
Στην εφημερίδα της Καθημερινής, ήθελε να μοιραστεί την ιστορία της, η Λυδία Τζεβάτογλου, Ελληνίδα Ρομά, η οποία έσπασε τα στερεότυπα, σπούδασε, άρχισε να δουλεύει και ζει εντελώς διαφορετικά, από την κουλτούρα των Ρομά.
Δεν παντρεύτηκε πριν κλείσει τα 14, πήγε σχολείο, σπούδασε –και ακόμα σπουδάζει– δουλεύοντας ταυτόχρονα από πολύ μικρή. Στη δική της κοινωνία τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αυτονόητο, πολλές φορές δεν είναι καν «σωστό», πολύ περισσότερο όταν είσαι κορίτσι.
Λυδία Τζεβάτογλου: Πως άλλαξε την ζωή της
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο δάσκαλός μου με στήριξε πολύ. Σε εμάς αν είσαι καλός μαθητής η οικογένειά σου δεν χαίρεται. Αντίθετα. Σου λένε “είσαι 14 χρόνων, πρέπει να παντρευτείς. Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να πιστεύει σε σένα. Δεν είναι το DNA των τσιγγάνων, είναι οι συνθήκες που κάνουν τη διαφορά.
Ο δικός μας ο κόσμος και ο δικός σας είναι πολύ διαφορετικοί. Για να καταφέρεις να περάσεις από τον ένα στον άλλο, να κάνεις τη μετάβαση, χρειάζεσαι μεγάλη προσπάθεια αλλά και μεγάλη υποστήριξη απέξω γιατί η δική σου κοινωνία δεν θα σε στηρίξει. Χρειάζεται να απορρίψεις όσα ξέρεις, να χάσεις ανθρώπους, να μετρήσεις τον εαυτό σου με άλλους όρους. Γι’ αυτό πολλοί εγκαταλείπουν την προσπάθεια».
Το καθημερινό της πρόγραμμα είναι δύσκολο και εντατικό. Ξυπνάει στις 3-3.30 τα ξημερώματα, ώστε να προλάβει να βρίσκεται στη δουλειά της στον Δήμο Κερατσινίου, στις 5 π.μ. που ξεκινάει η βάρδιά της με το απορριμματοφόρο. Έχει σπουδάσει κοινωνική λειτουργός και βοηθός βρεφονηπιοκόμου και ελπίζει ότι σύντομα θα καταφέρει να βρει κάτι άλλο. Όμως είναι ευχαριστημένη. «Δουλειά να υπάρχει», λέει. Oταν τελειώσει η βάρδιά της επιστρέφει σπίτι και ξεκινάει με τις δουλειές. Μόλις παντρεύτηκε και υπάρχουν δουλειές, πολλές δουλειές που χρειάζεται να γίνουν. «Στη δική μας κοινωνία, δεν υπάρχει το ταπεράκι από τη μαμά», λέει γελώντας.
Έπειτα, διαβάζει και παρακολουθεί μαθήματα. Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο για να εκπαιδευτεί… στην εκπαίδευση ενηλίκων Ρομά, ένας διετής κύκλος σπουδών για τον οποίο έχει πάρει υποτροφία. Σε ένα πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο υλοποιείται από την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), για να μάθει πώς να υποστηρίζει τα παιδιά Ρομά ώστε να μην εγκαταλείπουν το σχολείο. Περίπου στις 11 το βράδυ κλείνουν πια τα μάτια της. Και την επόμενη μέρα πάλι από την αρχή.
«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σπάσω την αλυσίδα του αναλφαβητισμού, της αμορφωσιάς. Για να αλλάξω τη ζωή μου, να εξελιχθώ»,
Πείσμωσα. Σκεφτόμουν γιατί η «Μαρία» τα καταφέρνει και όχι εγώ. Διάβασα, διάβασα, διάβασα, μέρα νύχτα. Είμαι τσιγγάνα αλλά είμαι και άλλα πράγματα, έχω πολλές ταυτότητες όπως όλοι οι άνθρωποι.
Γεννήθηκε στη Βέροια και ήρθε στην Αθήνα με την οικογένειά της όταν ήταν περίπου 9 ετών. Οι γονείς της, Ελληνες μουσουλμάνοι, Ρομά από την Ξάνθη δούλευαν στα χωράφια της περιοχής. Αγροτικές εργασίες… Οταν τα μεροκάματα μειώθηκαν, πήραν τα έξι παιδιά τους και κατέβηκαν στην πρωτεύουσα.
«Τι δουλειά να κάνουν όμως αφού δεν ξέρουν γράμματα καθόλου;» αναρωτιέται η Λυδία. Κατέφυγαν στη στερεότυπη για τους τσιγγάνους λύση που για τους περισσότερους, εφόσον είναι αναλφάβητοι, είναι και η μόνη: Ζούσαν μαζεύοντας σίδερα από εδώ και από κει.
Και ενώ όλα έμοιαζαν αδιέξοδα, τα ξαδέλφια της πρότειναν στη Λυδία να πάει μαζί τους στο Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας που λειτουργούσε στην περιοχή. «Εκεί βρήκα ένα πλαίσιο σαν οικογένεια. Μας μάθαιναν τα πάντα από την αρχή, να τρώμε, να πλένουμε τα χέρια μας, να συμπεριφερόμαστε και… να γράφουμε. Φυσικά πήγαινα με τα τρία μικρά μου αδέλφια αγκαλιά», διηγείται. Και κάπως έτσι ο δρόμος και η ανάγκη της να ζήσει καλύτερα την οδήγησαν λίγους μήνες αργότερα στο δημοτικό σχολείο της περιοχής. Ακόμα θυμάται τη δική της πρώτη μέρα στο σχολείο όταν ήδη είχε κλείσει τα 12. Με πόση συστολή ανάμεικτη με ντροπή αποχωρίστηκε τη φορεσιά της τσιγγάνας, για να φορέσει παντελόνι και να είναι «σαν τα άλλα παιδιά». Λόγω ηλικίας την κατέταξαν στην 5η δημοτικού. «Ηξερα να γράφω και να διαβάζω αλλά ώς εκεί. Δεν καταλάβαινα τίποτα από όσα έλεγε ο δάσκαλος», θυμάται. Αποφάσισε να σταματήσει το σχολείο και επέστρεψε στο Κέντρο. Εκανε ένα βήμα πίσω για να πάρει φόρα.
«Πείσμωσα. Σκεφτόμουν γιατί η “Μαρία” τα καταφέρνει και όχι εγώ. Διάβασα, διάβασα, διάβασα, μέρα νύχτα. Την επόμενη χρονιά πήγα στην έκτη δημοτικού. Δεν είχα βγάλει όλη την ύλη του δημοτικού αλλά πλέον καταλάβαινα», διηγείται.
Το πείσμα, ο θυμός για όσα μοιάζουν να «χαρίζονται» στους άλλους, η επιθυμία να αλλάξει τη ζωή της έγιναν το καύσιμο για τις προσπάθειές της. Πήγε γυμνάσιο, λύκειο έδωσε Πανελλαδικές και πέρασε. Σπούδασε κοινωνική λειτουργός και βοηθός βρεφονηπιοκόμου.
Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Φυσικά και δούλευα ταυτόχρονα, πώς αλλιώς; Σε καφετέριες, σε κυλικεία, όπου μπορούσα». Για μερικά χρόνια εργαζόταν ως διαμεσολαβήτρια στα Κέντρα Κοινότητας, στα παραρτήματα για τους Ρομά, αλλά επειδή είναι υποχρεωμένη να δουλεύει για να μπορεί να φάει –κυριολεκτικά– έκανε αίτηση για καθαρίστρια στον δήμο. Ετσι, έφτασε να δουλεύει στην καθαριότητα του Δήμου Κερατσινίου.
Οι γονείς της είναι περήφανοι για το παιδί τους «που ξέρει γράμματα», αλλά δεν το ομολογούν μπροστά της. «Η μόρφωση για εμάς είναι κάτι που δεν μπορείς να αγγίξεις εύκολα. Να ξυπνάς κάθε πρωί, να πλένεσαι, να ντύνεσαι και να πιάνεις το μολύβι; Είναι ξένο. Αγωνίζομαι για να σπάσει η αλυσίδα. Είμαι τσιγγάνα αλλά είμαι και άλλα πράγματα, έχω πολλές ταυτότητες όπως όλοι οι άνθρωποι».
-
LIFESTYLE
Η κούκλα σύντροφος του Κωνσταντίνου Καζάκου που είναι αισίως στα 53 και η τεράστια διαφορά ηλικίας τους
-
LIFESTYLE
«Βόμβα» με το Βλάσση Μπονάτσο: Ποια ήταν η πραγματική αιτία του θανάτου του
-
LIFESTYLE
Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Η άποψη ότι μια γυναίκα «πρέπει» να κάνει παιδί είναι ξεπερασμένη»
-
LIFESTYLE
Επιτέλους το είπε η Τουμασάτου: “Γιατί ρε μεγάλε να κάτσω σπίτι μου; Το παιδί μόνη μου το έκανα;”
-
ΕΛΛΑΔΑ
Δεν τους πτοεί καμία «Μπάρμπαρα»: Αγέρωχοι στο κρύο οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς
-
ΚΟΣΜΟΣ
«Ευχαριστούμε, γείτονα»: Οι Τούρκοι εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για τη βοήθεια από την Ελλάδα
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Χρυσό μετάλλιο η Κωνσταντίνα Χρυσοπούλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Kαράτε
-
LIFESTYLE
Νικόλαος Γλύξμπουργκ: Έβγαλε τον σκύλο του βόλτα στα χιόνια – Η συνάντησή του με ρεπόρτερ
-
LIFESTYLE
Η Τούνη ξεσπά για τα σχόλια στις φωτογραφίες με το νεογέννητο μωρό της στα χιόνια – «Κουράσατε»
-
LIFESTYLE
Τον παράτησαν οι γονείς του: Το οικογενειακό δράμα του Μάριου Φραγκούλη – «Με εγκατέλειψαν όταν ήμουν παιδί»
-
LIFESTYLE
Αλέκος Συσσοβίτης: «Έχω χορτάσει από τις γυναίκες, την πολυγαμία και τα ξενύχτια»
-
ΚΟΣΜΟΣ
Τι έλεγαν χτες-προχτές οι Τούρκοι και τι συνέβη σήμερα… ελληνικοί υπότιτλοι
-
LIFESTYLE
«Με πλήττει να προβάλλω την προσωπική μου ζωή»: Κατάθεση ψυχής από την Υρώ Μανέ για την κόρη της Φαίδρα
-
LIFESTYLE
Στα χιόνια ο Πετρετζίκης με τον γιο του: «Αν αύριο είναι πάλι έτσι, θα τον δέσω στο έλκηθρο να με πάει δουλειά»
-
ΚΟΣΜΟΣ
Σεισμός στην Τουρκία: Αγωνία, κραυγές, δάκρυα και πάνω από 4.300 νεκροί
-
ΚΟΣΜΟΣ
Η ελληνική αποστολή στην Τουρκία: «Επικρατεί χάος, δύσκολες οι συνθήκες»
-
ΕΛΛΑΔΑ
Σεισμός στην Τουρκία: Πόσο θα επηρεάσουν οι φονικές δονήσεις την Ελλάδα – Τι λένε οι σεισμολόγοι
-
LIFESTYLE
Καινούργιου σε Έλληνα τενόρο: «Τι ωραίο παιδί, αν θες μπορείς να πάρεις το τηλέφωνό μου»
-
LIFESTYLE
Τζούλια Αλεξανδράτου: Γέννησε το μοντέλο – «Η ζωή μου τώρα αρχίζει»
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Μήνυμα ζωής δίνει η Θεσσαλονικιά Νεκταρία – «Δίνω μάχη με τον καρκίνο, για 2η φορά»
-
ΕΛΛΑΔΑ
Σίφνος: Υποδοχή πλοίου με καπνογόνα,στιγμές χαράς και συγκίνησης σε όλο το νησί
-
LIFESTYLE
Φουλ ερωτευμένη η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου: Ποιος είναι ο άντρας που της έκλεψε την καρδιά
-
LIFESTYLE
Σωτήρης Τσαφούλιας: «Δεν θα βάλω χαρακτήρα να είναι ΛΟΑΤΚΙ, επειδή είναι της μόδας»
-
MEDIA
Survivor All Star: Νέα αποκάλυψη από Αναγνωστόπουλο – «Οι Μπλε τρώνε»
-
LIFESTYLE
Τριαντάφυλλος κατά Κόρομι: «Ο ύπουλος, ο Ούγγρος»
-
LIFESTYLE
Ιωάννα Τούνη – Δημήτρης Αλεξάνδρου: Ποζάρουν στα χιόνια με τον νεογέννητο γιο τους
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Τι θα απογίνει αυτό το παιδάκι;» Η εξομολόγηση του μπαμπά της 3χρονης Αγγελικής με σύνδρομο Down
-
LIFESTYLE
Έφυγε για Λονδίνο η η Δέσποινα Βανδή χωρίς τον Βασίλη Μπισμπίκη
-
BEST VIDEOS
Κάποιος έπρεπε να το πει: Το βίντεο που θα δώσει ένα μάθημα δε όσους ταλαιπωρούν τους ντελιβεράδες μέσα στα χιόνια
-
LIFESTYLE
Τη βλέπει και χαίρεται από ψηλά η Ζωή Λάσκαρη: Ποιος είναι ο σύντροφος της εγγονής της, Ζένιας Μπονάτσου