ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

Παιδί μου, μάθε να δίνεσαι αλλά να μην σκορπίζεσαι

Παιδί μου, μάθε να δίνεσαι αλλά να μην σκορπίζεσαι
Advertisement

Ζούμε σε έναν κόσμο που μας μαθαίνουν να δίνουμε χωρίς μέτρο. Να δίνουμε για να μην μας σχολιάσει αρνητικά ο κόσμος, για να είμαστε καλοί ή γιατί έτσι έκαναν κι οι γιαγιάδες μας, έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς… Όταν ερωτεύεσαι, όταν εργάζεσαι, όταν κάνεις φίλους ή όταν γίνεσαι γονιός πρέπει να τα δίνεις όλα – μέχρι που τελικά σκορπίζεσαι στους 5 ανέμους και μένεις άδειος και μισός.

Το να μπορείς να «δίνεις» και να «δίνεσαι», όμως, δεν μια απλή ιστορία. Είναι θέμα ελευθερίας και ευθύνης. Είναι η τέχνη του να μπορείς να βοηθάς και να μοιράζεσαι αλλά στο τέλος της ημέρας να παραμένεις ακέραιος και ευτυχισμένος. Στο παιδί μου, λοιπόν, θα δώσω μία συμβουλή:

Παιδί μου, μάθε να βοηθάς, να δίνεις και να δίνεσαι αλλά να μην σκορπίζεσαι!

Μάθε να δίνεις όσο αντέχεις

Κανείς, ποτέ δεν μπορεί να δίνει για πάντα αν τα δώσει όλα με τη μία κι από την αρχή. Ο εαυτός μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε και πρέπει να τον προστατεύουμε. Μόνο αν είμαστε εμείς καλά μπορούμε να είμαστε συνεπείς απέναντι και στους άλλους. Στον δρόμο σου θα βρεθούν πολλοί που θα θελήσουν να σε στραγγίσουν κι έπειτα να σε πετάξουν αλλά εσύ μην υποκύψεις! Δώσε αυτά που μπορείς κι αντέχεις. Όποιος σ’ αγαπάει αληθινά, θα είναι δίπλα σου χωρίς να απαιτεί να γίνεσαι χίλια κομμάτια.

Μάθε να δίνεις εκεί που σε εκτιμούν

Αν θες να κερδίσεις την αγάπη και την εκτίμηση των άλλων, μην το κάνεις σκορπίζοντας τον εαυτό σου. Θα συναντήσεις πολλούς ανθρώπους που, όσο τους δίνεις, τόσο θα θέλουν κι άλλο χωρίς να νοιάζονται αν πραγματικά έχεις τα αποθέματα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που, όταν καταλάβουν πως κουράστηκες, θα φύγουν μακριά χωρίς να σε νοιαστούν. Μάθε να δίνεις μόνο σ’ εκείνους που σ’ αγαπούν και σ’ εκτιμούν πραγματικά. Σ’ εκείνους που είναι πλάι σου όχι γι’ αυτά που παίρνουν από σένα, αλλά γι’ αυτό που είσαι όταν απλά υπάρχεις.

Μάθε να μην σκορπίζεσαι επειδή νιώθεις μοναξιά

Μην την φοβάσαι την μοναξιά παιδί μου. Ο εαυτός σου είναι ο καλύτερός σου σύμμαχος και το να κάνεις συντροφιά μαζί του το μεγαλύτερο κατόρθωμα. Τότε θα ξέρεις πως, όταν επιλέγεις έναν άνθρωπο, θα το κάνεις όχι επειδή φοβάσαι τη μοναξιά αλλά επειδή αξίζει να είναι δίπλα σου. Τότε θα γνωρίζεις πως οι συμβιβασμοί που κάνεις είναι από επιλογή και όχι από υποχρέωση.

Παιδί μου, μάθε να δίνεσαι αλλά να μην σκορπίζεσαι

«Το μόνο που κερδίζεις όταν νοιάζεσαι συνέχεια τους άλλους, είναι να κάνεις άσκοπους σταθμούς. Προχώρα μανάρι μου και μη φλυαρείς. Αυτοί που δεν μπορούν να σ’ακολουθήσουν είναι μάταιο να προσπαθείς να τους πείσεις. Κι αν υποκριθούν μια στιγμή πως σε κατάλαβαν, αυτοί είναι που θα στη φέρουν χειρότερα… Να δίνεσαι, αλλά να μη σκορπίζεσαι…»Α. Παπαδάκη.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement