς τους, μέσω κινητών τηλεφώνων, να μη μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση, βρίσκονται 5.350 άτομα.

Σχέδιο εκκένωσης έως το Πάσχα
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πλέον η εκκένωση της Ειδομένης και του Πειραιά και η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας. Μάλιστα, ο χρονικός ορίζοντας για την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά είναι το Πάσχα, αφού η κυβέρνηση θέλει να προλάβει να αλλάξει η εικόνα πριν από το μεγάλο κύμα αφίξεων τουριστών. 

Τι συζητήθηκε στο κυβερνητικό συμβούλιο 
Η πορεία της κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας, με προτεραιότητα τις ενέργειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Προτεραιότητα η αποσυμφόρηση του Πειραιά
Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθεί στον Πειραιά, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα. Σύμφωνα με πηγές, η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική πολιτεία.

Μετακινήσεις ανάλογα με την εθνικότητα
Συζητήθηκε, επίσης, και το ζήτημα των εντάσεων και υπάρχουν σκέψεις κάποιες μετακινήσεις από τον Πειραιά να γίνονται με βάση την εθνικότητα. Αναφέρθηκε και η εφαρμογή της συμφωνίας, ως προς το σκέλος των επανεισδοχών, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.

Δήμος Πειραιά:«Να αναλάβει η πολιτεία την ευθύνη για τους πρόσφυγες»
Την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά περιέγραψε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κόκκαλης.
«Είναι ελεγχόμενη (η κατάσταση), αλλά αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι, δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς είναι δυνατόν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, το 2016, στο μεγαλύτερο λιμάνι και στο κέντρο της πόλης, να επικρατούν αυτές οι συνθήκες. Είναι ελεγχόμενη με την έννοια ότι δεν πεθαίνουν άνθρωποι, αλλά έχουμε κρούσματα φυματίωσης και ηπατίτιδας από τη βρωμιά», είπε ο κ. Κόκκαλης μιλώντας σήμερα στον Βήμα FM.
«Τα μαζέψαμε και φύγαμε ήδη. Ο Δήμος δεν μπορεί να αποχωρήσει από το λιμάνι, διότι είναι Πειραιάς. Αλλά ως φυσική παρουσία και με την προσπάθεια όλη αυτής που γίνεται τον τελευταίο καιρό, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε αυτή την αβελτηρία συντονισμού από την Πολιτεία και την όλη δραστηριότητα εκεί, ως συντονισμός, και από τις άλλες ομάδες που είναι εκεί. Δεν είναι 1.000 άτομα. Η πραγματικότητα είναι ότι με συντονισμό του Δήμου Πειραιά, την οργάνωση μιας κουζίνας επί τόπου και με εθελοντές μάγειρες και πράγματα που προσφέρθηκαν από ανθρώπους που έφεραν την πανπειραϊκή πρωτοβουλία στο Ελληνικό και την ΚΟΔΕΠ στο Δήμο μας ή την αποθήκη του Ταεκβοντό, μαγειρεύονταν 5-6.000 μερίδες κάθε μέρα. Τώρα, ας τα κάνει ο Στρατός. Τι να σας πω εγώ…; Έχουμε φύγει ήδη. Έχουμε αφήσει καζάνια και γκάζια και ας τα αναλάβει κάποιος, να έχει την ευθύνη», είπε ο κ. Κόκκαλής που κάλεσε και την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη.
«Να αναλάβει και η Πολιτεία την ευθύνη και να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να συμβαίνει. Όπως σας είπα και πριν, δεν έχουμε κάποια φυσική καταστροφή. Έχουμε ηλεκτρικό και νερό, έχουμε δίκτυα, έχουμε οργανωμένο κράτος και ευρωπαϊκό και έχουμε 5.000 ανθρώπους που κοιμούνται στα πατώματα άπλυτοι, επειδή θέλουν να φύγουν από έναν πόλεμο; Είναι ντροπή αυτό το πράγμα και εν πάση περιπτώσει, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και άλλοι για όλο αυτό».

Πηγή

Advertisement