
«Το ίδιο κάνει όσα χρήματα και να κερδίζεις. Μπορείς να φας μόνο τρία γεύματα τη μέρα και να κοιμάσαι σ’ ένα μόνο κρεβάτι»
Αρσέν Βενγκέρ
Αυτή την τόσο εύστοχη φράση την είπε ο προπονητής της Άρσεναλ με αφορμή μια διαπραγμάτευση για τον Νικολά Ανελκά. Αυτή η τόσο διαυγής όσο και ρεαλιστική άποψη χαρακτηρίζει έναν άντρα του έφτασε στη λονδρέζικη ομάδα το 1996 και συνεχίζει έκτοτε να ορίζει τη μοίρα της.
Ήξερε να μεταδίδει τη φιλοσοφία του για τη ζωή σε παίκτες που άνθησαν υπό την καθοδήγησή του, ανάμεσα τους ο Πατρίκ Βιεϊρά, ο Ρόμπιν φαν Πέρσι ή ο Σεσκ Φάμπρεγας.
Μία ατό τις μεγάλες δυσκολίες των μάνατζερ, όπως αποκαλούν στην Αγγλία τους προπονητές του ποδοσφαίρου, είναι ότι χρειάζεται να δουλεύουν με νέα παιδιά που συχνά δεν διαθέτουν πνευματική μόρφωση, αλλά που κατέχουν πολύ χρήμα και τους θαυμάζουν όπου πάνε. Πώς το καταφέρνει κι ένας τέτοιος άνθρωπος δε γίνεται ένα υπεροπτικό τέρας;
Δουλεύοντας την αξία της ταπεινότητας και υπενθυμίζοντας στους παίκτες ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από απλοί εργαζόμενοι.
Σχετικά με αυτό, υπάρχει μια ιστορία αγνώστου συγγραφέα που αποδίδει θαυμάσια το νόημα του πλούτου. Λένε πως μια μέρα, ο πατέρας μιας πλούσιας και πολύ καλοβαλμένης οικογένειας πήγε τον γιο του ταξίδι στην εξοχή, αποσκοπώντας στο να εκτιμήσει ο νέος πόσο τυχερός ήταν που μπορούσε να απολαμβάνει μια τόσο μεγάλη περιουσία και να νιώσει υπερήφανος γι’ αυτό.
Έμειναν στην εξοχή όλο το Σαββατοκύριακο και φιλοξενήθηκαν σε ένα αγρόκτημα με πολύ ταπεινούς χωρικούς. Στο τέλος του ταξιδιού, στην επιστροφή πια για το σπίτι, ο πατέρας ρώτησε τον γιο του: «Πώς σου φάνηκε η εμπειρία;».
«Καλή» απάντησε το παιδί με βλέμμα χαμένο.
«Αντιλήφθηκες πόσο φτωχός μπορεί να φτάσει να είναι ο κόσμος;»
«Ναι, μπαμπά».
«Και τι έμαθες λοιπόν;» επέμεινε ο πατέρας.
«Πολλά πράγματα, μπαμπά… ότι εμείς έχουμε έναν σκύλο ενώ αυτοί έχουν τέσσερις… εμείς έχουμε μία πισίνα με στάσιμο νερό, αυτοί έχουν ένα ατέλειωτο ποτάμι με κρυστάλλινο νερό, όπου υπάρχουν ψαράκια και άλλες ομορφιές… ότι εμείς έχουμε εισαγόμενες λάμπες για να φωτίζουμε τον κήπο μας, ενώ αυτοί φωτίζονται με τα αστέρια και το φεγγάρι… ότι η αυλή μας φτάνει μέχρι τον φράχτη, ενώ η δίκη τους αγκαλιάζει τον ορίζοντα… ότι εμείς αγοράζουμε την τροφή μας, εκείνοι σπέρνουν και θερίζουν τη δική τους… εμείς μαγειρεύουμε σε ηλεκτρική κουζίνα… όλα όσα τρώνε αυτοί έχουν την ένδοξη γεύση της υπαίθριας φωτιάς… για να προστατευτούμε, εμείς ζούμε περικυκλωμένοι από έναν τοίχο με συναγερμούς… αυτοί ζουν με τις πόρτες τους ανοιχτές και τους προστατεύει η φιλία των γειτόνων τους… Εμείς ζούμε συνδεδεμένοι στο κινητό, στον υπολογιστή και στην τηλεόραση… αυτοί, αντίθετα, είναι συνδεδεμένοι με τη ζωή, τον ουρανό, τον ήλιο, το νερό, το πράσινο του βουνού, τα ζώα, τις αγροτικές δουλειές τους… εσύ και η μαμά χρειάζεται να δουλεύετε τόσο που σχεδόν ποτέ δε σας βλέπω… αυτοί έχουν χρόνο να μιλάνε και να συνυπάρχουν καθημερινά σαν οικογένεια…»
Όταν τέλειωσε το παιδί την εξιστόρηση, ο πατέρας έμεινε άφωνος. Τότε ο γιος του πρόσθεσε: «Σ’ ευχαριστώ, μπαμπά, που μου έδειξες πόσο φτωχοί είμαστε και πόσο πλούσιοι μπορούμε να φτάσουμε να γίνουμε!».
ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ
ΑΛΛΑΝ ΠΕΡΣΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Πηγή: lecturesbureau.gr
-
LIFESTYLE
Η κούκλα σύντροφος του Κωνσταντίνου Καζάκου που είναι αισίως στα 53 και η τεράστια διαφορά ηλικίας τους
-
LIFESTYLE
«Βόμβα» με το Βλάσση Μπονάτσο: Ποια ήταν η πραγματική αιτία του θανάτου του
-
LIFESTYLE
Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Η άποψη ότι μια γυναίκα «πρέπει» να κάνει παιδί είναι ξεπερασμένη»
-
LIFESTYLE
Επιτέλους το είπε η Τουμασάτου: “Γιατί ρε μεγάλε να κάτσω σπίτι μου; Το παιδί μόνη μου το έκανα;”
-
ΕΛΛΑΔΑ
Δεν τους πτοεί καμία «Μπάρμπαρα»: Αγέρωχοι στο κρύο οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς
-
ΚΟΣΜΟΣ
«Ευχαριστούμε, γείτονα»: Οι Τούρκοι εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για τη βοήθεια από την Ελλάδα
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Χρυσό μετάλλιο η Κωνσταντίνα Χρυσοπούλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Kαράτε
-
LIFESTYLE
Νικόλαος Γλύξμπουργκ: Έβγαλε τον σκύλο του βόλτα στα χιόνια – Η συνάντησή του με ρεπόρτερ
-
LIFESTYLE
Η Τούνη ξεσπά για τα σχόλια στις φωτογραφίες με το νεογέννητο μωρό της στα χιόνια – «Κουράσατε»
-
LIFESTYLE
Τον παράτησαν οι γονείς του: Το οικογενειακό δράμα του Μάριου Φραγκούλη – «Με εγκατέλειψαν όταν ήμουν παιδί»
-
LIFESTYLE
Αλέκος Συσσοβίτης: «Έχω χορτάσει από τις γυναίκες, την πολυγαμία και τα ξενύχτια»
-
ΚΟΣΜΟΣ
Τι έλεγαν χτες-προχτές οι Τούρκοι και τι συνέβη σήμερα… ελληνικοί υπότιτλοι
-
LIFESTYLE
«Με πλήττει να προβάλλω την προσωπική μου ζωή»: Κατάθεση ψυχής από την Υρώ Μανέ για την κόρη της Φαίδρα
-
LIFESTYLE
Στα χιόνια ο Πετρετζίκης με τον γιο του: «Αν αύριο είναι πάλι έτσι, θα τον δέσω στο έλκηθρο να με πάει δουλειά»
-
ΚΟΣΜΟΣ
Σεισμός στην Τουρκία: Αγωνία, κραυγές, δάκρυα και πάνω από 4.300 νεκροί
-
ΚΟΣΜΟΣ
Η ελληνική αποστολή στην Τουρκία: «Επικρατεί χάος, δύσκολες οι συνθήκες»
-
ΕΛΛΑΔΑ
Σεισμός στην Τουρκία: Πόσο θα επηρεάσουν οι φονικές δονήσεις την Ελλάδα – Τι λένε οι σεισμολόγοι
-
LIFESTYLE
Καινούργιου σε Έλληνα τενόρο: «Τι ωραίο παιδί, αν θες μπορείς να πάρεις το τηλέφωνό μου»
-
LIFESTYLE
Τζούλια Αλεξανδράτου: Γέννησε το μοντέλο – «Η ζωή μου τώρα αρχίζει»
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Μήνυμα ζωής δίνει η Θεσσαλονικιά Νεκταρία – «Δίνω μάχη με τον καρκίνο, για 2η φορά»
-
ΕΛΛΑΔΑ
Σίφνος: Υποδοχή πλοίου με καπνογόνα,στιγμές χαράς και συγκίνησης σε όλο το νησί
-
LIFESTYLE
Φουλ ερωτευμένη η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου: Ποιος είναι ο άντρας που της έκλεψε την καρδιά
-
LIFESTYLE
Σωτήρης Τσαφούλιας: «Δεν θα βάλω χαρακτήρα να είναι ΛΟΑΤΚΙ, επειδή είναι της μόδας»
-
MEDIA
Survivor All Star: Νέα αποκάλυψη από Αναγνωστόπουλο – «Οι Μπλε τρώνε»
-
LIFESTYLE
Τριαντάφυλλος κατά Κόρομι: «Ο ύπουλος, ο Ούγγρος»
-
LIFESTYLE
Ιωάννα Τούνη – Δημήτρης Αλεξάνδρου: Ποζάρουν στα χιόνια με τον νεογέννητο γιο τους
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Τι θα απογίνει αυτό το παιδάκι;» Η εξομολόγηση του μπαμπά της 3χρονης Αγγελικής με σύνδρομο Down
-
LIFESTYLE
Έφυγε για Λονδίνο η η Δέσποινα Βανδή χωρίς τον Βασίλη Μπισμπίκη
-
BEST VIDEOS
Κάποιος έπρεπε να το πει: Το βίντεο που θα δώσει ένα μάθημα δε όσους ταλαιπωρούν τους ντελιβεράδες μέσα στα χιόνια
-
LIFESTYLE
Τη βλέπει και χαίρεται από ψηλά η Ζωή Λάσκαρη: Ποιος είναι ο σύντροφος της εγγονής της, Ζένιας Μπονάτσου