
«Ήμουν πάντα υπέρμαχοςκαι πάντα υποστηρικτής της ελευθερίας της επιλογής, και πάντα θα το υποστηρίζω γιατί η ελευθερία είναι απαραίτητη για μια ευτυχισμένη και ευημερούσα ζωή». Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη απάντηση του Νόβακ Τζόκοβιτς όταν ερωτάται για το θέμα του εμβολίου
Ο Σέρβος όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των συμπατριωτών του αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το εμβόλιο του κορωνοϊού, όμως ο ίδιος έχει έναν λόγο παραπάνω να το απορρίπτει. Θεωρεί ότι ο οργανισμός του (και) χάρη στη διατροφή που ακολουθεί μπορεί να υπερνικήσει κάθε ιό, χωρίς την βοήθεια του εμβολίου.
Κεφάλαιο αυτοφαγία
Το 2016 το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας απονεμήθηκε από τη σουηδική Ακαδημία στον Ιάπωνα Γιοσινόρι Οχσούμι για τις ανακαλύψεις του σχετικά με μια έννοια που και μόνο το άκουσμα της προκαλεί απορία.
Χάρη στην επικρατούσα ελληνική ορολογία στον επιστημονικό χώρο, ο Ιάπωνας κυτταρικός βιολόγος περιέγραφε στις εργασίες του τη διαδικασία «autophagy», δηλαδή αυτοφαγία. Ο Οχσούμι ήταν αυτός που παρατήρησε και κατέγραψε για πρώτη φορά την ιδιότητα των κυττάρων να αλλοιώνουν ή και να ανακυκλώνουν τα δικά τους κυτταρικά συστατικά, «τρώγοντας» ένα κομμάτι του εαυτού τους. Τα βαφτίσια του φαινομένου της «κυτταρικής αυτοφαγίας» δεν έγιναν από τον ίδιο, ήταν αυτός όμως που αντιλήφθηκε υπό ποιες συνθήκες εμφανίζεται και με ποιο τρόπο λειτουργεί.
Για να λάβει ο Οχσούμι την ύψιστη επιστημονική διάκριση βασίστηκε σε μια άλλη έρευνα, που επίσης είχε χαρίσει Νόμπελ Χημείας, το 2004. Δύο Ισραηλινοί επιστήμονες και ένας Αμερικανός είχαν παρουσιάσει τη δεκαετία του ’80 το σύστημα του οργανισμού που διασπά κάθε είδους πρωτεΐνη και περίπου 20 χρόνια αργότερα τιμήθηκαν με Νόμπελ. Δεν είχαν ωστόσο καταφέρει να προβλέψουν τι συμβαίνει όταν τα κύτταρα ασχολούνται με «μεγάλες» πρωτεΐνες, αλλά και τι κάνουν στα φθαρμένα τους «εξαρτήματα».
O Γιοσινόρι Οχσούμι
Ο Νομπελίστας Ιάπωνας απέδειξε ότι η ιδιότητα των κυττάρων να «τρώνε» ένα κομμάτι του εαυτού τους έχει ευεργετικές επιπτώσεις κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Όταν η διαδικασία γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο τα κύτταρα ανακυκλώνουν κατεστραμμένα μόρια, ανανεώνονται και διατηρούνται λειτουργικά. Ανοικοδομούν τα συστατικά τους, όπως τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια και τα άλλα μακρομόριά τους, καθώς και τα κατεστραμμένα ή περιττά υποκυτταρικά οργανίδια. Πρόκειται για μια μορφή κυτταρικού καθαρισμού. Το σώμα αναγνωρίζει παλιό και υποβαθμισμένο κυτταρικό εξοπλισμό και τον καταστρέφει. Επιτρέπει έτσι στον οργανισμό να «ξεφορτώνεται» άχρηστα στοιχεία, να σταματά την καρκινική ανάπτυξη και να εμποδίζει μεταβολικές δυσλειτουργίες (π.χ. παχυσαρκία, διαβήτη), αλλά και φλεγμονές. Στην αντίθετη περίπτωση, που η αυτοφαγία δεν πραγματοποιείται όπως θα έπρεπε, υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ασθενειών, όπως καρκίνος, διαβήτης, αλλά και διαφόρων ειδών νευρολογικών διαταραχών.
Με λίγα λόγια, εκτός από σύμμαχος για έναν υγιή οργανισμό, η αυτοφαγία παρουσιάζεται ως ο σημαντικότερος μηχανισμός για την επιβράδυνση της γήρανσης. Διότι καθαρίζει τα κύτταρα από τη συσσώρευση όλων αυτών των «σκουπιδιών» που ευθύνονται για τη γήρανση, εξασφαλίζοντας την ανακύκλωση και ανανέωση των συστατικών του κυττάρου.
Πώς επιτυγχάνονται όμως οι ευνοϊκές συνθήκες για να λειτουργήσει με τον ευκταίο τρόπο η αυτοφαγία; Κατ’ αρχάς με τη σωματική άσκηση. Είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι βοηθούν τον οργανισμό τους να «καθαρίσει» μέσω της αυτοφαγίας. Η άσκηση προκαλεί στρες στον οργανισμό, δημιουργώντας μικροσκοπικά «σκισίματα» στους μυς (μικρο-θλάσεις) που το σώμα προσπαθεί να θεραπεύσει, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη δύναμη και αντοχή τους.
Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό, άλλωστε η τακτική άσκηση έχει αναδειχθεί με διάφορους τρόπους ως ασπίδα του ανοσοποιητικού συστήματος. Εκείνο που δυσκολεύεται να συλλάβει ο νους είναι το εύρημα του Ιάπωνα βιολόγου που έχει να κάνει με την καθημερινή… εξαντλητική νηστεία. Όπως απέδειξε, το φαινόμενο της αυτοφαγίας μπορεί να παράγει «καύσιμα» αλλά και να δημιουργήσει μπλοκ από κύτταρα, σε περιόδους ασιτίας.
Αυτό που φάνηκε από τις μελέτες είναι ότι η παράλειψη γευμάτων ενεργοποιεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο την αυτοφαγία – θέτει και πάλι τον οργανισμό σε συνθήκες στρες – διεγείροντας την αυξητική ορμόνη, η οποία έχει αντιγηραντική δράση. Η διαδικασία ενεργοποιείται από τη στέρηση θρεπτικών συστατικών και χάρη στην αύξηση γλυκαγόνης που προκαλεί η νηστεία, δίνεται μεγαλύτερη ώθηση στην αυτοφαγία. Για να επιτύχει κάποιος τις ιδανικές συνθήκες ωστόσο χρειάζεται αυστηρό πρόγραμμα. Απαιτείται ασιτία και όχι απλά περιορισμός θερμίδων! Χρειάζονται καλό φαγητό με πολλά γεύματα για ένα συγκεκριμένο ωράριο και ενδιάμεσα ακραία νηστεία. Με αυτό τον ισορροπημένο τρόπο, που πρέπει να έχει τακτική μορφή, επιτυγχάνεται η ανάπτυξη των κυττάρων κατά τη διάρκεια του φαγητού και ο κυτταρικός καθαρισμός κατά τη διάρκεια της ασιτίας.
Είναι αυτό ακριβώς το διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια ο Νόβακ Τζόκοβιτς, όπως αποκάλυψε ο ίδιος με αναρτήσεις του στα social media. Μοιάζει ασύλληπτο για έναν αθλητή τέτοιου επιπέδου, με τόσες ανάγκες ενέργειας και λήψης πρωτεΐνης, να μένει νηστικός για 16 ολόκληρες ώρες εντός του 24ωρου, αλλά τα τεκμήρια… αποδεικνύουν ότι δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει την extreme πρακτική που ακολουθεί.
Μετά την επιστροφή του το 2018 (όποτε όπως δήλωσε η σύζυγός του, Γελένα, για 10 ημέρες είχε αποφασίσει να αποσυρθεί οριστικά από την ενεργό δράση), ο Σέρβος υπεραθλητής εφαρμόζει μικρά γεύματα για 8 ώρες και δεν τρώει τίποτα απολύτως τις υπόλοιπες 16, που σημαίνει ότι όσο δεν κοιμάται μένει νηστικός για 8-9 ώρες την ημέρα!
Ο Τζόκοβιτς που έγινε ξανά πρώτο θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο με τα… εξωαγωνιστικά του κατορθώματα στην Αυστραλία πίστευε ότι εξασφαλίζοντας «ιατρική εξαίρεση» από τους διοργανωτές, θα μπορέσει να αγωνιστεί στο πρώτο Grand Slam του 2022 και να διεκδικήσει τις (πολλές, είναι η αλήθεια) πιθανότητές του να κατακτήσει το 21ο Major τουρνουά της επίζηλης καριέρας του, αφήνοντας πίσω του Φέντερερ και Ναδάλ. Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν ήταν ποτέ στις επιλογές του. Θεωρεί ότι η προπόνηση και η αυτοφαγία έχουν κάνει τον οργανισμό του άτρωτο…
Πηγή: menshouse
-
LIFESTYLE
Για ποιο λόγο έφυγαν από τη «Γη της Ελιάς»: Αφροδίτη Λιάντου-Αλέξανδρος Σκουρλέτης μιλούν 1η φορά για τον έρωτά τους
-
LIFESTYLE
Ανατροπή με τη νεκρή 60χρονη στη Βαρβάκειο: Ομολόγησε ο δολοφόνος της, για ποιο λόγο σκότωσε την άτυχη γυναίκα
-
LIFESTYLE
Άντζυ Σαμίου: Πληρωμένη απάντηση από νεαρό ΑμεΑ – «Αυτό που είπατε είναι ξεκάθαρη προσβολή προς τα άτομα με αναπηρία»
-
LIFESTYLE
Έγκυος η 29χρονη καλλονή του Γιώργου Λιάγκα: Ποιο είναι το νέο κορίτσι που βρίσκεται στο πλευρό του
-
ΕΛΛΑΔΑ
Χάρης Ρώμας για Πόπη Τσαπανίδου: «Αλαζονεία είναι η δική της δήλωση, είναι όλα καταγεγραμμένα»
-
ΕΛΛΑΔΑ
Σκηνοθέτης ταινίας «Αγόρια στο ντους»: «Την έχουν δει χιλιάδες παιδιά – Στηρίζουμε τη Δασκάλα»
-
ΕΛΛΑΔΑ
“Πάγωσε” το Πανελλήνιο: Αποζημίωση 400.000 ευρώ στην οικογένεια 14χρονου Τάσου που δολοφovήθηκε από συμμαθητή του
-
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Πασχαλινά κουλουράκια της τεμπέλας: Με μόνο 3 υλικά που έχεις στο ντουλάπι, χωρίς ζύμωμα, έτοιμα σε 10 λεπτάκια
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Σκοποβολή: Χρυσό μετάλλιο ο Μάκης Μίτας στο Σκητ στο Παγκόσμιο Κύπελλο
-
ΕΛΛΑΔΑ
Youth Pass: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι της επιταγής των 150€
-
ΕΛΛΑΔΑ
Έκοψαν το ρεύμα σε οικογένεια με ανάπηρο παιδί – Κραυγή αγωνίας από οικογένεια στο Ηράκλειο
-
ΕΛΛΑΔΑ
Μητσοτάκης: Νέο βίντεο στο TikTok με backstage πλάνα από το βράδυ των εκλογών – Tο «ευχαριστώ» και η υπόσχεση
-
LIFESTYLE
Ψήφισε 1η φορά μετά από 23 χρόνια στην Ελλάδα η Τάμτα: “Έπρεπε να το κάνω, αισθάνθηκα μία ευθύνη”
-
LIFESTYLE
“Φώναζε κατακόκκινος, με έθιξε, με έθιξε, Κατερίνα να πάρεις θέση” – Έξαλλος ο Πουλόπουλος με τον Μικρούτσικο
-
LIFESTYLE
Εκλογές 2023: Οι «Ράδιο Αρβύλα» σατίρισαν με εξαιρετικό τρόπο τα exit polls και αποθεώθηκαν
-
LIFESTYLE
Για ποιο λόγο τους έδιωξαν από το Survivor: Ο πρωτοφανής καβγάς Νίκου Μπάρτζη-Τάκη Καραγκούνια, κυκλοφόρησε βίντεο
-
ΕΛΛΑΔΑ
Μια ψήφο σε όλη την Ελλάδα – Το παλιό, πασίγνωστο κόμμα που το ψήφισε μόνο ο πρόεδρος του στις Εκλογές
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Δάκρυα χαράς για τον μικρό μαχητή: Ο Νικόλας νικά τον καρκίνο και χτυπά δυνατά το καμπανάκι της ζωής
-
ΕΛΛΑΔΑ
Η σόουμπιζ στις κάλπες: Οι Έλληνες επώνυμοι ψηφίζουν και στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τις Εκλογές
-
LIFESTYLE
Ξεσάλωμα στη Μύκονο για τη νίκη της ΝΔ: «Κέρδισε ο κύριος Κυριάκος»
-
ΕΛΛΑΔΑ
«Τον Μητσοτάκη και την παρέα του…»: To πρώτο σχόλιο της Έλενας Ακρίτα μετά την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές
-
ΕΛΛΑΔΑ
Στην κορυφή του κόσμου στο σκάκι μαθητές λυκείου από τη Θεσσαλονίκη
-
ΚΟΣΜΟΣ
Εξερράγη η Αίτνα: Aνεστάλησαν πτήσεις στην Ιταλία – Η περιοχή έχει γεμίσει με τέφρα
-
ΚΟΣΜΟΣ
Κριστιάνο Ρονάλντο: Έξαλλος με τα μπουκάλια της Coca-Cola σε συνέντευξη Τύπου – «Νερό!»
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Αυτή είναι η Γη – Η μαμά 140 ετών και ο γιος πέντε ημερών
-
ΕΛΛΑΔΑ
Athens Pride 2023: Ποιο είναι το σποτ για το φετινό φεστιβάλ Υπερηφάνειας
-
ΕΛΛΑΔΑ
Ποια είναι η αλήθεια για την 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι 3ου ορόφου στη Λάρισα
-
ΕΛΛΑΔΑ
Θρηνεί η αδερφή της: Ποια είναι η 18χρονη Μαρία που έδωσε τέλος στη ζωή της, ο σπαρακτικός αποχαιρετισμός
-
ΕΛΛΑΔΑ
«Άντε χάσου θεραπαινίδα του Μητσοτακέικου!»: Ξέσπασε και ο Πολάκης κατά Σαββόπουλου
-
LIFESTYLE
Στο πλευρό της Χρηστίδου η Μαρία Κορινθίου: “Με στενοχωρεί αυτό που συμβαίνει στη Σίσσυ. Είναι οικογένειά μου”