ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται οριστικά: Το μέτρο από 13/12 για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους που αλλάζει τα δεδομένα

Έρχεται οριστικά: Το μέτρο από 13/12 για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους που αλλάζει τα δεδομένα
Advertisement

Τα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, που θα ισχύει από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, αλλάζει τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται από τη Δευτέρα όσοι εμβολιασμένοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και έχει παρέλθει 7μηνο.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές χώρες, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από Covid-19, επανεξέτασε τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε για τη χορήγησή της σε όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών, στους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση, όπως και μετά από προηγηθείσα λοίμωξη.

Τα μέτρα ελήφθησαν προκειμένου να θωρακιστεί καλύτερα η χώρα, την περίοδο των γιορτών, απέναντι σε μια μετάλλαξη, της οποίας η σοβαρότητα παραμένει άγνωστη.

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι από 13 Δεκεμβρίου όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, που πρακτικά σημαίνει ότι θα έχουν τους ίδιους περιορισμούς με τους ανεμβολίαστους.

Η λήξη του πιστοποιητικού συνεπάγεται με το ότι για να πάνε στην εργασία τους θα χρειάζονται δύο rapid test την εβδομάδα, rapid test για να ψωνίσουν σε εμπορικά καταστήματα και για να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο.

Υπενθυμίζεται ότι από 16 Ιανουαρίου, οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καμία δόση, θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα. Σημειώνεται ότι το νέο πιστοποιητικό έχει άμεση ισχύ και δεν χρειάζεται να παρέλθει το διάστημα των 14 ημερών, όπως ισχύει για τον εμβολιασμό με δύο δόσεις (ή μία, αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο).

Όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για ένα χρόνο, ωστόσο έχει ανοίξει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μειωθεί ο χρόνος στους 9 μήνες. Δηλαδή, αν στους 9 μήνες δεν γίνει η αναμνηστική δόση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει αυτόματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνεπώς, μέχρι τα Χριστούγεννα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τρία στάδια πρόσβασης για τις καθημερινές δραστηριότητες, με ελευθέρας σε όλες για τους εμβολιασμένους πολίτες και «απαγορευτικό» για τους ανεμβολίαστους ως προς την είσοδό τους σε κλειστούς χώρους.

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν μετά τα νέα μέτρα

Πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες:

στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια

Πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test:

στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, στα κομμωτήρια, στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας στην εκπαίδευση στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών στους χώρους λατρείας

Για ολοκληρωμένος εμβολιασμό με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 3 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

Για ολοκληρωμένο εμβολιασμό με 1 δόση Johnson & Johnson, συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 2 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna

Πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer, Moderna ή Astra Zeneca και δεύτερη δόση με εμβόλιο J&J, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού δε συστήνει τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση.

Νόσηση πριν τον εμβολιασμό και 1 δόση εμβολίου J&J, συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna.

Νόσηση πριν και Εμβολιασμό με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

Πρώτη δόση με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca και νόσηση μετά, συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Αναμνηστική δόση συστήνεται 3 μήνες μετά από τη 2η δόση με 1 δόση Pfizer ή Moderna μισή δόση.

Ολοκλήρωση εμβολιασμού με J&J και νόσηση μετά, συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή J&J.

Ολοκλήρωση εμβολιασμού με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca και νόσηση μετά, συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

Ο χρόνος αύξησης των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι γρήγορος, είναι ταχύς, εντός μιας έως τρεις ημέρες, δεδομένου ότι η τρίτη δόση προκαλεί δευτερογενή ανοσιακή ανταπόκριση.

Τα μέτρα έλαβαν υπόψη τα νέα επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων. Σύμφωνα, μάλιστα, με το CDC, η τρίτη δόση με την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον», δεν είναι πολυτέλεια ή υπερβολή αλλά απόλυτη αναγκαιότητα.

Αλλαγές έχουμε και στα πιστοποιητικά νόσησης, καθώς θα λήγουν στο 3μηνο πια και όχι στο 6μηνο σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε.

Για τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν έως τις 30/10/21, φαίνεται ότι με τα νέα μέτρα θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 1/11/21 θα λήγουν επίσης σε τρεις μήνες.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement