ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο μπορεί να χωρέσει ένα δύτη ολόκληρο στο στόμα του. Έχει ύψος 5 μέτρα και ζυγίζει 2.5 τόνους. Εκπληκτικά πλάνα σε ένα μοναδικό βίντεο

Το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο μπορεί να χωρέσει ένα δύτη ολόκληρο στο στόμα του. Έχει ύψος 5 μέτρα και ζυγίζει 2.5 τόνους. Εκπληκτικά πλάνα σε ένα μοναδικό βίντεο
Advertisement

Θεωρείται το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο της κατηγορίας των οστεϊχθύων, δηλαδή των ψαριών με οστέινους σκελετούς. Ζυγίζει περισσότερους από 2μισι τόνους. Το ύψος του ξεπερνά τα 5 μέτρα. Ένας δύτης χωράει ολόκληρος στο στόμα του.

Είναι το μεγαλύτερο ψάρι στο κόσμο της κατηχορίας των οστεϊχθύων στην οποία ανήκουν όλα σχεδόν τα είδη ψαριών που αναπνέουν με βράγχια.

Ονομάζεται Μόλα(Sunfish) και ζει κυρίως στον Ατλαντικό Ωκεανό, έξω από τις ακτές της Πορτογαλίας. Είναι εξαιρετικά ήρεμο και υπάκουο ψάρι και η συνάντηση μαζί του θεωρείται σπάνια. Είναι σχεδόν άκακο και τρέφεται όχι με σάρκες, αλλά με φύκια, πλαγκτόν, μικρά ψάρια και μέδουσες.

Θυμίζει τεράστιο υποβρύχιο αν και το παράξενο σχήμα του κεφαλιού του αρχικά τρομάζει, εξίσου με τον όγκο του. Το επικίνδυνο με το ψάρι αυτό είναι το εξής. Λόγω του τεράστιου όγκου του ζουν επάνω στο κορμί του διάφορα παράσιτα και ξενιστές. Το ψάρι λοιπόν για να τα διώξει κάνει κάποιες φορές μεγάλα σε ένταση τινάγματα. Είναι τόσο γρήγορα τα τινάγματα του κορμιού του που οι ξενιστές και τα παράσιτα που ζουν επάνω του, αποκολλούνται και πετάγονται πολλά μέτρα έξω από το νερό.

Όποιος δύτης βρίσκεται δίπλα του τη στιγμή που διώχνει τους ξενιστές του, είναι μάλλον άτυχος. Η κάμερα κατέγραψε τη σπάνια στιγμή που μια παρέα δυτών βρέθηκαν κοντά σε ένα τέτοιο ψάρι. Μπορεί να προκαλεί φόβο και δέος αλλά είπαμε είναι άκακο σαν… αρνί. Οι δύτες κολύμπησαν δίπλα και μαζί του, το άγγιξαν, το χάιδεψαν και απόλαυσαν τις στιγμές.

Στην Ελλάδα το ονομάζουμε «φεγγαρόψαρο» ή «προπέλα» και θεωρείται σπάνιο αλίευμα. Πριν από τρια χρόνια στη Μύκονο ένας ψαράς είχε μια απρόβλεπτη «συνάντηση» μαζί του.

Το τεράστιο ψάρι αλιεύτηκε ανοιχτά της Μυκόνου. Ψαράς ήταν ο κ.Ν.Κοντιζάς, ο οποίος φωτογραφήθηκε με την λεία του κρεμασμένη από γερανό. Ωστόσο, το βάρους 250 κιλών ψάρι κάθε άλλο παρά αποτελεί μεγάλο εκπρόσωπο του είδους, καθώς, το συγκεκριμένο είδος ξεπερνά τους δύο τόνους, ενώ η διάρκεια ζωής του ξεπερνάει κατά πολύ τον ένα αιώνα!

 

 

 

ΠΗΓΗ: Daily Mail

 

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement