ΚΟΣΜΟΣ

Παγόβουνα με… ρίγες στην Ανταρκτική

Παγόβουνα με… ρίγες στην Ανταρκτική
Advertisement

Τα περισσότερα παγόβουνα της Ανταρκτικής σχηματίζονται εξαιτίας του χιονιού που πέφτει πάνω στις ήδη παγωμένες εκτάσεις της. Αυτό με τον καιρό συμπιέζεται και σχηματίζει επιπλέον πάγο, ο οποίος πολλές φορές γλιστράει στη θάλασσα.

Τα παγόβουνα φαίνονται ολόλευκα εξαιτίας μικροσκοπικών φυσαλίδων παγιδευμένων στο εσωτερικό τους, οι οποίες αντανακλούν το φως προς όλες τις κατευθύνσεις. Αλλά δεν είναι όλα τα παγόβουνα έτσι…

Παγόβουνα με… ρίγες στην Ανταρκτική - Εικόνα 2

Παγόβουνα με… ρίγες στην Ανταρκτική - Εικόνα 3 Κάποιες φορές εμφανίζονται ρωγμές οι οποίες γεμίζουν με νερό. Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, το νερό παγώνει τόσο γρήγορα που δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για τη δημιουργία φυσαλίδων.

Παγόβουνα με… ρίγες στην Ανταρκτική - Εικόνα 4

Παγόβουνα με… ρίγες στην Ανταρκτική - Εικόνα 5 Οι καφέ και οι μαύρες γραμμές οφείλονται σε ιζήματα, τα οποία ενσωματώνονται στα μεγάλα κομμάτια πάγου πριν πέσουν στο νερό, καθώς γλιστράνε στην παγωμένη επιφάνεια. Αφού πέσουν ωστόσο, επιπλέον ποσότητα θαλασσινού νερού παγώνει στην επιφάνειά τους. Αν αυτό το νερό είναι πλούσιο σε άλγη (φύκια), το παγόβουνο μπορεί να αποκτήσει πράσινους χρωματισμούς.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement