ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Σχολική ποδιά: Σημάδεψε γενιές και γενιές, η κατάργηση που σήμανε την απελευθέρωση και η νοσταλγία της σήμερα

Σχολική ποδιά: Σημάδεψε γενιές και γενιές, η κατάργηση που σήμανε την απελευθέρωση και η νοσταλγία της σήμερα
Advertisement

Σχολική ποδιά: όσες γυναίκες τη φόρεσαν σίγουρα δεν θα θυμούνται άλλο ρούχο περισσότερο από αυτό στη ζωή τους θα έχουν την εικόνα του σε κρεμάστρες, σε καρέκλες, στην σιδερώστρα, στην απλώστρα, στα χέρια της μητέρας τους, στο καλάθι με τα άπλυτα, τσαλακωμένο μέσα σε σχολικές τσάντες, ανάμεσα σε αγοpίστικα δάκτυλα, φθαρμένο, ιδρωμένο, φωτογραφημένο με άλλα όμοιά του στις αναμνηστικές πόζες του τέλους της χρονιάς.

Σχολική ποδιά: Σημάδεψε γενιές και γενιές, η κατάργηση που σήμανε την απελευθέρωση και η νοσταλγία της σήμερα - Εικόνα 2

Οι μαθήτριες του τότε θωρούν την σχολική ποδιά το ρούχο της νιότης τους. Το 1981 όμως η «νίκη» του ΠΑΣΟΚ και όλη η υποσχόμενη «αλλαγή» συμπύκνωσε δύο σημαντικά πράγματα όσον αφορά τα σχολεία.

Το 1981 το ΠΑΣΟΚ καταργεί τη Σχολική ποδιά και επισημοποίησε την σχολική γιορτή – εκδήλωση για το Πολυτεχνείο.

Τα σχολεία ήταν ανέκαθεν πασαρέλες. Ακόμη και τότε που ήμασταν σε «θηλέων» και δεν υπήρχε ο πειρασμός του αρσενικού στο διπλανό θρανίο αλλά συνήθως έξω από την πόρτα του σχολείου, ακόμη και τότε , στα χρόνια που η σχολική ποδιά, έκανε αισθητή την παρουσία της, οι μαθητές της εποχής έβρισκαν τους τρόπους να κάνουν τα καλλιστεία της εποχής.

Σχολική ποδιά: Σημάδεψε γενιές και γενιές, η κατάργηση που σήμανε την απελευθέρωση και η νοσταλγία της σήμερα - Εικόνα 3

Οι μανάδες συνιστούσαν τότε στις κόρες τους να κάνουν φιλίες με κοpίτσια που είχαν καλοσιδερωμένους και καθαρούς τους άσπρους γιακάδες στη Σχολική ποδιά τους και αναμετρούνταν μεταξύ τους σε δεξιότητες κρυφοβελονιάς για να τον ράψουν επάνω στην σχολική ποδιά.

Πολλές σίγουρα θα θυμούνται κι ένα μάθημα που έκαναν στο σχολείο που το λέγανε «οικοκυρικά» και εισήγαγε τις βασικές ενότητες του κουτσομπολιού περί νοικοκυροσύνης.

Σχολική ποδιά: Σημάδεψε γενιές και γενιές, η κατάργηση που σήμανε την απελευθέρωση και η νοσταλγία της σήμερα - Εικόνα 4

Η Σχολική ποδιά ανάλογα με την χρονιά, συνδυαζόταν από all star παπούτσια ή την γνωστή τότε σε όλες αλυσίδα ελβιέλα που ήταν το ντόπιο υποκατάστατο. Συνήθιζαν να συμπληρώνουν στο look με την Σχολική ποδιά, κοσμήματα, ασορτί καλσόν και πανωφόρια. Το Χειμώνα πάλι η σχολική ποδιά συμπληρώνονταν από πάσης φύσεως μποτάκια. Καστόρινα, στρατιωτικά, με φερμουάρ, με κορδόνια.

Μια χρονιά ήταν στη μόδα, τα καλτσάκια να πέφτουν ξεχειλωμένα, πάνω στα παπούτσια των μαθητριών.  Ήταν ακόμη καιροί που όσο περισσότερη γάμπα αποκάλυπτες, τόσο πιο σeξι γινόσουν.

Σχολική ποδιά: Σημάδεψε γενιές και γενιές, η κατάργηση που σήμανε την απελευθέρωση και η νοσταλγία της σήμερα - Εικόνα 5

Ο Τσεκλένης, σχεδιάζοντας τις δικές του, είχε αναβαθμίσει την υπόθεση και πλέον όλες οι κοπέλες τότε είχαν την εντύπωση ότι κατείχαν κάτι από τον αέρα της αεροσυνοδού της Ολυμπιακής, αφού φορούσαν όλες Σχολική ποδιά του ίδιου σχεδιαστή.

Όταν όμως το 1981 το ΠΑΣΟΚ κατήργησε την ποδιά όλοι χαρήκαν εκτός από τον Τσεκλένη όμως που του έμειναν 350.000 μέτρα μπλε ύφασμα αμανάτι.

Τότε λοιπόν όλες ένιωσαν ότι θα εξέφραζαν τον εαυτό τους και την διαφορετική προσωπικότητα τους πιο ελεύθερα. Θα κάνανε επιτέλους το ντεμπούτο τους ως ξεχωριστές μορφές. Και οι μανάδες χάρηκαν πολύ που γλίτωσαν από σιδερώματα “αλφάδι” και “κρυφοβελονιές”. Απαλλάχτηκαν από τις ατελείωτες βόλτες στην Ερμού κάθε Σεπτέμβριο για να ικανοποιήσουν τα ολοένα και πιο περίεργα γούστα από τις κόρες τους.

Σχολική ποδιά: Σημάδεψε γενιές και γενιές, η κατάργηση που σήμανε την απελευθέρωση και η νοσταλγία της σήμερα - Εικόνα 6

Βέβαια άμα ρωτήσουμε σήμερα τις μαθήτριες του τότε για την σχολική ποδιά πολλές θα μιλήσουν με νοσταλγία γι αυτήν. Θέλοντας και μη έχουν συνδυάσει τα σχολικά τους ξέγνοιαστα χρόνια με την ποδιά και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement