ΕΛΛΑΔΑ

Μαξίμου: Γιατί πρέπει να κάνουμε κέντρα υποδοχής για τους πρόσφυγες

Μαξίμου: Γιατί πρέπει να κάνουμε κέντρα υποδοχής για τους πρόσφυγες
Advertisement

Ως επιβεβλημένη θεωρεί η κυβέρνηση την δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων, εξηγώντας και τους λόγους.

Σε σημειώμά του, το μέγαρο Μαξίμου τονίζει πως «η δημιουργία χώρων προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης, σε Αττική και Βόρειο Ελλάδα, απορρέει από την συνεργασία της Ελλάδας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».

Και τονίζει ότι η δημιουργία των κέντρων αυτών, που θα χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους, είναι επιβεβλημένη διότι:

  1. Πρώτον για να διεξάγεται ομαλά η διαδικασία της ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης των Προσφύγων στις χώρες υποδοχής.
  2. Δεύτερον για ανθρωπιστικούς λόγους, εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα.

Το Μαξίμου σημειώνει επίσης ότι με τη διαδικασία μετεγκατάστασης συνδέεται και το πρόγραμμα φιλοξενίας άλλων 20.000 προσφύγων με επιδότηση ενοικίου. «Αυτό το πρόγραμμα, πέραν του ότι διασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης – ειδικά σε οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά, είναι βοηθητικό και για τους ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων, καθώς και για την οικονομία συνολικά». Υποστηρίζει δε ότι το πρόγραμμα αυτό, «πέραν του ότι προβλέπει διαφορετικό τύπο φιλοξενίας, σχετίζεται άμεσα με τις διαδικασίες ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης, όπως και τα hot spots».

Επιπλέον, από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν ότι «κάθε σχεδιασμός για την διαχείριση του ζητήματος μπορεί να είναι αποτελεσματικός μόνο στον βαθμό που εμπλέκει αποτελεσματικά την Τουρκία ως πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην ΕΕ». Ετσι εξηγεί και τον σκοπό, για τον οποίο «πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης προσφύγων από την γειτονική χώρα, καθώς και να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «η Δήλωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής προβλέπει την οριστικοποίηση και άμεση εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ- Τουρκίας για την διαχείριση του Προσφυγικού, καθώς και την πλήρη ενεργοποίηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής ανάμεσα στα δύο μέρη».

Πηγή

Advertisement