ΚΟΣΜΟΣ

Ιατρικό ΘΑΥΜΑ: Παράλυτος από το Λαιμό και Κάτω Ξαναχρησιμοποιεί τα Χέρια του χάρη σε Πρωτοποριακή Θεραπεία με Βλαστοκύτταρα!

Ιατρικό ΘΑΥΜΑ: Παράλυτος από το Λαιμό και Κάτω Ξαναχρησιμοποιεί τα Χέρια του χάρη σε Πρωτοποριακή Θεραπεία με Βλαστοκύτταρα!
Advertisement

Φανταστείτε να χάσετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας και να ξυπνήσετε στο νοσοκομείο με παράλυση από το λαιμό και κάτω.

Αυτή είναι η ιστορία του Kristopher Boesen, που μέσα σε μια στιγμή άλλαξε όλη η ζωή του. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ξέφυγε από τον έλεγχό του εξαιτίας ολίσθησης στο δρόμο και προσέκρουσε σε ένα δέντρο και ηλεκτρικό στύλο. Οι γιατροί προειδοποίησαν τους γονείς του Kris ότι υπήρχε πιθανότητα να παραλύσει από το λαιμό και κάτω.

Ιατρικό ΘΑΥΜΑ: Παράλυτος από το Λαιμό και Κάτω Ξαναχρησιμοποιεί τα Χέρια του χάρη σε Πρωτοποριακή Θεραπεία με Βλαστοκύτταρα! - Εικόνα 2

Στον Kris δόθηκε η ευκαιρία να κάνει μια επέμβαση με βλαστοκύτταρα, που έχουν την ικανότητα να επιδιορθώνουν κατεστραμμένα νευρικά κύτταρα, με αντικατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων. Η πειραματική διαδικασία δεν εγγυόταν καμία αποκατάσταση της κινητικής ικανότητας, αλλά για τον Kris, άξιζε το ρίσκο.

Η διαδικασία ξεκίνησε τον Απρίλιο, όπου ο Δρ. Liu εισήγαγε 10 εκατομμύρια βλαστοκύτταρα AST-OPC1 κατευθείαν στον αυχενικό νωτιαίο μυελό του Kris.

Ο Δρ Liu εξηγεί: «Συνήθως, οι ασθενείς που τραυματίζονται στον νωτιαίο μυελό υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση που σταθεροποιεί τη σπονδυλική στήλη, αλλά δεν προσφέρει πολλά για να αποκατασταθεί η κινητική ή η αισθητική λειτουργία. Με τη μελέτη αυτή, ελέγχουμε αν η διαδικασία μπορεί να βελτιώσει την νευρολογική λειτουργία, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να σημάνει τη διαφορά ανάμεσα στο να είναι το άτομο μόνιμα παράλυτο και να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τα χέρια. Η αποκατάσταση αυτού του επιπέδου λειτουργίας θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την καθημερινή ζωή των ασθενών με σοβαρές κακώσεις του νωτιαίου μυελού.»

Μετά από περίπου 3 εβδομάδες θεραπείας, ο Kris άρχισε να δείχνει σημάδια βελτίωσης, και μέσα σε δύο μήνες μπορούσε να απαντήσει στο τηλέφωνο, να γράψει το όνομά του και να χειρίζεται ένα αναπηρικό καροτσάκι. Είχε σημαντική βελτίωση στις κινητικές λειτουργίες του και μπορούσε να είναι σχετικά πιο ανεξάρτητος.

Ιατρικό ΘΑΥΜΑ: Παράλυτος από το Λαιμό και Κάτω Ξαναχρησιμοποιεί τα Χέρια του χάρη σε Πρωτοποριακή Θεραπεία με Βλαστοκύτταρα! - Εικόνα 3

Αν και οι γιατροί δεν μπορούν να δώσουν υποσχέσεις ότι η κατάσταση του Kris θα βελτιωθεί επιπλέον, συνεχίζουν να πειραματίζονται με τα βλαστοκύτταρα για την ολική αποκατάσταση μετά από παράλυση.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement