ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας: «Έρχεται έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με ανεμβολίαστους»

Τσιόδρας: «Έρχεται έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με ανεμβολίαστους»
Advertisement

«Ξαναχτυπά» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόρδας, ο οποίος υποστήριξε πως «έρχεται νέα έξαρση της πανδημίας στις περιοχές με πολλούς ανεμβολίαστους».

Τις προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ECDC) για αναμενόμενη έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανέδειξε σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής, εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά όλων εκείνων οι οποίοι – όπως ανέφερε – «διατυπώνουν αντιεπιστημονικές ανοησίες, ενώ δεν έχουν ιδέα πως γίνεται η σύγκριση των δεδομένων».

Μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Αθήνας, προς τιμήν του Ελληνοαμερικανού καθηγητή Ιατρικής και Κοινωνικών Επιστημών, Νικόλα Χρηστάκη, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως – όσο υψηλότερη είναι η εμβολιαστικη κάλυψη – τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως η Ελλάδα πήγε καλά με την πανδημία, διότι, στα πρώτα κύματα, το σύνολο των πολιτών πρόσεχε και συμμορφωνόταν με τα μέτρα προστασίας, ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών.

Σε οριακό σημείο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει σε αναλυτικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Μακεδονία», οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζουν την ίδια ένταση του περσινού Οκτωβρίου, με την ανησυχία να αυξάνεται για το επόμενο χρονικό διάστημα και τον φόβο να μεγαλώνει για πιο δύσκολες εφημερίες και πληρότητες που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν. Η κατάρρευση για τους υγειονομικούς στα νοσηλευτικά ιδρύματα επέρχεται, σύμφωνα με τους ιδίους, όταν αρχίζουν να μετατρέπουν κλινικές και κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λοιπής νοσηρότητας σε COVID-19, καθώς τότε χάνουν την πλήρη λειτουργικότητά τους και γίνονται «νοσοκομεία μιας νόσου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «ΜτΚ», το σύστημα υγείας της πόλης βρίσκεται μία ανάσα πριν από αυτήν την κατάσταση, που ξυπνάει περσινές μνήμες της ασφυκτικής πίεσης που άρχισε από τέλη Οκτωβρίου και κορυφώθηκε στα μέσα του Νοεμβρίου. Οι προβλεπόμενες ΜΕΘ για κορωνοϊό στα νοσοκομεία της πόλης μένουν συνεχώς γεμάτες και με εσωτερική διαχείριση και μεταφορά ασθενών σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, προσπαθούν να συγκρατήσουν, προς το παρόν, την μετατροπή νέων κλινών και την ενεργοποίηση εφεδρικών λύσεων.

«H κατάσταση αυτή την στιγμή στα νοσοκομεία είναι πιεστική. Όλες οι ΜΕΘ που προορίζονται για κορωνοϊό είναι κατειλημμένες, με ποσοστό άνω του 90% από ανεμβολίαστους. Δηλαδή αν δεν υπήρχαν ανεμβολίαστοι, θεωρητικά θα είχαμε 2-3 άτομα στις ΜΕΘ, ενώ τώρα έχουμε 50-55 ανά υγειονομική περιφέρεια» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας.

Όσο για τους θανάτους στην πόλη αλλά και γενικότερα, ο κ. Νίτσας σημειώνει «ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν ανθρώπους που διασωληνώνονται και τελικά δεν τα καταφέρνουν. Πρόκειται για το 10% των ασθενών στη ΜΕΘ».

Η διαφορά σε σχέση με το 2020

Οι αριθμοί πάντα αποτυπώνουν ακριβώς την επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής. Η Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε ξανά πάνω από 400 ημερήσια κρούσματα, ενώ πέρυσι τέτοια περίοδο δεν είχε ξεπεράσει τα 100.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη είχαν εντοπιστεί μόλις 6 κρούσματα, την επόμενη ημέρα, 13 Οκτωβρίου, αυξήθηκαν σε 36, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου σε 38, την Πέμπτη σε 56 και μέσα σε λίγες ημέρες τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 200. Από το «κόκκινο» στο «μαύρο» πέρασε στις 28 Οκτωβρίου που κατέγραψε 384 κρούσματα, ενώ στις 31 του μηνός έσπασε το πρώτο ρεκόρ με 839 κρούσματα.

Υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά σήμερα συγκριτικά με πέρυσι και αφορά τον αριθμό των τεστ που γίνονται καθημερινά. «Πλέον γίνονται 200.000 τεστ ανίχνευσης του ιού στην Επικράτεια και εντοπίζονται 400 θετικά στη Θεσσαλονίκη. Πέρυσι τα τεστ δεν ξεπερνούσαν τις 50.000 και εντοπίζονται 100-150 κρούσματα στην πόλη» εξηγεί στέλεχος του υπουργείου Υγείας στη «ΜτΚ», τονίζοντας ότι ο αριθμός των τεστ πάντα παίζει σημαντικό ρόλο.

Το πρώτο καμπανάκι πέρυσι στο σύστημα υγείας χτύπησε στις 19 Οκτωβρίου, με τον εκτροχιασμό της επιδημιολογική πορείας και την κατάρρευση του ΕΣΥ να είναι αναπόφευκτες. Σήμερα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν σταθεροποιηθεί ανάμεσα σε 18 με 30 καθημερινά. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, η κατάσταση ακόμα είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο αν αυξηθούν έστω και στις 40 οι καθημερινές εισαγωγές, τότε θα ξεπεράσουν και πάλι τα όριά τους. «Όποιος χρειαστεί σήμερα κλίνη ΜΕΘ, θα την έχει. Ενισχύθηκαν και τα περιφερειακά νοσοκομεία, ώστε να μη γεμίσει η πόλη πάλι με ασθενείς από τις γύρω περιοχές. Επίσης, σήμερα το 1/3 των κρουσμάτων είναι παιδιά που δεν νοσούν βαριά και αυτό βοηθάει το σύστημα υγείας» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ένα χρόνο μετά, ωστόσο, τα νοσοκομεία της πόλης δεν είναι ίδια. Το δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας άφησε μια «κληρονομιά» περισσότερων κλινών και εμπειρίας διαχείρισης. Όμως, τον Σεπτέμβριο εκατοντάδες υγειονομικοί αποχώρησαν από τα νοσοκομεία λόγω αναστολών εργασίας επειδή δεν εμβολιάστηκαν, με το προσωπικό να μειώνεται και με όσους απέμειναν να είναι εξαντλημένοι.

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement