
Οπωσδήποτε οι αλλαγές καθώς μεγαλώνει κάποιος και παγιώνεται η προσωπικότητά του, γίνονται δύσκολα, αλλά ζωή χωρίς αλλαγές δεν είναι ζωή […] Ο ψυχοθεραπευτής Πατήρ Φιλόθεος Φάρος, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη με αφορμή το βιβλίο “Ούτε πολύ νωρίς, ούτε πολύ αργά”, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρμός.
Η μέση ηλικία είναι μία υπόθεση που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά είναι και παραμελημένη. Δεν κυκλοφορούν, δηλαδή, πολλά βιβλία, ή βοηθήματα γι’ αυτή την ηλικία. Αυτοί ήταν οι λόγοι που μας έκαναν να αποφασίσουμε εγώ με τον Γιώργο Σιγαλό να προβούμε στην συγγραφή και στην έκδοση αυτού του δεύτερου βιβλίου, που αναπόφευκτα ασχολείται με κάποια βασικά θέματα που ασχολείται και το προηγούμενο, αλλά προσθέτονται καινούργιες διαστάσεις.
Τα βασικά θέματα της μέσης ηλικίας, είναι καταρχήν, ότι επέρχεται μία κάμψη των δυνάμεων του σώματος, και αναπόφευκτα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί.
Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει πιθανά μια ματαίωση στον επαγγελματικό χώρο. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που ξεκίνησε μια επαγγελματική σταδιοδρομία με κάποιον ενθουσιασμό, μετά από 20 χρόνια, αρχίζει πιθανά να αναρωτιέται αν άξιζε τον κόπο, αν ήταν κάτι με το οποίο ήθελε πραγματικά να περάσει το μισό της ζωής του.
Μετά, υπάρχει μια φάση για τους έγγαμους, που μοιάζει με τέλμα. Τα παιδιά τους βρίσκονται στην εφηβεία, και οι μεσήλικες γονείς αντιμετωπίζουν την επαναστατικότητα τους, η οποία τους ταλαιπωρεί γιατί δεν ξέρουν πολλές φορές πώς να την χειριστούν. Μοιάζει, δηλαδή, σαν μια περίοδος κρίσης για την οικογένεια, η είσοδος των παιδιών στην εφηβεία.
Ύστερα, υπάρχει και μία αίσθηση, ότι ο μεσήλικας δεν πολυασχολείται με το μέλλον. Ποιο είναι αυτό το μέλλον; Το μέλλον είναι τα γηρατειά κι ο θάνατος.
Κάποια από τα παραπάνω θέματα, λοιπόν, είναι τα βασικά που θέτει το βιβλίο. Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται αυτά;
Η πλειονότητα των μεσήλικων κάνει αυτό που κάνουμε και εμείς με την κρίση: Ψάχνει να βρει κάποιον τρόπο να διατηρήσει τα πράγματα ως έχουν.
Συνήθως, δεν βλέπει ότι η μέση ηλικία και το άλλο μισό της ζωής, εκτός από τα μειονεκτήματα έχει και πλεονεκτήματα. Οπότε, προσπαθεί να διατηρήσει, αυτά που είχε στο πρώτο μισό της ζωής.
Αυτή όμως είναι μια μάταιη προσπάθεια, διότι δεν έχει προοπτική. Από την άλλη μεριά, όταν κάνει αυτό το πράγμα ο άνθρωπος -και γι αυτό νομίζω ότι είναι κρίσιμη η καμπή της μέσης ηλικίας-, χάνει μια συγκλονιστική ευκαιρία που έχει στη ζωή του.
Ο Γιουνγκ, που ασχολήθηκε με το δεύτερο μισό της ζωής, σε αντίθεση με τον Φρόυντ (ο οποίος ερεύνησε τον άνθρωπο κυρίως στο πρώτο μισό της ζωής του), λέει ότι: «Ο άνθρωπος στο πρώτο μισό της ζωής υπηρετεί τη φύση (δηλαδή, κάνει παιδιά, παντρεύεται, προσπαθεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην). Όμως, στο δεύτερο μισό της ζωής, ο άνθρωπος καλείται να υπηρετήσει τον πολιτισμό.» […]
Κι όταν λέει πολιτισμό, εννοεί την εξερεύνηση του εσωτερικού του κόσμου. Και εγώ θα συμπλήρωνα και τις σχέσεις!
Διότι ο άνθρωπος στο πρώτο μισό της ζωής του, προσπαθώντας για τα εξωτερικά επιτεύγματα, παραμελεί και τον εσωτερικό του κόσμο και τις σχέσεις του, κάτι που είναι τραγικό.
Γιατί, κάθε άνθρωπος ολοκληρώνεται στην ένωση με τον άλλον άνθρωπο. Και όταν λέω ένωση, δεν εννοώ συζυγική μόνον. Όσες περισσότερες ουσιαστικές σχέσεις έχει ένας άνθρωπος, τόσο πλουσιότερος γίνεται.
Διότι ο άνθρωπος τι είναι; Είναι εκείνο που παίρνει από όλους τους άλλους, και το διαμορφώνει με τον δικό του τρόπο. Η δική του συμβολή δηλαδή, η ατομικότητά του, είναι ο τρόπος που διαμορφώνει, όλα αυτά που παίρνει από τους άλλους. Οπότε η παραμέληση των σχέσεων, σημαίνει και προσωπική φτώχεια του ανθρώπου και της προσωπικότητάς του.
Στο δεύτερο μισό της ζωής, λοιπόν, ακόμα και το γεγονός ότι η σωματική του ενέργεια έχει καμφθεί, είναι κάτι θετικό με την έννοια ότι του δίνει την δυνατότητα, την ευκαιρία, για κάποια ησυχία, η οποία είναι απαραίτητη γι’ αυτήν την εξερεύνηση του εσωτερικού του κόσμου.
Έτσι το τοποθετεί ο Γιουνγκ: «Στο δεύτερο μισό της ζωής, ο άνθρωπος ίσως έχει πολύ σημαντικότερες ευκαιρίες απ’ ότι έχει στο πρώτο».
Σ’ αυτό το βιβλίο, επίσης, αναφέρω ένα παράδειγμα: Τον έpωτα στη μέση ηλικία.
Επειδή, ο άνθρωπος μετά το αποκορύφωμα της ενεργητικότητάς του και της δύναμης, αντιμετωπίζει όπως είπα μία κάμψη της σωματικής του ενέργειας, αυτή την κάμψη την αισθάνεται και στο χώρο της σeξουαλικότητας. Κυρίως οι άντρες, που έχουν ζήσει την σeξουαλικότητά τους στο πρώτο μισό της ζωής σαν ένα άθλημα που αγωνίζονταν να αποδείξουν κάτι, όταν συμβεί αυτό, πανικοβάλλονται κυριολεκτικά, και τρέχουν σε ειδικούς για να ανακτήσουν τις χαμένες δυνάμεις τους.
Αντιδρώντας, όμως μ’ αυτόν τον τρόπο, όπως μια γυναίκα που κάνει λίφτινγκ, χάνει τη μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψει τον έpωτα για πρώτη φορά στη ζωή του. Χάνει την ευκαιρία, να ανακαλύψει τον έpωτα που δεν είναι μια υπόθεση σωματική, που δεν προσφέρεται για πρωταθλήματα, που είναι η ανάγκη του ανθρώπου για κοινωνία και ένωση με τον άλλον άνθρωπο, που είναι τρυφερότητα, που είναι στοργή.
Αυτά όλα, στο πρώτο μισό της ζωής του ο άντρας κυρίως, αλλά και η γυναίκα με έναν κάπως διαφορετικό τρόπο, δεν έχει υποπτευθεί αυτή τη διάσταση του έpωτα.
Και η κάμψη της σωματικής ενέργειας που εμφανίζεται σαν αναπηρία ή σαν μειονέκτημα, είναι η ευκαιρία του, η πολύτιμη ευκαιρία του για να ανακαλύψει, τώρα πια, στα 40 ή στα 50, το πραγματικό έpωτα, που δεν τον έχει υποπτευθεί μέχρι αυτή τη στιγμή.
Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πως η εμμονή στη διατήρηση αυτών που συνέβαιναν στο πρώτο μισό της ζωής είναι τραγωδία για τον άνθρωπο στη μέση ηλικία, γιατί χάνει πραγματικά πολύτιμες ευκαιρίες.
Και ξέρετε, από το αν θα κάνει αυτή τη στροφή στη ζωή του, από τα εξωτερικά στα εσωτερικά, απ’ αυτό θα εξαρτηθεί η ποιότητα των γηρατειών του. Από αυτό θα εξαρτηθεί, εάν τα δέκα τελευταία χρόνια της ζωής του είναι μια κόλαση…
Ένα απ’ τα πράγματα που μπορεί να διαφύγει από την εμπειρία του μεσήλικα, είναι να καταλάβει ότι η ανάπτυξή του, δεν σταματάει στη μέση ηλικία. Κάθε άλλο! Εάν σταματήσει την εξέλιξή του, τότε θα φτάσει στα γηρατειά ένας άνθρωπος εγωκεντρικός, χωρίς ευαισθησία για τον άλλον, και μ’ αυτόν τον τρόπο θα δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο.
Δηλαδή, θα είναι δυσάρεστος στους άλλους, ενοχλητικός, οι άλλοι αναπόφευκτα θα τον αποφεύγουν και επειδή θα τον αποφεύγουν, θα αισθάνεται μια εσωτερική ερημιά και θα προσπαθεί να την καλύψει με κτητικότητα, με απαιτητικότητα, κάνοντας τη ζωή των νεώτερων ανθρώπων του περιβάλλοντός του πολύ δύσκολη. Και σαν συνέπεια ο κόσμος αυτός του περιβάλλοντός του, θα του γυρίζει την πλάτη.
Kρ.Π.: Και πώς μπορεί να ξεπεράσει κάποιος την κρίση της μέσης ηλικίας, ώστε να μη χάσει τις ευκαιρίες να εξελιχθεί εσωτερικά και στις σχέσεις τους με τους άλλους;
Οπωσδήποτε οι αλλαγές καθώς μεγαλώνει κάποιος, και παγιώνεται η προσωπικότητά του, γίνονται δύσκολα, αλλά ζωή χωρίς αλλαγές δεν είναι ζωή. Ότι δεν αλλάζει είναι νεκρό. Το ζωντανό με κάποιον τρόπο πάντα αλλάζει.
Γίνονται, όντως δύσκολα οι αλλαγές όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, αλλά πάντως δυνατότητα αλλαγών υπάρχει! Αλίμονο για τον άνθρωπο που δεν έχει την δυνατότητα να αλλάζει. Γιατί ο κόσμος γύρω του αλλάζει, κι αν είναι να ζει μέσα στον πραγματικό κόσμο είναι απαραίτητο να αλλάζει και εκείνος, αλλιώς μένει απέξω…
-
LIFESTYLE
Ρίκα Διαλυνά: «Θα με είχε στραγγαλίσει, θα είχε πετάξει το άψυχο κορμί μου»
-
ΚΟΣΜΟΣ
Οι πιο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες της εβδομάδας
-
ΚΟΣΜΟΣ
Υπάρχει μία και μοναδική πόλη στον κόσμο που λειτουργεί χωρίς πολιτική, θρησκεία και χρήματα
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Ο άντρας μου, ζήτησε διαζύγιο. Θέλω να τον γονατίσω οικονομικά για να δούμε… θα συνεχίσει η γκόμενά του να ειναι μαζί του;
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Ο άντρας μου είχε παράλληλη σχέση για 3 μήνες. Μου είπε ότι αυτή ήταν σ#ξι και όμορφη. Τί να κάνω;
-
ΕΛΛΑΔΑ
Παραλία Φρεαττύδας: «Πως έσωσα τη 17χρονη από τους Αιγύπτιους που προσπάθησαν να τη βιάσουv»
-
LIFESTYLE
«Βόμβα» από τον Άγγελο Λάτσιο: Έκανε πρόταση γάμου στη Γαία Μερκούρη – Γιαγιά από μήνα σε μήνα η Ελένη Μενεγάκη
-
ΕΛΛΑΔΑ
Πίσω στην Τουρκία οι 300 μετανάστες που βρέθηκαν σε νησίδα του Έβρου
-
ΚΟΣΜΟΣ
Συναγερμός στην Χαβάη: «Ξύπνησε» το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο – Σε επιφυλακή η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ
-
LIFESTYLE
Σίσσυ Χρηστίδου: H πρώτη φωτό μετά τη σκληρή διατροφή και τη μεγάλη απώλεια κιλών
-
ΕΛΛΑΔΑ
Εκλογές 2023: «Δεν το ζω, δεν μπορεί να απάντησε», σχολίασε ο επιχειρηματίας στον οποίο «μίλησε» στο TikTok ο Μητσοτάκης
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Θάνος Ασκητής: «Ο άνδρας σήμερα έχει μαλθακοποιηθεί. Δεν διεκδικεί, είναι φοβικός»
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Τσάκωσα την μητέρα να απατάει τον πατέρα μου με τον αδερφό του. Να το πω στον μπαμπά;»
-
MEDIA
Μικρό σπίτι στο λιβάδι: 10 άγνωστα πράγματα για την αγαπημένη σειρά των παιδικών μας χρόνων
-
LIFESTYLE
Ποιο το “μυστικό” της Κάτιας Δανδουλάκη, για να διατηρεί το σώμα 35άρας στα 74 της
-
LIFESTYLE
Ποιο είναι το πραγματικό όνομα του Δημήτρη Μπάση και γιατί το άλλαξε
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Μεγάλωσα μόνη μου τις αδερφές μου μα βγήκαν από το δρόμο Του Θεού και δεν μιλάμε πια – Η ιστορία της Θέκλας
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Σάλος με μάνα που τρύπησε τα αυτιά στο νεογέννητο κοριτσάκι της για να του βάλει σκουλαρίκι
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Έχω 15χρόνια σχέση με παντρεμένο. Σκέφτομαι να μείνω έγκυος επίτηδες για να γίνω μάνα
-
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Η συνταγή του Γιάννη Λουκάκου για «ονειρεμένες» πατάτες με γιαούρτι και φέτα που θα σας ξετρελάνει
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Παράλυτος περπάτησε χάρη σε «ψηφιακή γέφυρα μεταξύ εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού» βίντεο
-
LIFESTYLE
Trannos: «»Τι σημασία έχει αν έχω ή δεν έχω φωνή;»
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Η συγκινητική ιστορία μιας 22χρονης που νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρείο και το μήνυμα που στέλνει
-
ΚΟΣΜΟΣ
«Γεννήθηκα στη φυλακή» – Η 18χρονη που έγινε δεκτή στο Χάρβαρντ με πλήρη υποτροφία
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Το αγοράκι μου πέθανε στον ύπνο του. Και εγώ δεν ζω πια… – Η αληθινή ιστορία της Διονυσίας
-
LIFESTYLE
Ο πατέρας του Στέφανου Τσιτσιπά για το ξέσπασμα στη μητέρα του: «Δεν έγινε κάτι το περίεργο εκεί»
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Όλοι πίστευαν πως είχε “χαθεί” στη φωτιά: Μητέρα ξαναβρήκε την κόρη της 6 χρόνια μετά σε ένα.. παιδικό πάρτι
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Η μητέρα μου δούλευε σαν καθαρίστρια και με μεγάλωσε μόνη της. Δυστυχώς νιώθω να με θεωρούν κατώτερη»
-
LIFESTYLE
Άναυδος ο Σταύρος Σβήγκος σε ερώτηση του γιου του: «Έχει 2 μπαμπάδες αντί για μαμά και μπάμπά, πως γίνεται αυτό»
-
LIFESTYLE
«Η ανασφάλεια και ο φόβος με έκαναν να δείχνω απόμακρη»: Κατάθεση ψυχής από την Αθηνά Οικονομάκου