ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Ο πατέρας των παιδιών μου είναι παντρεμένος ιερέας. Αρνείται να τα αναγνωρίσει και να δώσει διατροφή

Ο πατέρας των παιδιών μου είναι παντρεμένος ιερέας. Αρνείται να τα αναγνωρίσει και να δώσει διατροφή
Advertisement

Έχω δυο τέκνα (διδυμάκια) έκτος γάμου με παντρεμένο ιερέα. Είναι τώρα 6,5 ετών και έχω χάσει την ευκαιρία αναγνώρισης δικαστικά και επειδή εκείνος δεν δέχεται να πάει σε συμβολαιογράφο και έχω οικονομική ανάγκη για τη διατροφή των παιδιών, θέλω να ξέρω, αν μπορώ να προβώ σε αναγνώριση τέκνου μέσω δικαστικού επιτρόπου, να ασκηθεί δηλαδή από τα τέκνα προς των πατέρα.

Επίσης κάθε νύξη, που κάνω, να βοηθήσει οικονομικά, ώστε να μην πάμε δικαστικά και διασυρθεί, με απειλεί ότι τον εκβιάζω και θα μου κάνει και μήνυση από πάνω. Σας παρακαλώ για άμεση βοήθεια.

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Αξιότιμη Κυρία,

Σύμφωνα με το άρθρο 1479 ΑΚ η μητέρα έχει δικαίωμα να ζητήσει με αγωγή την αναγνώριση της πατρότητας του τέκνου της που γεννήθηκε χωρίς γάμο με τον πατέρα του. Το ίδιο δικαίωμα έχει και το τέκνο.

Κατ’ άρθρο 1483 ΑΚ το δικαίωμα της μητέρας να ζητήσει την αναγνώριση της πατρότητας του τέκνου αποσβήνεται όταν περάσουν πέντε (5) χρόνια από τον τοκετό. Η συλλογιστική του Νομοθέτη στην καθιέρωση των προθεσμιών είναι δημοσίου συμφέροντος. Να μην μένουν δηλαδή εκκρεμείς σχέσεις που θα πρέπει να είναι εκ της φύσης τους σαφώς προσδιορισμένες.

Επίσης κατ’ άρθρο 1483 ΑΚ το δικαίωμα του τέκνου να ζητήσει την αναγνωρισή του αποσβήνεται ένα (1) χρόνο από την ενηλικίωση του και συνεπώς εφόσον το επιθυμεί το τέκνο σας μπορεί να το επιδιώξει μετά την ενηλικίωση του.

Στην παρούσα χρονική στιγμή θα μπορούσατε να κοινοποιήσετε εξώδικο προς τον φερόμενο πατέρα με το οποίο καλείτε τον τελευταίο να προβεί στην κατ’ αρθρο 1475 ΑΚ εκούσια αναγνώριση επί της οποίας δεν υπάρχει προθεσμία και σε τυχόν εξέταση D.N.A. σε περίπτωση που αμφιβάλει σχετικά με την πατρότητα. Με τον τρόπο αυτό ίσως πετύχετε την εξωδικαστική για την δεδομένη χρονική στιγμή επίλυση των ζητημάτων. Σε κάθε περίπτωση θα έχετε να δείξετε αργότερα στο τέκνο σας ότι καταβάλετε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ταυτοποίησης της πατρικής του προέλευσης.

Στη διάθεση σας

Δημήτριος Β. Δουλιώτης Δικηγόρος LLB London Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα Τηλέφωνο: 210-3627672 Web: http://douliotis-law.com/

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement