
Στους ελληνικούς δρόμους θα μπορούν να κυκλοφορήσουν από φέτος οι ρεπλίκες ιστορικών μοντέλων της Πόρσε που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στην Κατερίνη από την Replicar Hellas και μέχρι σήμερα πωλούνται αποκλειστικά στο εξωτερικό.
Η ομάδα της Replicar ποζάρει με τις εντυπωσιακές δημιουργίες της.
Μετά από χρόνια προσπαθειών, η εταιρεία βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο να πάρει την πολυπόθητη έγκριση τύπου η οποία θα της επιτρέψει να πουλήσει τα αυτοκίνητά της και στους λάτρεις της αυτοκίνησης που ζουν στην Ελλάδα. Η συνάντηση με τον αρμόδιο φορέα ελέγχου είναι προγραμματισμένη για αύριο, ενώ στη συνέχεια το θέμα θα παραπεμφθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών, οι οποίες αναμένεται να γνωμοδοτήσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ήδη μεγάλο και η πρώτη παραγγελία έχει γίνει από έναν κάτοικο της Σαντορίνης.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τις προβλέψεις, η είσοδος της Replicar και στην ελληνική αγορά θα δικαιώσει τις προσδοκίες του ιδιοκτήτη της, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία, θέλοντας να κατασκευάσει ένα ελληνικό αυτοκίνητο που θα μπορεί να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας.
Ο Ηλίας Γαγανέλης δημιούργησε τη Replicar το 2008, λίγα χρόνια μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία και αφού είχε ανοίξει πρώτα το δικό του φανοποιείο.
Η ιδέα ήταν να κατασκευάσει καλής ποιότητας ρεπλίκες μοντέλων της Πόρσε που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1950 και ενδιαφέρουν όσους ασχολούνται με την ιστορία του αυτοκινήτου.
Οι ρεπλίκες της είναι αποτέλεσμα της δουλειάς μιας ομάδας η οποία δεν ξεπερνά τα 10 άτομα. Ολοι, ωστόσο, είναι έμπειροι στη δουλειά τους.
Η εταιρεία, που μέχρι στιγμής έχει πουλήσει 55 αυτοκίνητα, κατασκευάζει δύο μοντέλα. Την 356 Speedster και την 550 Spyder. Η δεύτερη είναι το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Τζέιμς Ντιν όταν σκοτώθηκε σε δυστύχημα το 1955. Ο μηχανικός και στέλεχος της εταιρείας Γιάννης Νοτσιός λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι τα αυτοκίνητα της εταιρείας είναι χειροποίητα, κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στην Κατερίνη και διαμορφώνονται ανάλογα με την επιθυμία του αγοραστή.
«Το εξωτερικό των αυτοκινήτων είναι κατασκευασμένο από πολυεστερικό και δεν έχει λαμαρίνα. Η 356 κάθεται σε σασί από Σκαραβαίο της Φολκσβάγκεν, ενώ η 550 σε πλαίσιο που είναι φτιαγμένο από την ίδια τη Replicar. Οι κινητήρες είναι επίσης από Σκαραβαίο, αλλά τους ανακατασκευάζουμε και τους αναβαθμίζουμε. Κάθε ρεπλίκα κατασκευάζεται ανάλογα με τις επιθυμίες του πελάτη» λέει και προσθέτει ότι ένας από τους λόγους που επελέγησαν το σασί και ο κινητήρας του Σκαραβαίου είναι ότι ο άνθρωπος που τον σχεδίασε αρχικά είναι ο ίδιος που σχεδίασε και την 356.
Τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να παραχθούν με το σήμα της Πόρσε, αφού πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες που ισχύουν διεθνώς.
Το κόστος
Ο χρόνος που χρειάζεται για να κατασκευαστεί ένα τέτοιο αυτοκίνητο από την ώρα της παραγγελίας μέχρι να πάρει ο οδηγός το κλειδί στο χέρι είναι περίπου τέσσερις μήνες. Το δε κόστος για τη βασική έκδοση της 356 είναι περίπου 40.000 ευρώ, ενώ για τη βασική έκδοση της 550 ανεβαίνει στα 80.000 ευρώ.
Τα προηγούμενα χρόνια η δραστηριότητα της εταιρείας αφορούσε αποκλειστικά πελάτες από το εξωτερικό. Σήμερα λειτουργούν τέσσερις αντιπροσωπείες, στην Αυστρία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιταλία και στις Κάτω Χώρες, στις οποίες κατευθύνεται το σύνολο της παραγωγής. Οπως λέει ο κ. Νοτσιός, τα περισσότερα αυτοκίνητα πωλούνται μέσω της Αυστρίας στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. «Αμέσως μόλις μπήκε το 2016 μάς παρήγγειλαν 10 αυτοκίνητα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να κατασκευάζουμε μεγάλο αριθμό οχημάτων.
Το μέγιστο που μπορούμε να φτάσουμε κάθε χρόνο είναι τα 25 με 30. Δεν είμαστε εργοστάσιο. Ουσιαστικά είμαστε μια βιοτεχνία».
Ο χρόνος για να κατασκευαστεί ένα τέτοιο αυτοκίνητο από την ώρα της παραγγελίας είναι περίπου τέσσερις μήνες.
Οταν ο μηχανικός της Replicar μιλάει για βιοτεχνία δεν υπερβάλλει καθόλου. Η εταιρεία δεν απέχει πολύ σε μέγεθος από μια μέση οικογενειακή επιχείρηση.
Οι ρεπλίκες της Πόρσε είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μιας μικρής ομάδας, η οποία δεν ξεπερνά τα 10 άτομα. Ολοι, ωστόσο, είναι πολύ έμπειροι στη δουλειά τους. «Οι περισσότεροι είχαν δικά τους συνεργεία για δεκαετίες. Ο αρχιμηχανικός της εταιρείας έχει ειδίκευση στα Φολκσβάγκεν εδώ και 40 χρόνια» σημειώνει. Είναι σαφές, εξηγεί ο κ. Νοτσιός, ότι ως ρεπλίκες τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να παραχθούν με το σήμα της Πόρσε ή να είναι απολύτως όμοια με τις αυθεντικές 356 και 550 Spyder, αφού πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες που ισχύουν διεθνώς.
«Τα αυτοκίνητα που κατασκευάζουμε φεύγουν από εμάς με το σήμα της δικής μας εταιρείας. Από εκεί και μετά ο αγοραστής μπορεί αν θέλει να τοποθετήσει ένα σήμα της Πόρσε. Είναι δικό του θέμα. Εμείς δεν έχουμε κάποια συμφωνία με την εταιρεία και δεν μπορούμε να βάλουμε σήμα της» λέει. Λόγω του ότι το σχέδιο ενός αυτοκινήτου αποτελεί «σήμα κατατεθέν» και είναι κατοχυρωμένο, η ρεπλίκα πρέπει υποχρεωτικά να έχει κάποιες μικρές αλλά ουσιαστικές διαφορές που θα γίνονται αντιληπτές.
«Μόνο το σασί του Σκαραβαίου που χρησιμοποιούμε είναι αρκετό για να διαφοροποιήσει το αυτοκίνητό μας από τις αυθεντικές Πόρσε. Υπάρχουν όμως και άλλες εξωτερικές διαφορές. Για παράδειγμα, στην 356 Speedster τα φανάρια είναι διαφορετικά. Επίσης είναι κάμπριο, ενώ η πρώτη έκδοση του αυτοκινήτου δεν ήταν. Διαφορές υπάρχουν και στο εσωτερικό, το οποίο ούτως ή άλλως διαμορφώνεται όπως επιθυμεί ο πελάτης» σημειώνει ο κ. Νοτσιός.
Το αγοραστικό κοινό
Τι είναι όμως αυτό που θα κάνει έναν οδηγό να αγοράσει μια ρεπλίκα των συγκεκριμένων μοντέλων της Πόρσε;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι, λένε τα στελέχη της εταιρείας.
Ενα τέτοιο αυτοκίνητο μπορεί να αγοραστεί από διάφορες επιχειρήσεις που θα το νοικιάζουν στους πελάτες τους.
Ενα συνηθισμένο παράδειγμα είναι τα ρετρό αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται σε γαμήλιες τελετές. Φυσικά απευθύνεται και στους εραστές της αυτοκίνησης, οι οποίοι θέλουν να οδηγήσουν κάτι που να μοιάζει με τις συγκεκριμένες ιστορικές Πόρσε της δεκαετίας του 1950.
Ο κ. Νοτσιός λέει ότι για τα συγκεκριμένα μοντέλα, μια ποιοτική ρεπλίκα είναι ό,τι καλύτερο και πιο προσιτό υπάρχει στην αγορά εξαιτίας της σπανιότητάς τους και των εξωφρενικών τιμών που κοστίζουν τα αυθεντικά.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα μοντέλα κυκλοφόρησαν πριν από πολλές δεκαετίες και φυσικά δεν παρήχθησαν μαζικά. Είχαν κυκλοφορήσει περίπου 20.000 356 Speedster και μερικές εκατοντάδες 550 Spyder. Ειδικά το 550 φτιαχνόταν μόνο μετά από ειδική παραγγελία. Αυτό σημαίνει ότι όσα υπάρχουν σήμερα βρίσκονται σε χέρια συλλεκτών και οι τιμές τους φτάνουν στα ύψη. Ενα γνήσιο 356 σε καλή κατάσταση κοστίζει 350.000 ευρώ, ενώ το 550 μπορεί να ξεπεράσει και το ένα εκατομμύριο» σημειώνει ο κ. Νοτσιός.
Πηγή
-
LIFESTYLE
Για πρώτη και μοναδική φορά η Καινούργιου έδειξε τα φυσικά της μαλλιά & αποθεώθηκε
-
LIFESTYLE
«Αφροδίτη Αδάμη»: Η γιατρός που πρωταγωνιστούσε σε «ροζ» ταινίες επέστρεψε στο παλιό της επάγγελμα
-
LIFESTYLE
Γολγοθάς για τη Φωτεινή Ντεμίρη: Ξεκίνησα στα 7 τις εγχειρήσεις, το πρόβλημα πολύ νωρίτερα. Δε θέλω να μιλώ γι αυτό”
-
ΚΟΣΜΟΣ
Η Ιαπωνία ανακάλυψε ξαφνικά ότι έχει 7.000 περισσότερα νησιά
-
LIFESTYLE
Βασιλική Ανδρίτσου: «Είμαι περήφανη που έκανα παιδί στα 46. Είμαστε 17 χρόνια μαζί και είμαστε πιο ευτυχισμένοι από ποτέ»
-
LIFESTYLE
Σταύρος Νικολαΐδης: Σοβαρό τροχαίο για τον ηθοποιό
-
LIFESTYLE
Η πρωταγωνίστρια που έκαιγε καρδιές στις βιντεοταινίες των 80s: Πως είναι σήμερα η Τέτη Σχοινάκη
-
LIFESTYLE
Κούκλος ροκάς, κάτοικος εξωτερικού: Ο 20χρονος γιος του Χρήστου Δάντη ακολουθεί τα βήματα των διάσημων γονιών του
-
ΚΟΣΜΟΣ
Γυναίκα πήρε διαζύγιο και έστησε γλέντι με τις φίλες της έξω από τα δικαστήρια
-
LIFESTYLE
Ιωάννα Τούνη: Τραγουδά σύνθημα του Ολυμπιακού στον γιο της – Δείτε βίντεο
-
LIFESTYLE
Όλη η σόουμπιζ στην Αίγυπτο: Γενέθλια υπερπαραγωγή για τη Χρουσαλά, το χλιδάτο πάρτι & οι λαμπεροί καλεσμένοι
-
LIFESTYLE
Τις καμαρώνει από ψηλά: Τι κάνουν και πώς είναι σήμερα οι 2 κόρες της Μαλβίνας Κάραλη, 20 χρόνια μετά το θάνατό της
-
LIFESTYLE
“Χείμαρρος” η Τιτίκα Στασινοπούλου για Στάθη Ψάλτη: «Κάνω εμετό, έλεος τι να δω από αυτόν, κακός ηθοποιός»
-
LIFESTYLE
«Είναι προβληματική»: Έξαλλος ο Γιαννακόπουλος με τη νέα του Mercedes των 700.000 ευρώ
-
LIFESTYLE
«Προσέβαλες την επιτροπή με αυτό που είπες»: Έξαλλη η Καίτη Γαρμπή με τον Στέφανο Κωνσταντινίδη στο J2US
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Το παιδί μου γλίτωσε από καρκίνο στο παρα πέντε. Σήμερα είναι φαντάρος και τον καμαρώνω
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Πήρα το παιδί κρυφά από τον άντρα μου, φύγαμε από την Ελλάδα και μετακομίσαμε μόνιμα στο εξωτερικό»
-
LIFESTYLE
Συγκινεί η Ζωή Παπαδοπούλου για την κόρη της: «Δε μπορούσαμε να το πιστέψουμε, είπαμε “Αν θέλει ο Θεός θα έρθει” και ήρθε σε 3 βδομάδες»
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Ο Μηνάς έδωσε μυελό των οστών για ένα 6χρονο με σπάνια πάθηση λευχαιμίας
-
LIFESTYLE
«Δε με νοιάζει η γνώμη του, να τσουβαλιαστεί ο ίδιος»: Η Ντέπυ Γκολεμά τα έβαλα με τον Αντώνη Κανάκη
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Σκύλος κοίταζε τον υπόνομο κάθε μέρα – Οι άνθρωποι σοκαρίστηκαν όταν άνοιξαν την καταπακτή
-
LIFESTYLE
Τζένη Χειλουδάκη: «Ο Νίκος Ευαγγελάτος μου έταζε»
-
LIFESTYLE
Κρατούσε 7 μισθούς στα χέρια της: Σούσουρο με Αλεξάνδρα Παναγιώταρου στο κέντρο της Αθήνας, όλοι την κοιτούσαν
-
ΕΛΛΑΔΑ
Θεσσαλονίκη: Πατέρας κλειδώθηκε στο ΙΧ με τα δύο ανήλικα παιδιά του και άνοιξε φιάλες υγραερίου
-
ΕΛΛΑΔΑ
Ξάνθη: Αν πειράξετε την οικογένειά μου θα σας αφανίσω όλους, λέει ο δολοφόνος του 45χρονου – Βίντεο
-
MEDIA
Δύσκολες ώρες για την Ελευθερίου, χώρισε οριστικά με τον Πρίαμο – Ποιος νεος έρωτας «έσκασε» στο Survivor
-
LIFESTYLE
Έγινε 45, μοιάζει 30: H Mατούλα του «Καφέ της Χαράς», 20 χρόνια μετά άλλαξε τελείως ζωή, η αγνώριστη εικόνα της σήμερα
-
ΕΛΛΑΔΑ
Άγρια δολοφονία – Ξάνθη: Πυροβόλησε 45χρονο, ανέβασε βίντεο στο TikTok και παραδόθηκε
-
LIFESTYLE
“Δεν ήμουν σε θέση να χρησιμοποιώ κινητό”: Ανησυχία για τον Γιώργο Λιβάνη, το πρόβλημα υγείας & το δημόσιο μήνυμα
-
LIFESTYLE
Τραγουδίστριες, ηθοποιοί, παρουσιάστριες: 36 Ελληνίδες που ξεκίνησαν ως μοντέλα και έκαναν στροφή στην καριέρα τους