ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Λατρεύεις την ειρωνεία; Μάλλον επειδή είσαι πανέξυπνη!

Λατρεύεις την ειρωνεία; Μάλλον επειδή είσαι πανέξυπνη!
Advertisement

Μια ακόμα έρευνα έρχεται να δικαιώσει ένα από τα πιο αντιπαθητικά είδη ανθρώπων, τους ειρωνικούς.

αυτό που σε χαρακτηρίζει είναι το βιτριολικό σου χιούμορ και μια πιο καυστική αντιμετώπιση των γύρω σου και της πραγματικότητας, τότε διαβάζεις τις σωστές αράδες. Μια νέα έρευνα έρχεται να ισοφαρίσει για όλους εκείνους τους ανθρώπους που σε έχουν αντιπαθήσει, αφού πλέον μπορείς και με επιστημονική ακρίβεια να τους πεις πως δε φταις εσύ, η εξυπνάδα σου τα φταίει όλα.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Harvard λοιπόν, ο σαρκασμός είναι “η υψηλότερη μορφή νοημοσύνης”. Οι μελετητές ανέλυσαν τις “γνωστικές εμπειρίες των σαρκαστικών ανθρώπων και των αποδεκτών τους ή τις συμπεριφορικές επιπτώσεις τους”, για να ελέγξουν αν ο σαρκασμός και η ειρωνία είναι ένας ανώτερος τρόπος σκέψης.

Σε δύο μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι πιο αυθάδεις που βρίσκονται ανάμεσά μας, μπορεί να προκαλούν περισσότερες συγκρούσεις, αλλά επίσης επιδεικνύουν “αυξημένη δημιουργικότητα” μετά από μια σαρκαστική κουβέντα ή όταν θυμούνται κάποιο ανάλογο περιστατικό.

Σε μια τρίτη μελέτη, διαπιστώθηκε πως ο σαρκασμός ενισχύει τη δημιουργικότητα με τη μορφή της αφηρημένης σκέψης. Θέλει μια κάποια σκληρή δουλειά για να ειρωνευτείς, η αλήθεια είναι. Και στην τέταρτη μελέτη βρήκαν πως “όταν οι συμμετέχοντες ήταν ειρωνικοί ή τους μιλούσε ειρωνικά κάποιος που εμπιστεύονται, αυξανόταν η δημιουργικότητα, αλλά όχι η σύγκρουση”.

Αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον, είναι ότι η ικανότητά μας να αναγνωρίσουμε τον σαρκασμό, δείχνει πολλά για το IQ μας. Σύμφωνα με τις έρευνες λοιπόν “η έκθεση στην ειρωνεία και τον σαρκασμό ενισχύει την εύρεση πιο δημιουργικών λύσεων στα προβλήματά σου”. Οι επιστήμονες είδαν πως ο εγκέφαλος λειτουργεί περισσότερο προκειμένου να κατανοήσει ένα σαρκαστικό σχόλιο.

Οπότε την επόμενη φορά που θα θυμώσεις με κάποιον που σε ειρωνεύεται, ξανασκέψου το. Μάλλον σου κάνει καλό.
Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement