ΚΟΣΜΟΣ

Ταξίδι στο όνειρο: Δεν είναι πόλη του Μεσαίωνα – Είναι ο νο1 χριστουγεννιάτικος προορισμός της Ευρώπης για το 2019

Ταξίδι στο όνειρο: Δεν είναι πόλη του Μεσαίωνα – Είναι ο νο1 χριστουγεννιάτικος προορισμός της Ευρώπης για το 2019
Advertisement

Το λιλιπούτειο σύµπαν της Μπριζ, στη Φλάνδρα του Βελγίου (µόλις 50’ µε το τρένο από το αεροδρόµιο των Βρυξελλών), θαρρείς ότι έχει ξεπηδήσει από τις σκονισµένες σελίδες ενός ροµαντικού µυθιστορήµατος! Και µπορεί µέχρι τώρα οι Βορειοευρωπαίοι να την επισκέπτονταν µε κλειστά τα µάτια, αλλά πλέον διεισδύει ολοένα και πιο δυναµικά στην ταξιδιωτική ατζέντα και των Νοτίων.

Πλακόστρωτα δροµάκια, αραχνοειδή κανάλια και λίµνες µε λευκούς κύκνους, µεσαιωνικές εκκλησίες, πανέµορφοι πύργοι, κουκλίστικες πλατείες διαφύλαξαν καλά τη γοητεία της πόλης από την καταστροφή που ισοπέδωσε ένα µεγάλο µέρος του Βελγίου κατά τη διάρκεια των πολέµων του 20ού αιώνα. Η Μπριζ είναι πολύ όµορφη ακόµα και στην καθηµερινότητά της, πόσω µάλλον αυτήν την περίοδο, που βάζει τα γιορτινά της ενόψει Χριστουγέννων! Τυλιγµένη στα πολύχρωµα λαµπιόνια της και αναδίνοντας ευωδιές από φρεσκοψηµένες βάφλες, ζεστό κρασί και βελγικές σοκολάτες, µας επιφυλάσσει µια εµπειρία τόσο γλυκιά, που θα τη θυµόµαστε για πάντα!

Ταξίδι στο όνειρο: Δεν είναι πόλη του Μεσαίωνα – Είναι ο νο1 χριστουγεννιάτικος προορισμός της Ευρώπης για το 2019 - Εικόνα 2

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Η πλούσια ιστορία της πόλης ξεκινά τον 1ο αιώνα π.Χ., από τη Ρωµαϊκή Περίοδο, όταν ο Ιούλιος Καίσαρας κατέλαβε την περιοχή και έχτισε τα πρώτα τείχη για να προστατέψει τη νέα του κατάκτηση από τους πειρατές. Κατά τον 12ο-15ο αιώνα είναι η χρυσή περίοδός της, χάρη στο λιµάνι της αλλά και το Bourse (1309), το πρώτο, όπως φηµολογείται, χρηµατιστήριο του κόσµου. Μια έντονη γεύση από το παρελθόν της θα πάρετε µε αφετηρία τον πυρήνα της πόλης και την περιοχή της αγοράς Μarkt.

Το βλέµµα ελκύουν τα χρωµατιστά κτήρια µε τις κλιµακωτές στέγες, το Provinciaal Hof (Επαρχιακό Δικαστήριο), η µικρή, κλειστή χριστουγεννιάτικη αγορά και το παγοδρόµιο. Γύρω τους µαγαζάκια σοκολάτας και ζαχαρωτών µπλέκονται µε τα χαµόγελα ανεµελιάς και συνθέτουν την εικόνα µιας ονειρούπολης. Ένα διάλειµµα πίνοντας Jenever (ένα τοπικό είδος τζιν) στη χριστουγεννιάτικη αγορά, γεµάτη στολίδια και µάλλινα είδη, ενδείκνυται προτού µπείτε στα ενδότερα .

Ταξίδι στο όνειρο: Δεν είναι πόλη του Μεσαίωνα – Είναι ο νο1 χριστουγεννιάτικος προορισμός της Ευρώπης για το 2019 - Εικόνα 3

Προχωρώντας πιο µέσα, στο ιστορικό κέντρο της Μπριζ, το οποίο µάλιστα αποτελεί Μνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO, φτάνουµε στην πιο κεντρική πλατεία της πόλης, που ακούει στην ονοµασία Burg. Η αρχιτεκτονική των µεσαιωνικών –και όχι µόνο– κτηρίων και το επιβλητικό µέγεθος (ύψος 83 µ.) του καµπαναριού Belfort κλέβουν την παράσταση! Αν αντέχετε τα µεγάλα ύψη, το κρύο και τα… 366 σκαλιά ανεβείτε στην κορυφή του και ο κόπος σας θα αποζηµιωθεί µε µια µαγευτική θέα σε ολόκληρη την πόλη, ενώ ο ήχος από τις 47 καµπάνες θα σας προκαλέσει ρίγος (Καθ. 09:00-18:00, Brugge Belfort, Markt 7, tel: +32 50 448686, είσ. €10).

Ταξίδι στο όνειρο: Δεν είναι πόλη του Μεσαίωνα – Είναι ο νο1 χριστουγεννιάτικος προορισμός της Ευρώπης για το 2019 - Εικόνα 4

Στην ίδια πλατεία δεσπόζει και η ρωµαιοκαθολική Βασιλική του Ιερού Αίµατος, όπου φιλοξενείται η περίφηµη φιάλη του Αγίου Αίµατος, ένα κρυστάλλινο δοχείο µε χρυσές λεπτοµέρειες που περιέχει ένα πανί µε το αίµα του Ιησού Χριστού, το οποίο υποστηρίζεται ότι χρησιµοποιήθηκε από τον Ιωσήφ της Αριµαθαίας κατά τη διάρκεια της προετοιµασίας του σώµατος του Χριστού για ταφή µετά την αποκαθήλωση από τον Σταυρό (Καθ. 09:30-12:00 & 14:00-17:00, Burg 13, tel. +32 50 336792, www.holyblood.com, είσ. €2,50).

Τα βλέµµατα στην πλατεία τραβάει και το γοτθικού στυλ κτήριο του Δηµαρχείου (Stadhuis), κατασκευασµένο το 1376.

Λίγο παραδίπλα ο Πύργος του Ναού της Παναγίας (Onze-Lieve-Vrouwekerk) καθηλώνει χάρη στον συνδυασµό γοτθικής και µπαρόκ αρχιτεκτονικής. Εντός του δεσπόζουν έργα τέχνης ανεκτίµητης αξίας, µε σηµείο αναφοράς το γλυπτό «Η Παρθένος και το Θείο Βρέφος» του Μιχαήλ Άγγελου, το οποίο αποτελεί το µοναδικό έργο του κορυφαίου καλλιτέχνη που βρίσκεται εκτός ιταλικών συνόρων.

Όσο για τους λάτρεις των τεχνών, πρέπει να σπεύσετε έως την περιοχή της Groeninge. Εκεί δεσπόζει το Δηµοτικό Μουσείο Καλών Τεχνών, το οποίο «συµπυκνώνει» την ιστορία της φλαµανδικής και της βελγικής ζωγραφικής. Έργα της πρώιµης φλαµανδικής τέχνης, ένα ευρύ φάσµα της Αναγέννησης και του µπαρόκ, πίνακες του 18ου και του 19ου αιώνα, αριστουργήµατα του εξπρεσιονισµού και αντικείµενα της µεταπολεµικής σύγχρονης τέχνης είναι όλα όσα θα θαυµάσετε (Τρ. – Κυρ. 10:00-17:00, Dijver 12, tel. +32 50 448711, είσ. €8).

Ωραία είναι τα γραφικά µαγαζάκια µε τις σοκολάτες στην πλατεία, αλλά άλλη χάρη έχει να µπαίνεις στο Μουσείο Choco Story, το καλύτερο µουσείο σοκολάτας στο Βέλγιο! Eδώ θα µάθετε την ιστορία και τα µυστικά της και θα δοκιµάσετε σοκολατάκια που φτιάχνονται εκείνη τη στιγµή µπροστά σας (Kαθ. 10:00-17:00, Wijnzakstraat 2, tel. +32 50 612237, www.choco-story-brugge.be, είσ. €8).

H Μπριζ φηµίζεται επίσης και για τις µπύρες της, οι οποίες ρέουν άφθονες… στο Μουσείο Μπύρας, που στεγάζεται σε ένα άριστα διατηρηµένο ζυθοποιείο του 1902. Οι επισκέπτες του µυούνται στα µυστικά της ζυθοποιίας, γνωρίζουν τις εξαιρετικές ντόπιες ποικιλίες µπύρας, ενώ παράλληλα απολαµβάνουν beer and food pairing (Καθ. 10:00-17:00, Breidelstraat, www.palm.be, εισ. €12).

Λίγο πιο πέρα από τη µεσαιωνική πιάτσα του Groenerei θα καταλάβετε γιατί η πόλη αποκαλείται «Βενετία του Βορρά». Από εδώ ξεκινά η βαρκάδα (διάρκειας 30’), που θα παρακαλάτε να µην τελειώσει, και το χάζι στις σοφίτες και στα µικρά τετράγωνα παραθυράκια των σπιτιών, στις κόγχες των κτηρίων που… κρέµονται στις όχθες του ποταµού και στα γεφύρια τα οποία αντανακλώνται στα νερά. Αν θέλετε µια πιο ολοκληρωµένη εµπειρία, αξίζει η ξενάγηση µε το mini bus, το οποίο κάνει tour σε ολόκληρη την πόλη (διάρκειας 50’).

Μια must βόλτα για τους αθεράπευτα ροµαντικούς είναι στην άκρη της πόλης, στη λίµνη Minnewater, γνωστή ως «Λίµνη της Αγάπης». Οι θρύλοι δεν άφησαν ανέγγιχτο ούτε αυτό το κοµµάτι της Μπριζ, µε έναν από αυτούς να υποστηρίζει ότι το 1488 εκτελέστηκε ένας από τους διαχειριστές της, σύζυγος και διάδοχος της δούκισσας Μαρίας της Βουργουνδίας, ο Pieter Lanchals, που το όνοµά του σηµαίνει «µακρύς λαιµός». Έτσι, η δυναστεία των Μαξιµιλιανών, προκειµένου να τιµωρήσει τους πολίτες, τους επέβαλε να προστατεύουν τους κύκνους της λίµνης στην αιωνιότητα! Γι’ αυτό το σύµβολο της πόλης είναι ο κύκνος. Πολλοί από αυτούς θα ποζάρουν µε χάρη…στον φακό της φωτογραφικής µηχανής.

Αν δεν έχετε όρεξη για βαρκάδες, τι καλύτερο από το να γνωρίσετε κάθε σπιθαµή της µε τα πόδια, κατά µήκος των καναλιών Steenhouwersdijk και Groenerei, και να διασχίστε τη Meebrug και την Peerdenbrug, που αποτελούν δύο από τις παλαιότερες γέφυρες της Μπριζ; Εκεί αποκλείεται να µην προσέξετε το γραφικό πτωχοκοµείο De Witte Pelikaan στεγασµένο σε ένα κτήριο του 1714. Μην παραλείψετε να µπείτε µέσα για να κάνετε ψώνια σε µία από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές του Βελγίου, που λειτουργούν όλο τον χρόνο (Καθ. 10:00-18:00, Vlamingstraat 23, www.dewittepelikaan.be).

Ταξίδι στο όνειρο: Δεν είναι πόλη του Μεσαίωνα – Είναι ο νο1 χριστουγεννιάτικος προορισμός της Ευρώπης για το 2019 - Εικόνα 5

Πού να µείνετε

Ο τοµέας της διαµονής έχει να επιδείξει αρχοντικά µικρά ξενοδοχεία, τα περισσότερα από τα οποία είναι ιστορικά κτήρια και πρώην κατοικίες ευγενών.

Τη διαφορά κάνει το 4* Ηotel de Orangerie, ένα πρώην µοναστήρι του 15ου αιώνα µε θέα το κανάλι Den Dijver. Στα συν η ροµαντική ατµόσφαιρα στα 20 δωµάτια του. Από €146 (Kartuizerinnenstraat 10, tel. +32 50 341649, www.hotelorangerie.be).

Το αριστοκρατικό Anselmus Ηotel, στην καρδιά της πόλης, διαθέτει 16 δωµάτια, γεµάτα βαρύτιµες αντίκες, πανέµορφες ταπισερί, χαλιά και έργα τέχνης, που συνθέτουν ένα σικάτο σκηνικό.

Από €95 (Riddersstraat 15, tel. +32 050 341374, www.anselmus.be).

Αν προτιµάτε κάτι µοντέρνο, το 4* Ηotel Αragon Bruges είναι ιδανική επιλογή. Διαθέτει σύγχρονη διακόσµηση, άνετα δωµάτια και αυτόνοµα διαµερίσµατα που φιλοξενούν 5-7 άτοµα. Από €105 (Naaldenstraat 22, tel. +32 50 333533, www.aragon.be).

Οι αθεράπευτα ροµαντικοί θα απολαύσετε τη διαµονή σας στο 4* Du Tuilerieen, µια ultra chic κατοικία του 15ου αιώνα, που µετατράπηκε σε ξενοδοχείο. Δυνατό του χαρτί, η άκρως προνοµιακή τοποθεσία του µπροστά ακριβώς στο κανάλι Den Dijver. Διαθέτει 45 πολυτελή δωµάτια µε σύγχρονες ανέσεις, ενώ στιγµές χαλάρωσης υπόσχεται η εσωτερική θερµαινόµενη πισίνα. Από €173 (Dijver 7, tel. +32 50 343691, www.hoteltuilerieen.com).

Ταξίδι στο όνειρο: Δεν είναι πόλη του Μεσαίωνα – Είναι ο νο1 χριστουγεννιάτικος προορισμός της Ευρώπης για το 2019 - Εικόνα 6

Πού να φάτε

Βαλαντίου επιτρέποντος, το De Karmeliet Bistro Refter είναι ένα από τα εστιατόρια της Μπριζ που έχουν βραβευτεί µε τρία αστέρια Michelin! Ένα γεύµα ή δείπνο στον σικάτο χώρο του αποτελεί πραγµατικά µια must εµπειρία, που υπογράφει ο executive chef Geert Van Hecke! Οι λέξεις για να περιγράψεις τη νοστιµιά από τα ψητά χτένια µε κουνουπίδι και σαφράν είναι απλώς… περιττές. (Καθηµερινά εκτός Δευτέρας, Langestraat 19, tel. +32 50 338259, www.dekarmeliet.be).

Το έτερο βραβευµένο είναι το Ηertog Jan, λίγο έξω από την Μπριζ, το οποίο µας υποδέχεται σε έναν χώρο που αποπνέει φρεσκάδα και clear γραµµές. Όσο για την κουζίνα του, γίνεται πάντα αντικείµενο συζήτησης της αφρόκρεµας της πόλης, χάρη στο ταλέντο των σεφ και ιδιοκτητών, Joachim και Gert, οι οποίοι δηµιουργούν πιάτα υψηλής γαστρονοµικής αξίας, βασισµένα σε τοπικές πρώτες ύλες και φρέσκα λαχανικά, φρούτα, βότανα και λουλούδια που φτάνουν κατευθείαν από τον κήπο τους. Βest seller του µενού το ψητό καλκάνι µε ντοµάτα και ζαχαρωµένα λεµόνια µαζί µε πατάτες mousseline (€130!). Στα συν οι εξαιρετικές σαµπάνιες και τα κρασιά που θα σας προτείνει ο σοµελιέ (Tρ. – Σάβ. 12:00-13:30 lunch & 19:00-21:00 dinner, Loppemsestraat 52, tel. +32 50 673446, www.hertog-jan.com).

«Tίµια» βελγική κουζίνα και σε προσιτές τιµές θα απολαύσετε στο Beethoven. Τα πιάτα του αντανακλούν το µεράκι του chef Chantal Mortier, που τον χειµώνα ξελογιάζει τους ουρανίσκους µε εκλεπτυσµένα κρεατικά, όπως µπριζόλες από φιλέτο, rib eye κ.ά., ενώ τα καλοκαίρια στρέφεται σε πιο ελαφρά γεύµατα και πληθωρικές σαλάτες, όπως αυτή µε κατσικίσιο τυρί και µέλι ή γαρίδες και καπνιστό σολοµό! (Καθηµερινά εκτός Τετ. & Κυρ 12:00-14:00 & 18:00-21:00, Sint-Amandsstraat 6, tel. +32 50 335006).

Ακόµα µία αξέχαστη γαστρονοµική εµπειρία, που παντρεύει µε µαεστρία τη γαλλική µε τη φλαµανδική κουζίνα, σας επιφυλάσσει το Le Mystique, το οποίο από φέτος έχει συµπεριληφθεί στον οδηγό Michelin. Δεσπόζει κάτω από τη στέγη του ξενοδοχείου Heritagem, σε έναν χώρο που κλέβει την παράσταση µε τους πολυελαίους, τις βελούδινες πολυθρόνες και τις αντικέ λεπτοµέρειες (Niklaas Desparsstraat 11, tel. +32 50 444445, www.lemystique.be).

Ταξίδι στο όνειρο: Δεν είναι πόλη του Μεσαίωνα – Είναι ο νο1 χριστουγεννιάτικος προορισμός της Ευρώπης για το 2019 - Εικόνα 7

Για καφέ & ποτό

Αρκετά τουριστικό, αλλά από τα πιο ιστορικά στέκια µε παρουσία από το 1905 είναι το Craeenburg Café, πάνω ακριβώς στην πλατεία Markt. Θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές µε τη διακόσµησή του και θα σας χαλαρώσει µε ντελικάτες γεύσεις τσαγιού, µε θέα την πανέµορφα στολισµένη πλατεία (Δευτ., Τρ., Πέµπ., Παρ. από τις 08:00, Τετ. από τις 07:00, Σάβ. από τις 08:30. Κυρ. κλειστά, Markt 16, tel. +32 50 333402, www.craenenburg.be).

Αξέχαστο πρωινό µε αρώµατα από ζεστή φρεσκοψηµένη βέλγικη βάφλα και τσάι θα απολαύσετε στο Carpe Diem. Συγκαταλέγεται στα πιο δηµοφιλή hot spots της Μπριζ και θα σας σαγηνεύσει µε την παραµυθένια του ατµόσφαιρα (Καθηµερινά εκτός Κυριακής 07:00-19:00, Genthof 5, tel., +32 050 335447, www.tearoom-carpediem.be).

Μην περιµένετε νυχτερινή ζωή… σε ελληνικά δεδοµένα. Ωστόσο οι προτάσεις για ένα χαλαρό after dining ποτό ή, ακόµα καλύτερα, µια τοπική µπύρα δεν είναι λίγες. Από τις πιο φηµισµένες η µπυραρία Brugs Βeertje µε τουλάχιστον 300 ετικέτες στο θησαυροφυλάκιό της, που θα συνοδεύσετε µε πιάτα ζυµαρικών, πληθωρικά σάντουιτς, τυριά και αλλαντικά (Kαθηµερινά 16:00-00:00, Σαβ/κα έως 01:00, Kemelstraat 5, tel. +32 50 339616, www.brugsbeertje.be).

Φυσικά, µην παραλείψετε να περάσετε ένα βράδυ στο διάσηµο Café Vissinghe, το οποίο πέρυσι γιόρτασε τα 500 χρόνια του! Ναι, καλά διαβάσατε! Πρόκειται για µία από τις παλαιότερες pubs του κόσµου, µε την ιστορία της να ξεκινά από το 1515! Και εδώ τον πρώτο λόγο έχουν οι µπύρες µε τα ταιριαστά συνοδευτικά τους (Δευτ. – Σάβ. 11:00-22:00, Κυρ. 11:00-19:00,Blekersstraat 2, tel. +32 050 343737, www.cafevlissinghe.be).

Info

Πώς να πάτε

Από Αθήνα θα πετάξετε απευθείας για Βρυξέλλες µε Αegean Airlines (el.aegeanair.com), από €141 µε επιστροφή. Από εκεί θα φτάσετε µε τρένο στην Μπριζ (αναχωρούν κάθε 30’) από τον σταθµό Brusells-Midi (www.belgianrail.be).

Κωδικός κλήσης: +32 Διαφορά ώρας: -1 Πρεσβεία: Αρµόδια η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο (Rue des Petits Carmes 10, tel. +322 54 55500 – 01, www.mfa.gr) Κατάλληλη εποχή: Χριστούγεννα και άνοιξη

Ταξίδι στο όνειρο: Δεν είναι πόλη του Μεσαίωνα – Είναι ο νο1 χριστουγεννιάτικος προορισμός της Ευρώπης για το 2019 - Εικόνα 8

Tips

Σοκολατάκια υψηλής τέχνης, σε φίνες γεύσεις και υπέροχα σχέδια, όλα χειροποίητα, από τον chocolatier Dominique Persoon θα βρείτε στη σοκολατερί The Chocolate Line, το οποίο µόνο τυχαία δεν συµπεριλαµβάνεται στον οδηγό Michelin, ενώ προµηθεύει µε τις πραλίνες του τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης! Αφήστε, λοιπόν, όχι λίγο αλλά πολύ χώρο στη βαλίτσα σας για να χωρέσετε µια κασετίνα γεµάτη µε τις ακαταµάχητες σοκολάτες του (Simon Stevinplein 19, tel. +32 50 341090, www.thechocolateline.be).

Μην παραλείψετε να βγάλετε την Brugge City Card (www.visitbruges.be), που θα σας εξασφαλίσει δωρεάν είσοδο σε µουσεία, περιηγήσεις και προνοµιακές εκπτώσεις.

Αν έχετε µέρες στη διάθεσή σας, νοικιάστε αυτοκίνητο για να ανακαλύψετε τη Γάνδη και την Αµβέρσα, που είναι εξίσου πανέµορφες!

Την περίοδο των Χριστουγέννων µη χάσετε το December Dance, ένα από τα σηµαντικότερα πολιτιστικά φεστιβάλ της Μπριζ, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές Δεκεµβρίου. Φέτος θα διαρκέσει από την 1η έως τις 11 του µήνα (www.concertgebouw.be).

[travelstyle.gr]

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement