ΥΓΕΙΑ

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν.
Advertisement

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να θέλουμε να τα μοιραζόμαστε όλα με την οικογένειά μας, τον σύντροφό μας ή τους φίλους μας.

Βέβαια, καλό θα ήταν αυτή η επιθυμία μας να θέλουμε να τα μοιραζόμαστε όλα να περιορίζετε κυρίως στα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, που στο κάτω κάτω είναι πιο σημαντικά.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. - Εικόνα1

Κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα η οδοντόβουρτσα, καλό θα ήταν να έχει ο καθένας την δική του. Μπορεί κάποια φαινομενικά αβλαβή πράγματα να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας, όταν τα μοιραζόμαστε με άλλους.

Δείτε παρακάτω 17 πράγματα, που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν.

Το σαπούνι.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. - Εικόνα2

Μετά από κάθε χρήση το σαπούνι γεμίζει με μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο δέρμα μας, οι οποίοι ποικίλουν από αβλαβή μικρόβια μέχρι παθογόνους μικροοργανισμούς. Ακόμη και αν το σαπούνι σας είναι αντιβακτηριδιακό, αυτό δεν είναι αρκετό για να σκοτώσει τα μικρόβια που υπάρχουν πάνω του. Αν το σαπούνι σας είναι βρεγμένο, αυτό κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση, αφού βοηθάει τα βακτήρια και τους μύκητες να αναπτυχθούν.

Παρόλα αυτά οι ειδικοί συμφωνούν, ότι αν χρησιμοποιείται το ίδιο σαπούνι με τον σύντροφό σας δεν είναι και τόσο μεγάλο το κακό, καθώς τα σώματά σας έχουν προσαρμοστεί το ένα στην βακτηριακή χλωρίδα του άλλου.

Πετσέτες.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. - Εικόνα3

Οι πετσέτες λειτουργούν περίπου, όπως και τα σαπούνια. Οι πετσέτες που χρησιμοποιούμε είναι γεμάτες βακτήρια, ειδικά αυτές που κρέμονται στο μπάνιο μας, αφού τις χρησιμοποιήσουμε. Μπορούν να μεταδώσουν να ίδια βακτήρια που μεταδίδουν και τα σαπούνια. Οι ειδικοί προτείνουν να πλένουμε τις πετσέτες μετά από 4 χρήσεις.

Σφουγγάρια.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. - Εικόνα4

Τα σφουγγάρια δεν στεγνώνουν ποτέ ανάμεσα στα μπάνια μας, οπότε είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθούν βακτήρια και μύκητες. Ένα μολυσμένο σφουγγάρι μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις, όπως η ακμή, μύκητες των νυχιών ή ακόμα και λειχήνες.

Ξυραφάκια.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. - Εικόνα5

Όταν ξυρίζεστε τα ξυραφάκια συλλέγουν νεκρά κύτταρα και βακτήρια, οπότε όσο περισσότεροι τα χρησιμοποιούν, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος των λοιμώξεων. Επίσης, επειδή με το ξύρισμα πολλές φορές κοβόμαστε και βγαίνει αίμα, τα ξυραφάκια μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα ή Aids.

Νυχοκόπτης.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. - Εικόνα6

Ακόμα και αν τα νύχια μας φαίνονται καθαρά δεν είναι, καθώς στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών και τις σόλες των παπουτσιών, κρύβονται κονδυλώματα και μύκητες. Το να μοιράζεστε τον νυχοκόπτη σας μπορεί να προκαλέσει μύκητες των νυχιών ή σε μερικές περιπτώσεις πελματιαία κονδυλώματα. Θα μπορούσατε να καθαρίζετε τον νυχοκόπτη σας με οινόπνευμα μετά από κάθε χρήση, αλλά και πάλι καλό είναι να μην τον μοιράζεστε με άλλους.

Τσιμπιδάκι φρυδιών.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. - Εικόνα7

Αν θέλετε να βγάλετε απλά κάποιες τρίχες, τότε δεν υπάρχει και τόσο μεγάλο πρόβλημα. Αν, όμως, θέλετε να βγάλτε κάποια τρίχα από τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα ή από παρακέντηση του δέρματος, τότε είναι εύκολο να μεταδοθούν ασθένειες που μεταδίδονται με το αίμα. Ειδικοί υποστηρίζουν, ότι παρόλο που είναι σπάνιο μπορεί μέσα από το τσιμπιδάκι για τα φρύδια να μεταδοθεί η ηπατίτιδα C. Αν δείτε κάποια κηλίδα αίματος πάνω στο τσιμπιδάκι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το καθαρίσετε με οινόπνευμα.

Βαζελίνη, κρέμα προσώπου και ο,τι υπάρχει μέσα σε βάζο.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. - Εικόνα8

Κάθε φορά που κάποιος βάζει τα δάχτυλά του μέσα στην κρέμα σας, μεταδίδει καινούργια μικρόβια, τα οποία καταλήγουν στο πρόσωπό σας την επόμενη φορά που θα την χρησιμοποιήσετε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση στρεπτόκοκκου ή σταφυλόκοκκου. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφεύγετε να βάζετε τα δάχτυλά σας μέσα χωρίς λόγο.

Τσιμπιδάκι για την μύτη.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. - Εικόνα9

Εκτός του ότι είναι λίγο αηδιαστικό να χρησιμοποιείς μαζί με κάποιον άλλον μια συσκευή για την μύτη, ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία. Στην μύτης υπάρχουν βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος ζουν στην μύτη. Ακόμη και αν ένας άνθρωπος δεν είναι άρρωστος μπορεί ο σταφυλόκοκκος που έχει να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις. Τα τσιμπιδάκια για την μύτη δεν πρέπει να μοιράζονται σε καμία περίπτωση.

Ξυριστική μηχανή.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. - Εικόνα10

Μην μοιραστείτε σε καμία περίπτωση την ξυριστική σας μηχανή με τους φίλους, αν δεν την αποστειρώσετε πρώτα. Η ξυριστική μηχανή κουβαλάει βακτήρια, που μπορεί να προκαλέσουν ακμή και θυλακίτιδα.

Αποσμητικά.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. - Εικόνα11

Εκτός του ότι είναι λίγο αηδιαστικό να μοιράζεσαι ένα προϊόν που έχει ακουμπήσει την μασχάλη κάποιου άλλου, είναι και επικίνδυνο για την υγεία. Τα μικρόβια που υπάρχουν πάνω του μπορεί να εισχωρήσουν μέσα στον οργανισμό σου μέσα από εγκοπές που μπορεί να έχουμε. Κάποια αποσμητικά, ειδικά τα οργανικά, καλύπτουν την μυρωδιά με άρωμα, οπότε διευκολύνουν την ανάπτυξη των μικροβίων πάνω τους. Πρέπει να αποφεύγετε να μοιράζεστε το αποσμητικό σας σε κάθε περίπτωση.

Liposan.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. - Εικόνα12

Τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν από τις μεμβράνες του στόματος στο αίμα. Τα χείλη διαθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων ακριβώς κάτω από την επιφάνεια έτοιμα να απορροφήσουν ό,τι υπάρχει στο στόμα, συμπεριλαμβανομένων των μικροβίων. Αν έχετε έρπη μπορεί να μεταδοθεί μέσω του liposan σε κάποιον άλλον άνθρωπο που χρησιμοποιεί το ίδιο προϊόν.

Ελαφρόπετρες.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. - Εικόνα13

Οι ελαφρόπετρες συλλέγουν νεκρά κύτταρα από τα πέλματα. Εκτός από αυτό

μύκητες και στελέχη του ιού HPV, που μπορούν να προκαλέσουν πελματιαία κονδυλώματα. Αυτό το φαινόμενο είναι συνηθισμένο στα μέλη της ίδιας οικογένειας, γιατί χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ελαφρόπετρα.

Οδοντόβουρτσες.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. - Εικόνα14

Ακόμα και όταν πλένεται την οδοντόβουρτσα σας, αφού την χρησιμοποιήσετε, τα βακτήρια παραμένουν και μάλιστα αναπτύσσονται κατά την διάρκεια της νύχτας. Τα μικρόβια από το δικό σας στόμα είναι αβλαβή, αλλά αν έρθετε σε επαφή με μικρόβια από κάποιο άλλο στόμα, μπορεί να σας προκαλέσει γρίπη και στρεπτόκοκκο.

Οι ειδικοί εξηγούν, ότι αν και είναι σπάνιο η οδοντόβουρτσα μπορεί να λειτουργήσει και ως ξενιστής για ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αίματος, αν τα άτομα που την χρησιμοποιούν έχουν κακή στοματική υγιεινή.

Οδοντόκρεμα.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. - Εικόνα15

Μπορεί να μην είναι τόσο βλαβερό όσο η οδοντόβουρτσα, αλλά μπορεί να μεταφέρει κάποια βακτήρια λόγω της επαφής της με την οδοντόβουρτσα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να σκουπίζετε την οδοντόκρεμα κάθε φορά που την χρησιμοποιείται.

Σκουλαρίκια.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. - Εικόνα16

Τα σκουλαρίκια μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αίματος. Είναι καλό να μην τα μοιράζεστε με άλλους, αλλά αν δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, πρέπει πρώτα να τα απολυμαίνεται.

Σαγιονάρες.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. - Εικόνα17

Στην πραγματικότητα οι σαγιονάρες αποτελούν ένα πολύ προσωπικό είδος υγιεινής, καθώς πάνω τους υπάρχουν μύκητες και βακτήρια από τον άνθρωπο που τις φοράει. Μπορεί να μεταφέρουν κονδυλώματα και τον ένα ιό που ονομάζεται “μολυσματική τέρμινθος”, η οποία προκαλεί λευκές κηλίδες που μοιάζουν με ακμή στο δέρμα σας.

Ακουστικά.

17 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με κανέναν. - Εικόνα18

Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα ακουστικά μπορεί να είναι φορείς πολλών βακτηρίων, ειδικά αν τα χρησιμοποιείται την ώρα που γυμνάζεστε, λόγω του ιδρώτα που βοηθάει στην ανάπτυξη των βακτηρίων. Έτσι, όταν μοιράζεστε τα ακουστικά σας μπορεί να κολλήσετε σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο, που προκαλούν λοιμώξεις και φλύκταινες. Αν πρέπει να τα μοιραστείτε, φροντίστε να τα απολυμάνετε πρώτα.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement