ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισλανδία πληρώνει τους πολίτες της για να ανακυκλώνουν τα πλαστικά μπουκάλια

Η Ισλανδία πληρώνει τους πολίτες της για να ανακυκλώνουν τα πλαστικά μπουκάλια
Advertisement

Η Ισλανδία ακολουθώντας το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου για την καταπολέμηση της  ρύπανσης από τα πλαστικά και κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, εγκατέστησε το πρώτο αυτόματο μηχάνημα που επιτρέπει στους αγοραστές να επιστρέψουν τα χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια τους.

Το μηχάνημα, που θα δοκιμαστεί στο κατάστημα Fulham της Ισλανδίας για αρχική περίοδο έξι μηνών, θα ανταμείβει τους αγοραστές με ένα κουπόνι αξίας 10 λεπτών για κάθε επιστρεφόμενο πλαστικό μπουκάλι που χρησιμοποιήθηκε.

Η Ισλανδία πληρώνει τους πολίτες της για να ανακυκλώνουν τα πλαστικά μπουκάλια - Εικόνα 1

Ο Ρίτσαρντ Γουόκερ, διευθύνων σύμβουλος της Ισλανδίας, δήλωσε ότι ‘από τότε που ανακοινώθηκε η πρόθεσή μας να εξαλείψουμε τις πλαστικές συσκευασίες, υπήρξε μια μεγάλη δημόσια βούληση για την αντιμετώπιση της μάστιγας των πλαστικών.’ Προηγήθηκε η ανακοίνωση ότι η Ισλανδία θα κυκλοφορήσει ένα σήμα στην συσκευασία των πλαστικών , το οποίο θα επισημαίνει τις φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές για τους αγοραστές.

Η Σκοτία,η Νορβηγία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Κροατία, η Εσθονία, η Σουηδία και η Φινλανδία, έχουν ήδη εφαρμόσει αποτελεσματικά σύστημα επιστροφής πλαστικών μπουκαλιών. Επίσης, εφαρμόζεται σε 10 αμερικανικά κράτη, οκτώ από τις 10 καναδικές επαρχίες και στην νότια Αυστραλία. Η Λιθουανία κατάφερε να επιτύχει ποσοστό επιστροφής 93% σε μόλις τρία χρόνια.

Η Ισλανδία πληρώνει τους πολίτες της για να ανακυκλώνουν τα πλαστικά μπουκάλια - Εικόνα 2

‘Με ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια παγκοσμίως να αγοράζονται κάθε λεπτό και πολλά από αυτά να καταλήγουν στις θάλασσες και τα ποτάμια μας, η περιβαλλοντική απειλή είναι τεράστια. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις μια αλυσίδα σουπερμάρκετ ,όπως στην  Ισλανδία,  να κάνει τα πρώτα βήματα για την ανάληψη της πλήρους ευθύνης για την ρύπανση  από τα πλαστικά’, δήλωσε στην HuffPost UK ο Mάικ Τσάιλντς, που μάχεται εναντίον των πλαστικών στην οργάνωση Friends of the Earth.

Ωστόσο, είναι ανένδοτος στο ότι χρειάζεται περισσότερη δράση. ‘Μέτρα όπως τα συστήματα επιστροφής και η ανακύκλωση είναι σημαντικές πτυχές της επίλυσης της  ρύπανσης από πλαστικά, αλλά τελικά χρειαζόμαστε ρύθμιση από την κυβέρνηση για την εξάλειψη της.’

Πηγή: huffingtonpost

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement