ΕΛΛΑΔΑ

Panama Papers: Ελληνες επιχειρηματίες, βιομήχανοι και νταραβεριτζήδες με ντόνατς στη λίστα των offshore

Panama Papers: Ελληνες επιχειρηματίες, βιομήχανοι και νταραβεριτζήδες με ντόνατς στη λίστα των offshore
Advertisement

Hχηρά ονόματα της εγχώριας επιχειρηματικής ζωής περιλαμβάνει η περίφημη λίστα των Panama Papers.

Στα ονόματα που δημοσίευσε την Δευτέρα το Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) αποτυπώνονται offshore εταιρείες που, ως γνωστόν, χρησιμοποιούνται για φοροαποφυγή.

Παρότι από μόνη της η ιδιοκτησία offshore δεν συνιστά αδίκημα, εγείρονται εύλογα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα ίδρυσης υπεράκτιων εταιρειών από κορυφαίους εκπροσώπους της επιχειρηματικής ζωής της Ελλάδας.

Τρανταχτό παράδειγμα ο σημερινός πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας ή ο μεγαλοεπιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης και αρκετοί ακόμη.

Θεόδωρος Φέσσας – πρόεδρος ΣΕΒ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας και βασικός μέτοχος της Quest Συμμετοχών, σύμφωνα με τα Panama Papers, είναι μέτοχος της Gladstone Equities LTD, εταιρείας offshore με έδρα τις Παρθένους Νήσους.

Η σύζυγός του Ευτυχία Κουρσουρέλη είναι επίσης στην ίδια offshore.

Σε ανακοίνωσή τους οι βασικοί μέτοχοι της Quest Συμμετοχών ΑΕ Θεόδωρος Φέσσας και Ευτυχία Κουτσουρέλη, απαντούν ότι οι offshore είναι αδρανείς.

«Τις υπεράκτιες εταιρίες Terminus Development Ltd και Gladstone Equities Ltd απέκτησαν από Κυπρίους διαχειριστές, το 1999 και 2000, αντίστοιχα και επένδυσαν, μέσω αυτών, σε μετοχές και ακίνητα στην Ελλάδα. Το 2004, ρευστοποίησαν τις επενδύσεις τους, καταβάλλοντας όλους τους αναλογούντες φόρους στην Ελλάδα. Έκτοτε, οι ανωτέρω εταιρίες παρέμειναν αδρανείς, μέχρι την τυπική εκκαθάριση και διάλυσή τους, το 2013 και 2015, αντίστοιχα. Οι εν λόγω εταιρίες και οι επενδύσεις τους έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές και έχουν γνωστοποιηθεί, σύμφωνα με το νόμο, σε όλες τις δηλώσεις του «πόθεν έσχες» των κ.κ. Φέσσα και Κουτσουρέλη» υποστηρίζουν.

Μολονότι η ιδιοκτησία offshore εταιρειών δεν είναι παράνομη, είναι ωστόσο ηθικά ζητούμενο αν ο πρόεδρος των Ελλήνων Βιομηχάνων, μπορεί να εμπλέκεται σε λογαριασμούς φορολογικών παραδείσων.

Οικογένεια Σωκράτη Κόκκαλη

Το ρεκόρ ασφαλώς κατέχει ο Σωκράτης Κόκκαλης αφού τόσο ο ίδιος ο μεγαλοεπιχειρηματίας όσο και όλη του η οικογένεια, η σύζυγός του Ελένη Κόκκαλη και οι τρεις γιοι τους Πέτρος, Κωνσταντίνος και Σωκράτης τζούνιορ έχουν offshore. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας ιδιοκτήτης της Intracom που έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως «εθνικός προμηθευτής» ή ακόμη και ως… «αόρατος ιδιοκτήτης της χώρας» σε πρόσφατες δεκαετίες, μεσουρανούσε στα πολιτικά και επιχειρηματικά πράγματα της Ελλάδας. Οταν ο όρος «διαπλοκή» είχε γίνει της μόδας, άπαντες ψιθύριζαν το όνομά του, αλλά κανείς δημοσίως. Υπήρξε συνοδοιπόρος του ΠΑΣΟΚ ενώ έγινε η αιτία – κατ’ άλλους «έριξε» – το 1993 την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αποσύρθηκε έγκαιρα από τα δημόσια πράγματα πουλώντας τα πάντα – μέχρι την αγαπημένη του ομάδα, τον Ολυμπιακό. Εσχάτως δεν κατάφερε να μπει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι από την στιγμή που αποσύρθηκε, το όνομά του δεν αναφέρθηκε ουδέποτε, σε κανένα από τα σκάνδαλα που ξέσπασαν, μετά την συστημική κρίση στην Ελλάδα.

Ο ίδιος και η οικογένειά του λοιπόν κατέχουν:

  • Ο Σωκράτης Κόκκαλης από το 2014 την offshore Upton International Group στον Παναμά
  • Η σύζυγός του Ελένη Κόκκαλη είναι επίσης στην offshore Upton International Group Devaud Consutans με έδρα τον Παναμά από το 2014.
  • O Πέτρος Κόκκαλης offshote την Childsen Capital S.A. Παναμά
  • Ο Σωκράτης Κόκκαλης τζούνιορ (γεννηθείς το 1984) μετέχει από τον Ιανουάριο του 2014 στην στην offshore Jason Enterprises Services Corp με έδρα τον Παναμά
  • Ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης μετέχει στην offshore Kerry Resources στον Παναμά

Γεώργιος Δασκαλάκης

Είναι ιδιοκτήτης του «stoiximan.gr» (ιντερνετικό στοίχημα) στο οποίο μετέχουν επίσης ως μεγαλομέτοχοι οι Μπόμπολας και Δημήτρης Μάρης, ιδιοκτήτης της 24media Group που περιλαμβάνει ιντερνετικά ΜΜΕ και της Huffington Post στην Ελλάδα.

Στα Panama Papers εμφανίζεται να έχει από τον Μάιο του 2006 την offshore Domainator Entersrises Ltd με έδρα της Παρθένες Νήσους.

Σπυρίδων Ριζόπουλος

Από το 2004 έχει την offshore Casta Communications LtD με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Είναι Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας και στην Ελλάδα είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Spin Communications. Ο Σπύρος Ριζόπουλος υπήρξε σύμβουλος επικοινωνίας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, συνεργάστηκε με τους πρώην υπουργούς της ΝΔ Χρήστο Φώλια και του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σήμερα, συμβουλεύει επικοινωνιακά μεγάλες επιχειρήσεις και έχει το site rizopoulospost.gr . Ο Σπύρος Ριζόπουλος δεν εξαντλεί την πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο στην επικοινωνία, αφού κατέχει και δυο φούρνους που πουλάνε ντόνατς.

Πηγή

Advertisement