ΔΙΑΦΟΡΑ

10 συναρπαστικά πράγματα που κάνει το σώμα μας και δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα

10 συναρπαστικά πράγματα που κάνει το σώμα μας και δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Advertisement

Ενώ οι σημερινές επιστημονικές ανακαλύψεις ρίχνουν άπλετο φως σε τόσα πολλά πράγματα, υπάρχουν ταινίες φαντασίας που φαίνονται ακόμη πιο ρεαλιστικές από τις πληροφορίες που διαβάζουμε σε επιστημονικά περιοδικά. Ακόμα κι αν μιλάμε μόνο για πράγματα που έχουν σχέση με το ανθρώπινο σώμα – μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για έναν νέο χαρακτήρα υπερήρωα.

Δεν μπορούσαμε απλώς να αδιαφορήσουμε από αυτές τις συναρπαστικές ανακαλύψεις, οπότε συντάξαμε μια λίστα για να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για αυτές.

1. H Επίδραση του Pinocchio είναι πραγματική.

Αυτός ο γνωστός χαρακτήρας φαίνεται να βασίζεται σε κάποια πραγματικά στοιχεία. Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι όταν λέμε ψέματα, αντικατοπτρίζεται κυριολεκτικά στα πρόσωπά μας. Η θερμοκρασία της μύτης μας και η περιοχή γύρω από τα μάτια μας αυξάνεται και πραγματικά θερμαίνονται.

2. Το γέλιο σκοτώνει τον πόνο μας.

10 συναρπαστικά πράγματα που κάνει το σώμα μας και δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα - Εικόνα 1

Ενώ πιστεύαμε πάντα ότι το γέλιο είναι καλό για την υγεία, μόλις πρόσφατα έχει μελετηθεί. Και η έρευνα έδειξε ότι το γέλιο απελευθερώνει χημικές ουσίες από τον εγκέφαλο που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τον πόνο.

3. Το κερί αυτιού λειτουργεί ως καθαριστικό.

10 συναρπαστικά πράγματα που κάνει το σώμα μας και δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα - Εικόνα 2

Πολλοί από εμάς πάντα πιστεύουμε ότι το κερί αυτιών πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά για λόγους υγιεινής. Ωστόσο, η επιστήμη αποδεικνύει ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Το ίδιο το κερί αυτιού καθαρίζει το κανάλι του αυτιού και το προστατεύει από μολύνσεις. Η αφαίρεσή του προκαλεί περισσότερο προβλήματα παρά οφέλη για εμάς, επομένως είναι καλύτερο να το καθαρίζετε μόνο από την επιφάνεια του αυτιού σας.

4. Οι τρίχες μας ξέρουν πότε κοιμόμαστε.

10 συναρπαστικά πράγματα που κάνει το σώμα μας και δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα - Εικόνα 3

Οι θύλακες της τρίχας μας μπορούν πραγματικά να πουν πολλά για τις συνήθειες ύπνου μας. Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, οι θύλακες κατά κάποιο τρόπο καταγράφουν το 24ωρο βιολογικό ή αλλιώς κιρκαδικό ρολόι που ρυθμίζει τις συνήθειες ύπνου μας. Απλά με τη χρήση κυττάρων από τα θυλάκια μας, μια μέρα μπορεί να γίνει δυνατόν να βοηθήσουμε ασθενείς με διαταραχές του ύπνου.

5. Το σώμα μας απαιτεί κυριολεκτικά έναν υπνάκο μετά το μεσημεριανό.

10 συναρπαστικά πράγματα που κάνει το σώμα μας και δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα - Εικόνα 4

Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ίδιο το φαγητό που καταναλώσαμε για μεσημεριανό. Ο λόγος για αυτό κρύβεται στο βιολογικό μας ρολόι. Ο κιρκαδικός ρυθμός μας στέλνει ορισμένα σήματα συναγερμού 7 έως 9 ώρες αφού ξυπνήσουμε και αυτά τα σήματα μας κάνουν να νιώθουμε υπνηλία.

6.Το ανοιγοκλείσιμο των ματιών λειτουργεί ως «κινητήρας» για εμάς.

10 συναρπαστικά πράγματα που κάνει το σώμα μας και δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα - Εικόνα 5Περνάμε περίπου 44 λεπτά από τις ώρες αφύπνισης (σε μία μέρα) με τα μάτια κλειστά λόγω του ότι το ανοιγόκλεισμα έχει κάποιες πολύ σημαντικές λειτουργίες για εμάς. Δεν κρατά μόνο τα μάτια ενυδατωμένα και προστατευμένα από ξένα αντικείμενα, αλλά μας βοηθά επίσης να ξεκουραστούμε. Ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί αυτή το πολύ σύντομο κλάσμα δευτερολέπτου που κλείνει το μάτι επίσης και για να απενεργοποιηθεί.

7. Το στομάχι προστατεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

10 συναρπαστικά πράγματα που κάνει το σώμα μας και δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα - Εικόνα 6Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας και μας βοηθά να καταπολεμήσουμε όλες τις εξωτερικές απειλές. Ωστόσο, χρειάζεται κάποια επιπλέον βοήθεια. Και εδώ έρχεται το στομάχι μας – τα γαστρικά υγρά σταματούν τα περισσότερα από τα μικρόβια που εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσα από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

8. Τα μάτια μας έχουν τον γρηγορότερο μυ του σώματός μας

10 συναρπαστικά πράγματα που κάνει το σώμα μας και δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα - Εικόνα 7

Ο ταχύτερα κινούμενος μυς στο σώμα μας είναι το orbicularis oculi  που βρίσκεται στα μάτια μας. Είναι τόσο γρήγορος που κατέχει Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinness. Έχουμε 2 από αυτά, ένα σε κάθε μάτι, και ελέγχουν τη δράση κλεισίματος των βλεφάρων. Εάν ένα αντικείμενο προσπαθήσει να αγγίξει το μάτι μας, κλείνει το μάτι σε λιγότερο από 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου (0,1 δευτερόλεπτο).

9. Έχουμε «αμορτισέρ» σε όλο μας το σώμα.

10 συναρπαστικά πράγματα που κάνει το σώμα μας και δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα - Εικόνα 8

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη μοριακή δομή στο σώμα που λειτουργεί ως «αμορτισέρ» για εμάς. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό το εύρημα ρίχνει φως στο ζήτημα του τρόπου με τον οποίο τα σώματά μας φιλοξενούν τον ζωντανό μας ιστό, χωρίς να σκίζεται από την αλληλεπίδραση του με τόσα πολλά κινούμενα μέρη.

10. Η μύτη μας είναι υπεύθυνη και για την αντίληψη της γεύσης.

10 συναρπαστικά πράγματα που κάνει το σώμα μας και δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα - Εικόνα 9

Η αίσθηση της όσφρησης είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνη για περίπου το 80% της αίσθησης της γεύσης. Χωρίς αυτήν, θα γευόμαστε μόνο γλυκές, αλμυρές, ξινές και πικρές γεύσεις. Όλες οι άλλες γεύσεις προέρχονται πραγματικά από τη μυρωδιά. Γι ‘αυτό, όταν έχουμε κρυολόγημα και η μύτη μας είναι μπλοκαρισμένη τα περισσότερα φαγητά μας φαίνονται άνοστα.

 

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement