ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι οινοπαραγωγοί -Λένε όχι στο χαράτσι στο κρασί

Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι οινοπαραγωγοί -Λένε όχι στο χαράτσι στο κρασί
Advertisement

«Όχι» στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί λένε με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι οινοπαραγωγοί αλλά και όσοι ασχολούνται με τα του οίνου και ζητούν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία επιβλήθηκε το «χαράτσι» στο κρασί.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι α) Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, β) Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, γ) Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, δ) Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ε) ένας οινοποιός από τις Σέρρες, υποστηρίζοντας ότι ο επίμαχος φόρος είναι κόντρα στην Ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο ΕΦΚ ορίστηκε σε 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) συν τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, αλλά  επιβλήθηκε και αναδρομικά (καταλαμβάνει και την παραγωγή του 2015).  Επιπλέον όπως λένε, η επιβάρυνση αυτή θα επιφέρει το άμεσο κλείσιμο των  μικρών επιχειρήσεων, συχνά οικογενειακού χαρακτήρα, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσέλθουν, όπως προβλέπεται, την 31ή Ιανουάριου 2016 στις Δ.Ο.Υ. να καταβάλλουν τον ΕΦΚ για τα αποθέματα οίνου που έχουν στις αποθήκες τους.

 

 

 

Πηγή

Advertisement