ΚΟΣΜΟΣ

Νομιμοποιήθηκε το ομοφυλοφιλικό σeξ που απαγορευόταν στην Ινδία

Νομιμοποιήθηκε το ομοφυλοφιλικό σeξ που απαγορευόταν στην Ινδία
Advertisement

Σε μια ιστορική ετυμηγορία, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε πριν από λίγο ότι το ομοφυλοφιλικό σeξ δεν είναι πλέον ποινικό αδίκημα στη χώρα.

Η απόφαση ανατρέπει μια άλλη του 2013 που επανέφερε έναν νόμο της αποικιοκρατίας, γνωστός ως νόμος 377, σύμφωνα με τον οποίο το ομοφυλοφιλικό σeξ χαρακτηρίζονταν ως «αφύσικο αδίκημα».

H καταδίκη ζευγαριών υπό το νόμο αυτό επέφερε φυλάκιση έως και δέκα έτη.

Ο συγκεκριμένος νόμος ήταν ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο που ποινικοποιούσε το ομοφυλοφιλικό σeξ και η Ινδία ήταν απρόθυμη να τον αλλάξει παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Νομιμοποιήθηκε το ομοφυλοφιλικό σεξ που απαγορευόταν στην Ινδία - Εικόνα 2

Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια γιγαντιαία εκστρατεία για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Ινδία και οι οργανώσεις είχαν συσπειρωθεί ώστε να τον πολεμήσουν με διεθνείς καμπάνιες.

Η είδηση μεταδίδεται διεθνώς με τίτλους που χαιρετίζουν ως ιστορική την αλλαγή του νόμου της Ινδίας, καθώς αποφάσισε να δικαιώσει εκατομμύρια πολίτες της και να βάλει τέλος σε ένα καθεστώς μισαλλοδοξίας και ρατσισμού.

Νομιμοποιήθηκε το ομοφυλοφιλικό σεξ που απαγορευόταν στην Ινδία - Εικόνα 3

Ο νόμος 377

Την προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκανε μια ομάδα ομοφυλόφιλων αντρών και γυναικών.

Πριν την αποικιοκρατία η ινδική κοινωνία ήταν μάλλον ανεκτική στα θέματα που αφορούν τη σeξουαλικότητα. Άλλωστε στην κυρίαρχη θρησκεία της χώρας, τον Ινδουισμό, οι Θεοί μεταμορφώνονται σε Θέες και οι άντρες μπορούν να μείνουν έγκυοι.

Νομιμοποιήθηκε το ομοφυλοφιλικό σεξ που απαγορευόταν στην Ινδία - Εικόνα 4

Ωστόσο ο ερχομός των Βρετανών έφερε μαζί του και τα αντίστοιχα βικτωριανά ήθη και ο διωγμός της ομοφυλοφιλίας ήταν ένα από αυτά.

Έως σήμερα εφαρμόζονταν κυρίως σε περιπτώσεις σeξ μεταξύ αντρών, επισήμως επίσης ισχύει και για τις περιπτώσεις σωματικού ή πρwκτικού σeξ.

Κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί ως όπλο για όσους θέλουν να εκβιάσουν ή να βλάψουν γκέι και διεμφυλικά άτομα.

Νομιμοποιήθηκε το ομοφυλοφιλικό σεξ που απαγορευόταν στην Ινδία - Εικόνα 5

Το δικαστήριο του Νέου Δελχί το 2009 αποφάσισε πως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί όταν πρόκειται για συναινετικό σeξ, όμως η απόφαση αυτή ίσχυσε μόνο στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Λίγο καιρό αργότερα, ινδουιστικές, χριστιανικές και μουσουλμανικές οργανώσεις έκαναν έφεση για τη συγκεκριμένη απόφαση και το 2013 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως το κοινοβούλιο και όχι το δικαστηρίου του Νέου Δελχί είναι υπεύθυνο για την απόφαση. Για το ανώτατο δικαστήριο της χώρας «μόνο μια απειροελάχιστη μερίδα του πληθυσμού είναι ομοφυλόφιλοι, λεσβiες ή διεμφυλικοί.

Νομιμοποιήθηκε το ομοφυλοφιλικό σεξ που απαγορευόταν στην Ινδία - Εικόνα 6

Αντιδρώντας στην εν λόγω απόφαση μια ομάδα από ομοφυλόφιλους πολίτες, άντρες και γυναίκες, προσέβαλλαν τον εν λόγω νόμο με την αιτιολογία ότι καταπατά τα δικαιώματα της ισότητας και της ελευθερίας που προστατεύονται από το ινδικό Σύνταγμα.

Και η Ινδική Ψυχιατρική Εταιρεία ζήτησε την κατάργηση του νόμου, τονίζοντας ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι πάθηση.

Νομιμοποιήθηκε το ομοφυλοφιλικό σεξ που απαγορευόταν στην Ινδία - Εικόνα 7

Ο Κεσάβ Σουρί είναι ένας από τους Ινδούς που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Λέει πως είναι απογοητευμένος από τους περιορισμούς της «συντηρητικής Ινδίας. Αυτοί οι νόμοι δείχνουν πως η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Η συντηρητική Ινδία πρέπει να πάψει να είναι συντηρητική»

Νομιμοποιήθηκε το ομοφυλοφιλικό σεξ που απαγορευόταν στην Ινδία - Εικόνα 8

[lifo]

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement