ΕΛΛΑΔΑ

Ιερώνυμος: Ο Χριστιανισμός δημιουργεί πολιτισμό

Ιερώνυμος: Ο Χριστιανισμός δημιουργεί πολιτισμό
Advertisement

«Η χριστιανική μας πίστη, η ορθοδοξία μας, η διδασκαλία του Κυρίου Ιησού Χριστού δεν είναι μόνο ο δρόμος του. Δεν είναι μόνον το φως. Δεν είναι μόνον η ελευθερία. Δεν είναι μόνον η ζωή. Είναι και ο πολιτισμός. Ο Χριστιανισμός δημιουργεί πολιτισμό».

Αυτό τόνισε εμφατικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας βυζαντινής μουσικής που έλαβε χώρα στον κατάμεστο -από πιστούς- Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Επιπροσθέτως, σε ό,τι αφορά το ηχόχρωμα της βυζαντινής μουσικής, το χαρακτήρισε πνευματικό μέσο «για να νιώσουμε πραγματική ανθρωπιά και να πλησιάσουμε περισσότερο τον Θεό» και πρόσθεσε: «Η βυζαντινή μουσική είναι επένδυση. Είναι βοήθεια στην κατάνυξή μας. Στη δυνατότητα να ανέβουμε λίγο πιο ψηλά».

Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για την επιτυχημένη εκδήλωση και ευχαρίστησε όσους συνετέλεσαν, ώστε να υλοποιηθεί η συναυλία. Τους ιεροψάλτες, αλλά και του παρευρισκόμενους. 
Ευχήθηκε «αντίστοιχες εκδηλώσεις, που είναι οάσεις, να γίνουν πολλές και σε πολλούς χώρους» και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του με την ευχή: «Καλό, δημιουργικό και ειρηνικό Πάσχα που θα μας πάει δύο βήματα πιο μπροστά, ώστε να νιώσουμε πραγματικά τη διάσταση της Αναστάσεως».

Στη συναυλία συμμετείχαν η διεθνούς φήμης χορωδία «Εργαστήρι Ψαλτικής» υπό τη διεύθυνση του Αθανασίου Παϊβανά και οι πρωτοψάλτες άρχοντες οφικιάλιοι Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Φώτιος Κετσετζής και Αθανάσιος Βουγιουκλής, οι οποίοι ερμήνευσαν ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος. 
Παρέστησαν κληρικοί της Αρχιεπισκοπής, διευθυντές υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, η διευθύντρια του ΚΕΣΟ, αλλά και εκατοντάδες πιστοί που ήταν από νωρίς στο ναό, για να παρακολουθήσουν τη συναυλία.

Την πρωτοβουλία της συναυλίας είχαν αναλάβει οι συντελεστές του «Εργαστηρίου Ψαλτικής» και τον συντονισμό της ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο οποίος προλόγιζε και τους ύμνους.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή

Advertisement