ΕΛΛΑΔΑ

Η προσφυγιά το '40 και σήμερα, σε Ελλάδα και Ευρώπη: Το τότε και το τώρα -Ενα συγκλονιστικό αφιέρωμα [εικόνες]

Η προσφυγιά το '40 και σήμερα, σε Ελλάδα και Ευρώπη: Το τότε και το τώρα -Ενα συγκλονιστικό αφιέρωμα [εικόνες]
Advertisement

Επτά δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόσφυγες εξαιτίας πολέμων συνεχίζουν να αναζητούν την ασφάλεια μακριά από τις πατρίδες τους. Η Unicef παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό αφιέρωμα με την προσφυγιά τότε, τη δεκαετία του ’40 και σήμερα. 

Ελλάδα 1949: Παιδιά κοιτούν μέσα από ένα πρόχειρο κατάλυμα. πΓΔΜ 2015: Ενα μικρό κορίτσι στέκεται έξω από μια σκηνή τυλιγμένο σε μια κουβέρτα για να προστατευτεί από το κρύο. 

Ιταλία 1945: Δύο παιδιά κοιμούνται σε ένα ξύλινο κρεβάτι στη μέση του δρόμου στην Ιταλία γύρω στο 1945. Κροατία 2015: Ενας ενήλικας και ένα προσφυγόπουλο κοιμούνται έξω σε ένα αυτοσχέδιο κρεβάτι σε ένα διαμετακομιστικό κέντρο το 2015.

Ιταλία 1949: Ενα κορίτσι χαμογελά, καθώς του παίρνουν τα μέτρα για ένα νέο φόρεμα στο Ινστιτούτο Santa Genoveva, ένα ορφανοτροφείο στη Νάπολη. πΓΔΜ 2015: Πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ λαμβάνουν χειμωνιάτικα ρούχα που διανέμονται στο Ταμπανόβτσε.

Ελλάδα 1945:Οικογένειες φιλοξενούνται σε μικρούς χώρους σε προσωρινό χώρο διαβίωσης σε υπηρεσία για εκτοπισμένους. Γερμανία 2015: Ενα καταφύγιο προσφύγων στο αεροδρόμιο Templehof, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Αερομεταφοράς του Βερολίνου το 1948, τώρα στεγάζει 2.000 πρόσφυγες.


Αλβανία 1945: Ένα νεαρό αγόρι κρατά ένα παιδί που κλαίει σε ένα στρατόπεδο εκτοπισμένων στην Καβάγια. Γευγελή 2015:Ενα παιδί που κλαίει βρίσκει παρηγοριά κοντά στη Γευγελή. Τα μακριά και αβέβαια ταξίδια αφήνουν τα παιδιά φοβισμένα και ευάλωτα.


Ελλάδα 1950:Ενα αγόρι φοράει κάλτσες δεμένες μέ κορδόνι και πολύ μεγάλα ανδρικά παπούτσια. Γευγελή 2015:Ο Jamal Majati δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του γιου του Basher, αφού σταμάτησαν για να αλλάξουν τα ρούχα τους σε ένα υποστηριζόμενο από τη UNICEF χώρο φιλικό προς τα παιδιά, στο δρόμο τους για να ξεφύγουν από τη σύγκρουση της Συρίας.


Ελλάδα 1946:Κορίτσια κοιτάζουν μέσα από το παράθυρο ενός σχολείου όπου έχει στηθεί μια ιατρική κλινική. πΓΔΜ 2015: Ενα μικρό προσφυγόπουλο στέκεται μαζί με ενήλικες σε ένα συρμάτινο φράχτη στη Γευγελή, περιμένοντας στο κύριο σημείο εισόδου στη χώρα.

Ελλάδα 1946: Παιδιά που έμειναν ορφανά από τον πόλεμο, περιμένουν σε ένα φορτηγό που πηγαίνει σε ανάδοχες οικογένειες. Σύνορα πΓΔΜ-Σερβίας 2015: Ενα αγόρι προσπαθεί να κοιμηθεί σε ένα ασφυκτικά γεμάτο τρένο που πηγαίνει προς τα σύνορα με τη Σερβία από τη Γευγελή. Και τότε και τώρα, η ένταξη των προσφύγων σε νέες κοινότητες είναι κρίσιμη.


Ελλάδα-Αμπελόκηποι 1950:Κορίτσια πίνουν γάλα σε ένα σχολείο της Αθήνας στους Αμπελόκηπους. Η Ελλάδα και συνέβαλε η ίδια αλλά και έλαβε από τη UNICEF ενίσχυση για τη διανομή βοήθειας (και για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες).Ελλάδα 2015:Ενας εθελοντής τοποθετεί μια κουβέρτα έκτακτης ανάγκης πάνω από τρία νεοαφιχθέντα προσφυγόπουλα που τρώνε μπανάνες.


Γερμανία 1946: Ενα εκτοπισμένο κορίτσι τυλιγμένο σε κουβέρτες, κάθεται επάνω στα υπάρχοντά της, περιμένοντας να συνεχίσει το ταξίδι για το σπίτι της. Σερβία 2015: Ένα αγόρι-πρόσφυγας στηρίζεται σε μια βαλίτσα σε ένα κέντρο υποδοχής στο Πρέσεβο. Θα συνεχίσει το ταξίδι αφού παραλάβει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.


Ελλάδα 1955: Ένα παιδάκι διαβάζει ένα βιβλίο σε σχολείο στην Ελλάδα. Σερβία 2015:Παιδιά ζωγραφίζουν σε ένα χώρο φιλικό προς τα παιδιά που στηρίζει η UNICEF, εξοπλισμένο με εκπαιδευτικό υλικό και παιχνίδια για τα παιδιά που διέρχονται από το Πρέσεβο εξαντλημένα από τα μεγάλα ταξίδια τους.

 
Πολωνία 1946:Μια οικογένεια προσφύγων ξεκουράζονται πάνω στα υπάρχοντά τους κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους προς μια φάρμα που τους περιμένει στην περιοχή της Κάτω Σιλεσίας. πΓΔΜ το 2015: Ενα αγόρι τυλιγμένο σε μια κουβέρτα ξεκουράζεται δίπλα σε μια σιδηροδρομική γραμμή που πηγαίνει βορειότερα στη Σερβία.

Ελλάδα 1946:Κορίτσια μακριά από τα σπίτια τους, απολαμβάνουν μια μερίδα θρεπτικού χαλβά. Γευγελή 2015: Ενα προσφυγόπουλο τρώει ένα σνακ ενώ στέκεται σε μια σιδηροδρομική γραμμή.


Γιουγκοσλαβία 1945: Μια εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση διεξάγει έρευνα για τη διατροφή με μια οικογένεια σε μια υπαίθρια κουζίνα, στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο χωριό της Λίκα στη Γιουγκοσλαβία. πΓΔΜ 2015: Ενας μεταφραστής της UNICEF στεγνώνει τα δάκρυα ενός μικρού κοριτσιού που κλαίει.


Ουγγαρία 1945:Παιδιά κάθονται με τα πόδια τους τυλιγμένα σε πανιά, έξω από ένα νοσοκομείο παίδων όπου οι προμήθειες ειδών ένδυσης και υπόδησης έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Σερβία 2015: Μητέρες προσπαθούν να ζεστάνουν τα πόδια των παιδιών τους δίπλα σε μια σόμπα, σε ένα χώρο φιλικό για τα παιδιά που στηρίζει η UNICEF.


Αλβανία 1945: Μια γυναίκα που κρατάει ένα μωρό στέκεται στην πόρτα ενός στρατοπέδου εκτοπισμένων προσώπων στην Καβάγια. Ειδομένη 2015: Η Fatima Marge κρατάει τον 18 μηνών γιο της, Hassan, έχοντας δίπλα της το σύζυγό της Ali, μέσα σε μια σκηνή σε προσωρινό καταυλισμό.


Ιταλία 1950:Παιδιά με ειδικές ανάγκες παίζουν ποδόσφαιρο. πΓΔΜ 2015: Εφηβοι παίζουν ποδόσφαιρο σε ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς χώρους όπου μπορούν να ξεκουραστούν και να λάβουν συναισθηματική υποστήριξη.


 

Πηγή

Advertisement