ΕΛΛΑΔΑ

Στρατιώτες της ΠΓΔΜ σε πρόσφυγες: Θα σας βγάλουμε από τα Σκόπια μέσα από μία τρύπα, όπως τους αρουραίους

Στρατιώτες της ΠΓΔΜ σε πρόσφυγες: Θα σας βγάλουμε από τα Σκόπια μέσα από μία τρύπα, όπως τους αρουραίους
Advertisement

«Πραγματικό μαρτύριο» χαρακτηρίζουν πρόσφυγες, που επέστρεψαν στον καταυλισμό της Ειδομένης μετά την αποτυχημένη απόπειρά τους τη Δευτέρα να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, το διάστημα της σύλληψής τους από τις αρχές της γειτονικής χώρας έως και την απελευθέρωσή τους.

Ο 24χρονος Χάλεντ από τη Συρία είναι ένας από τους πρόσφυγες που συνελήφθη από τις αρχές της ΠΓΔΜ και έζησε αυτό το μαρτύριο, μαζί με άλλους πρόσφυγες.

«Νόμιζα πως οι στρατιώτες θα μας σεβαστούν»
«Φτάσαμε στα σύνορα και έμεινα έκπληκτος με τους στρατιώτες στην άλλη πλευρά. Δεν περίμενα πως θα μού φερθούν έτσι. Είναι στρατιώτες και νόμιζα πως θα μας σεβαστούν αλλά δεν έδειξαν κανέναν οίκτο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χάλεντ, ο οποίος αφηγείται την ιστορία του για να μάθει, όπως τονίζει, ο κόσμος τι πέρασε αλλά δεν θέλει να δείξει δημόσια το πρόσωπό του γιατί φοβάται για τους δικούς του ανθρώπους, που έχουν μείνει πίσω στη Συρία.

«Μας αντιμετώπισαν σαν εχθρό που θέλει να επιτεθεί στην πατρίδα τους. Μας ανάγκασαν να καθίσουμε κάτω και μας είπαν να μην σηκωθούν. Επί τέσσερις ώρες έπρεπε να υποστούμε αυτό το μαρτύριο και νιώσαμε πως στέγνωσε το αίμα μας. Όποιος παράκουε τις εντολές και ήθελε να κάνει κάποια κίνηση τον χτυπούσαν. Στο τέλος, ο στρατός μας πήγε σ’ ένα χωριό, μας στρίμωξε σε μεγάλα στρατιωτικά οχήματα -περίπου 60 άτομα σε κάθε φορτηγό σαν τα ζώα- και μας οδήγησε σε κάποιο σημείο, όπου μας είπαν να βγούμε έξω. Δεν ενδιαφέρονταν, αν είχαν μπροστά τους γυναίκες ή παιδιά. Δεν ενδιαφέρονταν για τίποτα», τονίζει.

Στο σημείο όπου τους πήγαν υπήρχε φράχτης, λέει ο Χάλεντ και υποστηρίζει πως οι στρατιώτες έκαναν μια τρύπα και τους έστελναν και πάλι πίσω από εκεί στο ελληνικό έδαφος. Τη μαρτυρία του Χάλεντ επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο 29χρονος Μοχάμεντ, από το Χαλέπι της Συρίας.

Χτύπησαν μία μητέρα γιατί το μωρό της έκλαιγε
«Περάσαμε τον χείμαρρο και περπατήσαμε περίπου 500 μέτρα, όταν είδαμε τους στρατιώτες. Ήταν σαν να είχε έρθει εκεί ο στρατός όλης της χώρας […] Μας έβριζαν και όταν κάποιος ήθελε να σηκωθεί, μας ανάγκαζαν με γκλομπς να καθίσουμε κάτω. Ακόμη και όταν έκλαιγε ένα μωρό χτυπούσαν τη μητέρα και της έλεγαν να το κάνει να σταματήσει», λέει.
«Τέσσερις ώρες μας είχαν έξω, στο δάσος. ‘Αλλοι αποκοιμήθηκαν, κάποιοι προσπαθήσαμε να στρώσουμε κουβέρτες για να ξαπλώσουμε αλλά ήταν υγρές και όλοι έτρεμαν από το κρύο. Ακόμη κι εμείς που είμαστε άνδρες δεν μπορέσαμε να το αντέξουμε», λέει, τονίζοντας πως «επί τέσσερις ώρες δεν ήξερα ποιο ήταν το μέλλον μου».

Στρατιώτης σε πρόσφυγες:  Θα σας βγάλουμε από εδώ όπως τους αρουραίους
Ύστερα απ’ αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ, τούς έβαλαν σε στρατιωτικά οχήματα και, όπως και στην περίπτωση του Χάλεντ, τούς οδήγησαν σε κάποιο σημείο του φράχτη, όπου, όπως λέει, οι στρατιώτες άνοιξαν μια τρύπα απ’ όπου τούς περνούσαν στην άλλη πλευρά των συνόρων.«Ένας από τους στρατιώτες μιλούσε λίγα αραβικά και μας είπε: «θέλουμε να σας βγάλουμε από εδώ όπως τους αρουραίους. Όπως μπήκατε παράνομα θα σας αναγκάσουμε να βγείτε από εδώ, επίσης, παράνομα», υποστηρίζει ο Μοχάμεντ.
Περιστατικά ξυλοδαρμών κλήθηκαν να διαχειριστούν και οι Γιατροί του Κόσμου, που είχαν την ευθύνη της ιατρικής φροντίδας των προσφύγων από το απόγευμα έως αργά το βράδυ της Δευτέρας, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Θεσσαλονίκης, Σοφία Γκαρανέ. «Υπήρξαν ξυλοδαρμοί ανθρώπων -δύο ενήλικων ανδρών, συριακής καταγωγής- που έχουμε καταγράψει εμείς», ανέφερε η κ. Γκαρανέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Advertisement