
Με μοχλό πίεσης τον «μπαμπούλα» του bail in οι δανειστές πιέζουν για άμεση εφαρμογή τους – Παγερή η υποδοχή των δηλώσεων Τσίπρα από την Ουάσινγκτον για το χρέος
Οι δανειστές «ανεβάζουν στροφές», ενόψει της επικείμενης αναμέτρησης με την κυβέρνηση στο Eurogroup της Δευτέρας. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένουν τον Έλληνα υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες για να τον ακούσουν τι προτίθεται τελικώς να πράξει η κυβέρνηση, για πρώτη φορά αφότου υπέγραψε το Μνημονίο της 12ης Αυγούστου.
Ήδη όμως οι δανειστές άρχισαν τις «κυκλωτικές κινήσεις» στην κυβέρνηση. Η πίεση ξεκινά από χαμηλά, με τους απεσταλμένους τους που καταφτάνουν στην χώρα μας και «πατάνε πόδι» σε υπουργεία και υπηρεσίες για να αντλήσουν τα στοιχεία που τους έκρυβε επί εννιά μήνες η κυβέρνηση. Χθες ο κύριος Τσακαλώτος είχε επαφές με εκπροσώπους της Τρόικα στην Αθήνα για να συζητήσουν τα περατέρω βήματα της αξιολόγησης της κυβέρνησης από τους θεσμούς, ενώ ειδικός απεσταλμένος τους βρέθηκε στο ΙΚΑ για να αναζητήσει πληροφορίες για τις συντάξεις που μπαίνουν για τα καλά πλέον στην προκρούστεια κλίνη του νέου Μνημονίου.
Σε υψηλό επίπεδο, με μια ομοβροντία δηλώσεών τους, ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποδέχτηκαν παγερά τις δηλώσεις Τσίπρα από την έδρα του ΟΗΕ για μείωση του ελληνκού δημοσίου χρέους: απέκλεισαν το «κούρεμα», ξέκοψαν σαν πρόωρη κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, άφησαν ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για την τύχη της ανακεφαλαιοποίησης.
Και ήταν αναμενόμενο αυτό, αφού δεν έχουν καν δει ακόμα (ούτε υπάρχουν) σοβαρά δείγματα για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού, τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, την κατάσταση των τραπεζών, τις συνέπειες των capital controls, την είσπραξη των βασικών φόρων της χρονιάς (φόροι εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ), ούτε φυσικά αρκούνται σε όσα έχει συμφωνήσει και υπογράψει πριν 50 μέρες ο κύριος Τσακαλώτος.
Το στίγμα της κατάστασης είχε συνοψίσει λίγες μέρες πριν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως «πήρε 7 μήνες στην κυβέρνηση να καταλάβει αυτό που της λέγαμε από την αρχή».
Από την άποψη αυτή, το μόνο που μπορεί να ελπίζει σήμερα και μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος ο κύριος Τσακαλώτος είναι να «κλειδώσει» η καταβολή του ποσού των 3 δισ. ευρώ που απομένει από την πρώτη δόση του προγράμματος (θα γίνει σε δύο υποδόσεις ύψους 2+1 δισ. ευρώ αντίστοιχα), αφού εφαρμοστούν πρώτα τα δύο πακέτα με τα προαπαιτούμενα.
Μέσα στον Οκτώβρο θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και για τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων. Αυτή θα περιλαμβάνει και τις πιο «βαριές» μεταρρυθμίσεις, που θα εφαρμοστούν μετά τον Νοέμβριο και έως τον Μάρτο το αργότερο.
Αν φανεπως αντέχουν την εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων η κυβέρνηση και χώρα, η αξιολόγηση είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου.
-
LIFESTYLE
Σγουρό μαλλί, μεσογειακή ομορφιά: Ο γιος της Ελίνας Ακριτίδου στα 17 του είναι ήδη ένας κούκλος
-
LIFESTYLE
Όλοι τους ζητάνε 1 πράγμα: Καταιγισμός από σχόλια στη νέα φώτο Τανιμανίδη-Μαυρίδη, η απαίτηση των θαυμαστών τους
-
LIFESTYLE
Σάκης Αρσενίου: «Μου αρέσει να τον περιποιούμαι, τα είχαμε συμφωνήσει από την αρχή αυτά» λέει η σύζυγός του μετά τις δηλώσεις (βίντεο)
-
MEDIA
Νικόλ Μαυρίδη: «Στο Survivor χάλασαν τα πράγματα. Ξεπουλιούνται για μία εβδομάδα, είναι πολλά τα λεφτά» (βίντεο)
-
LIFESTYLE
Πέταξε το γυαλί, έκοψε μαλλί, έγινε “γυναίκα”: Την Ελευθερία του GNTM δεν τη γνωρίζει σήμερα ούτε η Καγιά
-
LIFESTYLE
Κινόα, κάσιους, τόφου: Δίνει στον ενός έτους γιο της η vegan Ερριέττα Κούρκουλου, τα έδειξε με μία φώτο (βίντεο)
-
LIFESTYLE
Τόλμησε και φώναξε όσα κανείς: Nίκος Μαστοράκης για Ανδρέα Μικρούτσικο & Γιώργο Λιάνη (βίντεο)
-
LIFESTYLE
«Δύσκολη μέρα, αλλά η νύχτα ακόμη δυσκολότερη…» – Μαρτυρικό το χθεσινό 29/3 βράδυ για Τούνη και Αλεξάνδρου (βίντεο)
-
MEDIA
Survivor All Star: Ο Ηλίας Γκότσης αποκαλύπτει τι έγραφε το «χαρτάκι» που προκάλεσε την αποβολή του
-
LIFESTYLE
Κάτια Ταραμπάνκο: Ακυρώθηκαν πολλές δουλειές μου μετά τις δηλώσεις του Μαρτίκα ότι είμαι κλέφτρα (βίντεο)
-
LIFESTYLE
Λιάνης για Βουγιουκλάκη: «Άνοιξε το κιμονό, μου έδειξε το στήθος της και μου λέει “πιάσ’ το”»
-
LIFESTYLE
Μαρία Σολωμού: Διασκέδασε με τις φίλες της σε γνωστό νυχτερινό κέντρο (φωτογραφίες)
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Παγκράτι: Άνοιξε το πρώτο καφέ για σκύλους (βίντεο)
-
ΕΛΛΑΔΑ
Επιτέλους ευχάριστα νέα: Εξιτήριο για τον 21χρονο Στέλιο 1 μήνα μετά “Ήταν χωρίς ρούχα & παπούτσια” (βίντεο)
-
MEDIA
Survivor: Το στιγμιότυπο που δείχνει τους παίκτες να τρώνε κοτόπουλο με ρύζι και το «ευχαριστώ» του ντελιβερά
-
LIFESTYLE
Ε. Μελέτη: «Δεν έχω κάνει σεξ, απατάω κάθε μέρα τον άντρα μου» (βίντεο)
-
MEDIA
Ο ένας γέλαγε και ο άλλος απέφευγε τους πάντες – Επέστρεψαν Γκότσης και Πιλίδης στην Ελλάδα μετά το Survivor all star
-
LIFESTYLE
Γιώργος Καράβας και Ραφαέλα Ψαρρού: Τι κάνουν κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν και παραμένουν φρέσκοι
-
LIFESTYLE
“Εξαφανισμένη” η Γκέλυ Γαβριήλ, ανησυχία για την ηθοποιό: “Αν δεν δείτε ανάρτηση του Μπιμπίλα για το θάνατό μου”
-
LIFESTYLE
Επέστρεψε & “δίκασε” ο Ηλίας Γκότσης: “Αν μιλούσα, στο αεροπλάνο δεν θα ήμασταν μόνο εγώ και ο Πιλίδης”
-
ΕΛΛΑΔΑ
Φράχτης στον Έβρο: «Μπλόκο» στη χρηματοδότησή του στήνει ο Παπαδημούλης – «Θέλουν να επανέλθει το χάος» απαντά η κυβέρνηση
-
LIFESTYLE
Bάνα Μπάρμπα: «Αν ήμουν στην Ιταλία θα είχα κάνει μεγάλη καριέρα – Δεν με τίμησε η πατρίδα μου όπως έπρεπε» βίντεο
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Πατρών σκορπά ρίγη συγκίνησης: «Με λένε Αλέξανδρο και μεγάλωσα στο Χαμόγελο»
-
LIFESTYLE
Σίσσυ Χρηστίδου: «Τι παθαίνω με τον γιο μου, δεν περνάω εύκολα, τον μυρίζω και του λέω “Όλα καλά;”»
-
LIFESTYLE
Πάνος Δημάκης: Η ηλικία, η καταγωγή, οι σπουδές, οι νίκες σε τηλεπαιχνίδια, η «κρυφή» ζωή και το The Chase (βίντεο)
-
LIFESTYLE
Ευγενία Σαμαρά – Γιάννης Ποιμενίδης: Χώρισαν μετά από 9 χρόνια σχέσης
-
LIFESTYLE
Νίκος Οικονομόπουλος: Πρώτο τραπέζι πίστα η σύντροφός του με τους γονείς της – Δείτε φωτογραφίες
-
LIFESTYLE
«Εξαφανίστηκε» 20 χρόνια, παντρεύτηκε στην Γαλλία, έχει παιδιά: Πως είναι σήμερα η Φωτεινή του Fame Story 1
-
LIFESTYLE
Ερωτευμένος και δεν το κρύβει ο Σωκράτης Αλαφούζος: Η ξανθιά καλλονή σύντροφός του που ασχολείται με την ζωγραφική (βίντεο)
-
ΕΛΛΑΔΑ
Θεσσαλονίκη: Ξυλοκόπησαν τη συμμαθήτριά τους και ανέβασαν το βίντεο στο TikTok (βίντεο)