PEOPLE

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Ποιος είναι ο πρώτος ανοιχτά γκέι Έλληνας υπουργός

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Ποιος είναι ο πρώτος ανοιχτά γκέι Έλληνας υπουργός
Advertisement

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Πρόκειται για τον 44χρονο πολιτικό επιστήμονα. Ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Από εκεί και πέρα, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης διατελούσε προηγουμένως χρέη Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος επιστήμονας αποτελεί τον πρώτο ανοιχτά γκέι υπουργό της Ελλάδας.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Λεπτομέρειες για τον πρώτο open gay υπουργό της Ελλάδας

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης μετά τον ανασχηματισμό είναι ο πρώτος υπουργός στην Ελλάδα που έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι γκέι. Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης ήταν στο παρελθόν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας στο Ποτάμι. Συγκεκριμένα, στις ευρωεκλογές του 2014 και υποψήφιος βουλευτής το 2015.

Σε συνέντευξή του και ενώ είχε ήδη αναλάβει την θέση του στην Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και σε σχετική ερώτηση για ανάρτηση του στο Facebook σχετικά με την επίγνωση των συμβολισμών του διορισμού του και ότι έχει να κάνει με το ότι έχει παραδεχτεί ανοιχτά ότι είναι gay ο κ. Γιατρομανωλάκης είχε απαντήσει «Είναι σημαντικό βήμα νομίζω. Κυρίως, επειδή οι άνθρωποι που με επέλεξαν ούτε στιγμή δεν θεώρησαν ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

Το ότι το έχω παραδεχτεί ανοιχτά έχει σημασία όχι για μένα τον ίδιο. Κανένα παιδί δεν θα πρέπει για οποιοδήποτε λόγο –είτε εξαιτίας του φύλου του, είτε εξαιτίας του σ3ξουαλικού προσανατολισμού του, του χρώματός του ή της καταγωγής του– να αισθανθεί ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια πράγματα. Δηλαδή, ότι ποτέ δεν θα μπορέσει να κατακτήσει ό,τι ονειρεύεται. Εμένα μου είπαν κάποτε να το πάρω απόφαση ότι η πολιτική δεν συνδυάζεται με το να είσαι ανοιχτά gay. Δεν θέλω να το πουν σε κανέναν άλλον».

Ν. Γιατρομανωλάκης: Η ανάρτησή του στο Facebook

Σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο facebook πριν από περίπου 8 μήνες και αφού είχε αναλάβει το πόστο του Γενικού Γραμματέα, ο νέος υφυπουργός για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού είχε αναρτήσει «Και η χώρα έχει τον πρώτο ανοιχτά gay Γενικό Γραμματέα, και άλλους ορατούς (συγκρατήστε και αυτή τη λέξη) ανοιχτά gay ανθρώπους στην ευρύτερη κυβέρνηση.»

https://www.facebook.com/NicholasYatromanolakis/posts/130261941998921

Ποιος είναι ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Ιούλιο του 2019 κατείχε τη θέση του Διευθυντή Marketing & Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η Microsoft, η V+O Communication, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV, καθώς και στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Πανεπιστήμιο Harvard, αλλά και ως ανεξάρτητος σύμβουλος στρατηγικής, εταιρικών υποθέσεων και επικοινωνίας. Η δουλειά του έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2013 επελέγη ως Marshall Memorial Fellow. Το 2019 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Harvard Club of Greece.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Ποιος είναι ο πρώτος ανοιχτά γκέι Έλληνας υπουργός - Εικόνα 1

Μεταξύ άλλων εκδόσεων, έχει επιμεληθεί το βιβλίο New Approaches to Balkan Studies και έχει συμμετάσχει στην έκδοση Global Competitiveness Report 2001 του World Economic Forum. Ήταν ο επιστημονικός επιμελητής της ελληνικής έκδοσης του NATO Handbook, και ο επιμελητής των μονογραφιών και εκδόσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ την περίοδο 1996-98.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του Πολιτικού Σχεδιασμού στο Ποτάμι, ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος στις Ευρωεκλογές του 2014, ενώ στις βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 κατετάγη δεύτερος σε σταυρούς στην Α’ Αθηνών. Αποχώρησε από το κόμμα το 2016.

Έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ατόμων, και έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με αντικείμενο την κοινωνική ένταξη ευάλωτων πληθυσμών, και τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement