ΕΛΛΑΔΑ

Τάσος Αρνιακός: Οι πρόγονοί μου έβοσκαν πρόβατα στη Μιχαλακοπούλου [βίντεο]

Τάσος Αρνιακός: Οι πρόγονοί μου έβοσκαν πρόβατα στη Μιχαλακοπούλου [βίντεο]
Advertisement

Kαλεσμένος στο JOY ήταν ο γνωστός μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, ο οποίος διηγήθηκε στην Ράνια Θρασκιά την ιστορία του ονόματος του που πηγαίνει πίσω στο 1821…

«Γεννήθηκα στην Αννίτα και εγώ και ο πατέρας μου και ο παππούς μου και ο προπάππος μου. Ας πούμε από το ’21 και μετά γιατί από την εποχή του Περικλή δεν υπάρχουν Αθηναίοι.

Έτυχε οι πρόγονοι του πατέρα μου να βρίσκονται στο ασκέρι του Καραϊσκάκη και όταν κατέβηκε και πολιόρκησε τον Κιουταχή γύρω από την Ακρόπολη, ο οποίος πολιορκούσε τους Έλληνες που ήταν μέσα στην Ακροπολη.

Και εν πάση περιπτώσει κατέβηκαν αυτοί οι άνθρωποι από εκεί, σκοτώνεται ο Καραϊσκάκης όπως ξέρεις και μένει το ασκέρι του στην Αθήνα, δεν γύρισε πίσω.

Η μακρινή καταγωγή είναι από τη μακρινή Φωκίδα. Κατέβηκαν αυτοί οι άνθρωποι σαν πολεμιστές και ξέμειναν ουσιαστικά και τι έκαναν… ήταν βοσκοί. Αφού έμειναν στην Αθήνα το μόνο που ήξεραν να κάνουν ήταν να βόσκουν πρόβατα και να πολεμάνε. Όταν σταμάτησε λοιπόν ο πόλεμος άρχισαν να βόσκουν πρόβατα και το ωραίο είναι το που… Στη Μιχαλακοπούλου. Γιατί η Μιχαλακοπούλου είναι ο Ιλισός ποταμός.

Το ωραίο είναι ότι οι στάνες τους ήταν εκεί που είναι τώρα η Αμερικανική Πρεσβεία, το Μέγαρο Μουσικής. Είναι μια οδός Έβρου όπου εκεί ήταν οι στάνες των αρνιακών. Αυτοί βόσκαν τα κοπάδια τους εκεί που είναι το Badminton, το Γουδή. Το κανονικό όνομα είναι Βάρσος, αλλά έγινε Αρνιακός προφανώς από τα αρνιά.»

Δείτε το βίντεο από το zappit:

 

 

Ο γάλλος φωτογράφος Frederick Boissonnas είχε τραβήξει πρόβατα στην Πλάκα, το 1990:

Πρόβατα στο Κολωνάκι το 1900:

Πρόβατα στην Ακρόπολη:

Και πρόβατα την Μιχαλακοπούλου ως το 1960!

Πηγή

Advertisement