
Η πρώτη καραντίνα μας βρήκε ψυχολογικά απροετοίμαστους. Το σοκ και ο φόβος που προκάλεσε η εξάπλωση της πανδημίας μας καταρράκωσαν συναισθηματικά και ψυχικά.
Παρά τις δυσκολίες, όμως, καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και να ορθοποδήσουμε (όπως-όπως!) για ένα μικρό διάστημα. Σε καμιά περίπτωση ωστόσο, δεν συγκρίνεται με αυτό που ζούμε τώρα. Το δεύτερο lockdown είναι πραγματικός εφιάλτης και δεν βλέπουμε την ώρα να ξυπνήσουμε!
Η τηλεκπαίδευση έχει φτάσει στα όρια μικρούς και μεγάλους
Στην πρώτη καραντίνα δυσκολευτήκαμε αρκετά με την τηλεκπαίδευση – καθώς ήταν κάτι καινούριο για τα ελληνικά δεδομένα – ωστόσο, θεωρούσαμε ότι ήταν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και η είδηση της λειτουργίας των σχολείων τον Σεπτέμβρη ήταν πολύ ανακουφιστική. Η χαρά των παιδιών και η δική μας όμως δεν κράτησε πολύ. Πριν καλά-καλά πάρουμε ανάσα ξεκίνησε το δεύτερο lockdown.
Ενώ θα περίμενε κανείς ότι θα ήμασταν πιο κατάλληλα προετοιμασμένοι τουλάχιστον στο κομμάτι της τηλεκπαίδευσης, τα τεχνικά προβλήματα φάνηκαν απ’ την πρώτη κιόλας μέρα. Επιπλέον, το βάρος της αποτελεσματικότητάς της πέφτει κυρίως στις μαμάδες! Oι ελλείψεις είναι τόσες πολλές που, πλέον, δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί! Και ας μην ξεχνάμε και τον ψυχολογικό παράγοντα που παίζει τεράστιο ρόλο. Τα παιδιά είναι μακριά από τους φίλους και τους δασκάλους τους για μεγάλο χρονικό διάστημα – και πλέον οι επιπτώσεις είναι εμφανείς μέσα από τα λυπημένα μάτια τους, το άγχος και τα ξεσπάσματα που έχουν.
Θα κάνουμε Χριστούγεννα μόνοι μας
Η πανδημία δεν έχει αλλάξει μόνο την καθημερινότητα αλλά και τις περιόδους που αποτελούν σημαντικά διαλείμματα απ’ αυτήν όπως οι χριστουγεννιάτικες διακοπές. Ζήσαμε ένα «σιωπηλό» και μοναχικό Πάσχα και τώρα, σειρά έχουν τα Χριστούγεννα που, όλοι ξέρουμε, πόσο σημαντικά είναι για τα παιδιά.
Η απογοήτευσή τους είναι μεγάλη και δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Οι βόλτες για ψώνια και στους παππούδες, οι επισκέψεις στον κινηματογράφο, τα θέατρα και τα χριστουγεννιάτικα πάρκα, αποτελούν μια γλυκόπικρη ανάμνηση. Και είναι πολύ δύσκολο για έναν γονιό να φτιάξει μια εορταστική ατμόσφαιρα κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Η μέρα τελειώνει στις 5 το απόγευμα
«Σιγά το κακό!» θα έλεγε κάποιος και, αν το σκεφτεί κανείς συγκριτικά με όσα αναφέραμε παραπάνω, μάλλον θα είχε δίκιο. Ωστόσο, το ότι η μέρα έχει μικρύνει έχει τεράστια επίπτωση στην ψυχολογία μας – πόσο μάλλον εν μέσω καραντίνας.
Τουλάχιστον, στην προηγούμενη καραντίνα αργούσε να νυχτώσει και μπορούσες να κάνεις βόλτες με το ποδήλατο ή να περπατήσεις χωρίς να κρυώνεις. Αυτό που θα μας μείνει απ’ το δεύτερο lockdown είναι η κακή διάθεση, η αποχή από αγαπημένες δραστηριότητες, η απομόνωση από φίλους και συγγενείς, η έντονη νευρικότητα και το άγχος της μοναξιάς
Απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίς το βράδυ
Ένα μέτρο που εφαρμόστηκε και επηρέασε σημαντικά τη ζωή μας είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας νωρίς το βράδυ. Αυτό σημαίνει πώς αν κάποιος δουλεύει μέχρι τις 8, μετά δεν προλαβαίνει να κάνει καμία βόλτα για να πάρει μια ανάσα και να αποβάλλει το συσσωρευμένο στρες.
Ο εγκλεισμός σε συνδυασμό με την απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει ρίξει κατακόρυφα την ψυχολογία μας. Ακόμα και αν δεν ήμασταν πολύ του έξω προ καραντίνας, η υποχρεωτική απομόνωση και οι συγκεκριμένες ώρες που μπορούμε να κυκλοφορούμε μας εμποδίζουν να εκτονωθούμε όποτε νιώσουμε πιεσμένοι. Για να μη μιλήσουμε για τους εφήβους που νιώθουν σαν να τους έχεις κλείσει στο κλουβί!
Δεν είναι μπροστά μας το καλοκαίρι για να πάρουμε κουράγιο
Στην προηγούμενη καραντίνα το καλοκαίρι ήταν μπροστά μας και μας γέμιζε ελπίδα. Ακόμη κι αν δεν θα πηγαίναμε κάπου διακοπές θα μπορούσαμε να οργανωθούμε για να περάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα με την οικογένειά μας. Με λίγα λόγια είχαμε κάτι να περιμένουμε και να μας δίνει κουράγιο!
Δυστυχώς, το καλοκαίρι αργεί και η διάθεση μας προς το παρόν βρίσκεται στο ναδίρ. Η μόνη αχτίδα ελπίδας είναι το εμβόλιο – που, και πάλι είναι συζητήσιμο! Η υγεία μας είναι το υπέρτατο αγαθό. Μπορεί η καραντίνα να προστατεύει το σώμα, όμως, πρέπει να βρεθεί και ένας τρόπος να προστατεύσουμε και την ψυχή μας.
πηγή : fanpage
-
LIFESTYLE
Για ποιο λόγο έφυγαν από τη «Γη της Ελιάς»: Αφροδίτη Λιάντου-Αλέξανδρος Σκουρλέτης μιλούν 1η φορά για τον έρωτά τους
-
LIFESTYLE
Ανατροπή με τη νεκρή 60χρονη στη Βαρβάκειο: Ομολόγησε ο δολοφόνος της, για ποιο λόγο σκότωσε την άτυχη γυναίκα
-
LIFESTYLE
Άντζυ Σαμίου: Πληρωμένη απάντηση από νεαρό ΑμεΑ – «Αυτό που είπατε είναι ξεκάθαρη προσβολή προς τα άτομα με αναπηρία»
-
LIFESTYLE
Έγκυος η 29χρονη καλλονή του Γιώργου Λιάγκα: Ποιο είναι το νέο κορίτσι που βρίσκεται στο πλευρό του
-
ΕΛΛΑΔΑ
Χάρης Ρώμας για Πόπη Τσαπανίδου: «Αλαζονεία είναι η δική της δήλωση, είναι όλα καταγεγραμμένα»
-
ΕΛΛΑΔΑ
Σκηνοθέτης ταινίας «Αγόρια στο ντους»: «Την έχουν δει χιλιάδες παιδιά – Στηρίζουμε τη Δασκάλα»
-
ΕΛΛΑΔΑ
“Πάγωσε” το Πανελλήνιο: Αποζημίωση 400.000 ευρώ στην οικογένεια 14χρονου Τάσου που δολοφovήθηκε από συμμαθητή του
-
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Πασχαλινά κουλουράκια της τεμπέλας: Με μόνο 3 υλικά που έχεις στο ντουλάπι, χωρίς ζύμωμα, έτοιμα σε 10 λεπτάκια
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Σκοποβολή: Χρυσό μετάλλιο ο Μάκης Μίτας στο Σκητ στο Παγκόσμιο Κύπελλο
-
ΕΛΛΑΔΑ
Youth Pass: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι της επιταγής των 150€
-
ΕΛΛΑΔΑ
Έκοψαν το ρεύμα σε οικογένεια με ανάπηρο παιδί – Κραυγή αγωνίας από οικογένεια στο Ηράκλειο
-
ΕΛΛΑΔΑ
Μητσοτάκης: Νέο βίντεο στο TikTok με backstage πλάνα από το βράδυ των εκλογών – Tο «ευχαριστώ» και η υπόσχεση
-
LIFESTYLE
Ψήφισε 1η φορά μετά από 23 χρόνια στην Ελλάδα η Τάμτα: “Έπρεπε να το κάνω, αισθάνθηκα μία ευθύνη”
-
LIFESTYLE
“Φώναζε κατακόκκινος, με έθιξε, με έθιξε, Κατερίνα να πάρεις θέση” – Έξαλλος ο Πουλόπουλος με τον Μικρούτσικο
-
LIFESTYLE
Εκλογές 2023: Οι «Ράδιο Αρβύλα» σατίρισαν με εξαιρετικό τρόπο τα exit polls και αποθεώθηκαν
-
LIFESTYLE
Για ποιο λόγο τους έδιωξαν από το Survivor: Ο πρωτοφανής καβγάς Νίκου Μπάρτζη-Τάκη Καραγκούνια, κυκλοφόρησε βίντεο
-
ΕΛΛΑΔΑ
Μια ψήφο σε όλη την Ελλάδα – Το παλιό, πασίγνωστο κόμμα που το ψήφισε μόνο ο πρόεδρος του στις Εκλογές
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Δάκρυα χαράς για τον μικρό μαχητή: Ο Νικόλας νικά τον καρκίνο και χτυπά δυνατά το καμπανάκι της ζωής
-
ΕΛΛΑΔΑ
Η σόουμπιζ στις κάλπες: Οι Έλληνες επώνυμοι ψηφίζουν και στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τις Εκλογές
-
LIFESTYLE
Ξεσάλωμα στη Μύκονο για τη νίκη της ΝΔ: «Κέρδισε ο κύριος Κυριάκος»
-
ΕΛΛΑΔΑ
«Τον Μητσοτάκη και την παρέα του…»: To πρώτο σχόλιο της Έλενας Ακρίτα μετά την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές
-
ΕΛΛΑΔΑ
Στην κορυφή του κόσμου στο σκάκι μαθητές λυκείου από τη Θεσσαλονίκη
-
ΚΟΣΜΟΣ
Εξερράγη η Αίτνα: Aνεστάλησαν πτήσεις στην Ιταλία – Η περιοχή έχει γεμίσει με τέφρα
-
ΚΟΣΜΟΣ
Κριστιάνο Ρονάλντο: Έξαλλος με τα μπουκάλια της Coca-Cola σε συνέντευξη Τύπου – «Νερό!»
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Αυτή είναι η Γη – Η μαμά 140 ετών και ο γιος πέντε ημερών
-
ΕΛΛΑΔΑ
Athens Pride 2023: Ποιο είναι το σποτ για το φετινό φεστιβάλ Υπερηφάνειας
-
ΕΛΛΑΔΑ
Ποια είναι η αλήθεια για την 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι 3ου ορόφου στη Λάρισα
-
ΕΛΛΑΔΑ
Θρηνεί η αδερφή της: Ποια είναι η 18χρονη Μαρία που έδωσε τέλος στη ζωή της, ο σπαρακτικός αποχαιρετισμός
-
ΕΛΛΑΔΑ
«Άντε χάσου θεραπαινίδα του Μητσοτακέικου!»: Ξέσπασε και ο Πολάκης κατά Σαββόπουλου
-
LIFESTYLE
Στο πλευρό της Χρηστίδου η Μαρία Κορινθίου: “Με στενοχωρεί αυτό που συμβαίνει στη Σίσσυ. Είναι οικογένειά μου”