ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Πήγα να πάρω τα παιδιά από το σχολείο και όταν επέστρεψα στο σπίτι, ο άντρας μου, μας είχε εγκαταλείψει

Πήγα να πάρω τα παιδιά από το σχολείο και όταν επέστρεψα στο σπίτι, ο άντρας μου, μας είχε εγκαταλείψει
Advertisement

Έτυχε και σε σένα; Ένας πιστός σύζυγος, που μια μέρα στο ξεκούδουνο αποφάσισε, ότι θέλει διαζύγιο; Ξαφνικά, από τη μία μέρα στην άλλη, μπούχτισε και θέλει να φύγει, για να σωθεί και μετά από πολλά χρόνια ενός καλού γάμου, είσαι εσύ η πηγή όλων των κακών στη ζωή του;

Στην καριέρα μου ως ψυχολόγος, έχω ακούσει άπειρες τέτοιες ιστορίες γυναικών. Όλες είχαν πιαστεί εντελώς στον ύπνο, όταν οι άντρες τους μοιράστηκαν μαζί τους τη δυστυχία και την επιθυμία τους για διαζύγιο. Η ζωή άλλαξε σε μια στιγμή γι’ αυτές τις γυναίκες, που πίστευαν, ότι υπήρχε χαρά και αγάπη στο γάμο τους.

Έχω ακούσει τα πάντα.

«Είπε, ότι δεν με αγάπησε ποτέ».

“Δεν είναι αυτός ο άντρας που παντρεύτηκα».

“Αρνείται να με κοιτάξει στα μάτια και να μου μιλήσει».

“Έλειπε όλη νύχτα χωρίς καμία εξήγηση».

“Μου είπε, ότι είμαι τρελή!».

Άκουσα ιστορίες για άντρες, που δεν έβλεπαν καν τα παιδιά τους. Άντρες, που φλόμωναν τις γυναίκες τους στο ψέμα και θεωρούσαν κι από πάνω αυτές υπαίτιες, για αυτό που είχαν καταντήσει. Εξωφρενικές ιστορίες!

Παραδέχομαι, το σκέφτηκα λίγο παραπάνω. Αυτές οι γυναίκες ήταν γεμάτες από συναισθήματα, που δεν τις άφηναν να δουν τα πράγματα καθαρά. Κανείς δεν θέλει να χωρίσει με αυτόν τρόπο. Κανείς δεν ξυπνάει μια ωραία πρωία και θέλει να κάνει κακό στο γάμο του μετά από τόσα χρόνια αγάπης, ούτε να απομακρύνει έτσι γυναίκα και παιδιά.

Σκεφτόμουν, ότι αυτές οι γυναίκες, απελπισμένες και συναισθηματικά κατεστραμμένες, αντιδρούσαν υπερβολικά, μέχρι που συνέβη το ίδιο σε μένα.

Είμαι χρόνια επαγγελματίας και εργάζομαι στον τομέα της οικογενειακής συμβουλευτικής, αλλά αμφισβητούσα τις ιστορίες άλλων γυναικών έως ότου βρέθηκα στην ίδια θέση. Μπορώ να πω, ότι πλέον δεν αμφιβάλλω για τις ιστορίες που ακούω από τους πελάτες μου!

Ο πρώην μου και εγώ είχαμε πάει διακοπές στο εξωτερικό. Μετά από μια δύσκολη χρονιά, είπαμε να αφιερώσουμε λίγες μέρες στη σχέση και την οικογένειά μας. Περάσαμε πανέμορφα με τα παιδιά μας να παίζουν στην παραλία και να διασκεδάζουν. Τα βράδια μας περνούσαν με ρομαντικά δείπνα και με ίσως το καλύτερο σεks από τότε, που παντρευτήκαμε.

Ένα βράδυ, κάναμε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον μας, ενώ ήμασταν ξαπλωμένοι. Μιλήσαμε για το πώς θα ήταν τα πράγματα σε 5 ή 10 χρόνια, τα ταξίδια που θα κάναμε, όταν τα παιδιά θα μεγάλωναν και θα έφευγαν και μου είπε, ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς εμένα.

Τρεις μέρες μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές, πήγα μετά τη δουλειά να πάρω τα παιδιά απ’ το σχολείο. Μπήκα στο σπίτι και είχε φύγει. Αυτός και όλα του πράγματα είχαν φύγει. Η ντουλάπα του ήταν άδεια, το γραφείο του ήταν άδειο, δεν υπήρχε καμία απόδειξη, ότι είχε ζήσει σε αυτό το σπίτι.

Δεν άφησε κανένα σημείωμα φεύγοντας. Με έπιασε πανικός, τα παιδιά έκλαιγαν, ήταν λες και είχε ανοίξει η γη και είχε καταπιεί αυτόν και τα πράγματά του. 3 εβδομάδες μετά, έλαβα ένα e-mail από εκείνον.

Στο μεταξύ, είχε μιλήσει με τη μητέρα μου, την αδελφή μου και τους δασκάλους των παιδιών. Είχε πει σε όλους, ότι ήμουν παράλογη και τρελή, που ήθελε να ελέγχει όλους και όλα. Τους είπε, ότι ήθελε να φύγει για να σωθεί και τα ίδια ακριβώς μου έγραφε και στο mail.

Ο ίδιος άνθρωπος, που με αγάπη με κρατούσε αγκαλιά στις διακοπές και μου έλεγε, ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς εμένα, τώρα ήθελε όλοι να πιστεύουν, ότι ήμουν μια τρελή ψυχαναγκαστική, που τον καταπίεζε και δεν τον άφηνε να ηρεμήσει λεπτό.

Για λίγο σκέφτηκα, μήπως είχε δίκιο.

Αυτό κάνουμε εμείς οι γυναίκες, το ψάχνουμε από δω, το ψάχνουμε από κει και αναλαμβάνουμε πρώτες την ευθύνη. Χρειάζεται χρόνος, για να βάλουμε τις σκέψεις μας σε μία σειρά και να πούμε: «Για κάτσε ένα λεπτό. Δεν είμαι εγώ, που σηκώθηκα και έφυγα παρατώντας άντρα και παιδιά χωρίς καμία εξήγηση και κανένα προειδοποιητικό σημάδι. Δεν είμαι εγώ αυτή, που έχει να μιλήσει στα παιδιά της εδώ και βδομάδες. Δεν είμαι εγώ η παράλογη σε όλο αυτό».

Μου πήρε μήνες, για να μπορέσω να του απαντήσω. Του έστειλα μια λίστα, που αποδείκνυε τελικά, ότι δεν ήμουν εγώ η παράλογη της υπόθεσης, αλλά αυτός.

Μόνο ένας αναίσθητος σαν εσένα, θα έφευγε σαν τον κλέφτη, σαν τον κυνηγημένο από το σπίτι του μέρα μεσημέρι και θα άφηνε έτσι γυναίκα και παιδιά. Πάντα προσπαθούσες να αποφεύγεις τις εντάσεις και τους τσακωμούς στο σπίτι, για να δείξεις στους άλλους, ότι είμαι εγώ αυτή, που τους προκαλεί, άρα είμαι εγώ η κακιά της υπόθεσης. Ζήσε τώρα χωρίς εμένα, για να δεις τη γλύκα! Μόνο ένας ηλίθιος σαν εσένα θα ενέπλεκε ξένους από το χώρο του σχολείου των παιδιών του, στα προβλήματα του γάμου του. Είσαι μεγάλος ξεφτίλ@ς, που ταπείνωσες τα παιδιά σου με αυτόν τον τρόπο. Τα χρησιμοποίησες, για να ελαφρύνεις τη θέση σου και να βγεις λάδι χωρίς να σκεφτείς, τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο γι’ αυτά. Μόνο ένας άνανδρος σαν εσένα θα μπορούσε να κάνει αίτηση διαζυγίου, ζητώντας από γυναίκα και παιδιά να απομακρυνθούν από το σπίτι. Και επίσης, ότι δεν σκοπεύεις να δώσεις καμία διατροφή. Κυριολεκτικά, ήθελες να μας πετάξεις στο δρόμο. Αυτό δεν είναι μόνο άνανδρο, είναι και χυδαίο. Μόνο ένας ψυχοπαθής σαν εσένα, θα έκανε αίτηση διαζυγίου τάχα λόγω κακοποίησης και θα έδινε σαν παράδειγμα: «Με είπε βλάκα μια φορά». Είσαι σοβαρός; Τι μπορεί να σκέφτηκε ο δικηγόρος σου, όταν του είπες κάτι τέτοιο; Μάλλον, ότι δεν πας καλά. Και για να ξέρεις, με αυτά που κάνεις, απέδειξες, ότι εσύ είσαι ο τρελός, όχι εγώ. Μόνο ένας γελοίος σαν εσένα, μπορούσε να φτιάξει ένα blog και να το ονομάσει «Τρελές πρώην» και να δημοσιεύει εκεί ψέματα, ότι ΕΓΩ εγκατέλειψα τη συζυγική εστία. Είσαι ένας άνδρας 42 ετών, με λαμπρές σπουδές και μεγάλη καριέρα. Δεν είσαι ένα 15χρονο κορίτσι, που ζητά εκδίκηση. Ή, ίσως η αρρώστια σου, σου έχει προκαλέσει συναισθηματική βλάβη και δεν ξέρεις, τι σου γίνεται. Όπου κι αν οφείλεται πάντως η βλακεία, που σε διακατέχει, να ξέρεις, ότι όλοι έχουν πάρει χαμπάρι, τι είσαι. Μόνο ένας τρελός σαν εσένα, θα έλεγε στα παιδιά, ότι η μάνα τους είναι βρωμιάρα και πόρνη. Είχες να δεις τα παιδιά 3 ολόκληρους μήνες και αντί να τα ρωτήσεις τι κάνουν, πώς περνάνε, πώς πάει το σχολείο, εκμεταλλεύτηκες την ευκαιρία, για να βάλεις σπιουνιές και να δηλητηριάσεις τις ψυχές τους με ψέματα για μένα. Με κατηγορείς στα παιδιά και παντού, γιατί για κάποιο λόγο, που δεν ξέρω, είσαι θυμωμένος με μένα. Τελικά, δεν είσαι απλά τρελός, είσαι θεότρελος. Μόνο ένας τιποτένιος σαν εσένα, θα τηλεφωνούσε 18 μήνες μετά, να με παρακαλέσει να τον δεχτώ πάλι πίσω. Αν επέτρεπα να συμβεί κάτι τέτοιο, θα ήταν η καλύτερη απόδειξη, ότι εγώ ήμουν η τρελή και όχι εσύ. Ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια! Κατάλαβα, τι είσαι και γιατί ποτέ καμία λογική γυναίκα δεν θα μπορέσει να μείνει στο πλευρό σου να την υποτιμάς, να την απορρίπτεις και να τη βρίζεις έτσι.

Από την επαγγελματική μου εμπειρία, έχω μάθει, ότι όταν ένας σύζυγος περνά κρίση μέσης ηλικίας, μπορεί κατά καιρούς να αλλάζει συμπεριφορές και να βλάπτει την οικογένειά του χωρίς να το καταλαβαίνει. Οι περισσότεροι άνδρες, ωστόσο, δεν πήγαν στο άλλο άκρο, όπως έκανες εσύ και όταν το κάνουν, δεν υπάρχει επιστροφή.

Είναι δύσκολο για μια γυναίκα να χωνέψει, ότι αυτός που κάποτε αγάπησε πολύ και έφτιαξε οικογένεια μαζί του, μετατράπηκε σε κάποιον ξένο, σε κάποιον, που δεν μπορούσε να αναγνωρίσει. Γνώμη μου; Άφησε το στην άκρη και δώσε βάση σε σένα και τα παιδιά σου. Δεν αξίζει να του δείξεις ξανά εμπιστοσύνη. Μία φορά τέτοιος, πάντα τέτοιος.

Κάτι ακόμα: Μην του στείλεις μήνυμα, σαν το παραπάνω μέχρι να είσαι 100% σίγουρη, ότι τελείωσες οριστικά μαζί του.

Πηγή

 

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement