ΕΛΛΑΔΑ

Το Στε επικύρωσε το πρόστιμο στη Βόνταφον για τις υποκλοπές του 2006

Το Στε επικύρωσε το πρόστιμο στη Βόνταφον για τις υποκλοπές του 2006
Advertisement

Επικύρωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το πρόστιμο των 50,6 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβάλει στην Vodafone  η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για την υπόθεση των υποκλοπών.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Φεβρουάριο του 2006, όταν εντοπίστηκε το παράνομο σύστημα συνακρόασης σε εγκαταστάσεις της εταιρίας και παρακολουθούσε συγκεκριμένα τηλέφωνα, ακόμη και αυτά των τότε μελών της κυβέρνησης.

Αρχικά η ΑΔΑΕ επέβαλε πρόστιμο 76 εκατ. ευρώ στην Vodafone για παράβαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών, καθώς δεν έλαβε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα που επιβάλλονται, προκειμένου να προληφθούν και να αποτραπούν οι τηλεφωνικές υποκλοπές.

Ομως το 2010 το πρόστιμο ακυρώθηκε από το ΣτΕ καθώς κρίθηκε ότι οι συνεδριάσεις της ΑΔΑΕ δεν ήταν δημόσιες όπως επιτάσσουν οι διεθνείς συμβάσεις, αλλά κεκλεισμένων των θυρών και ανέπεμψε την υπόθεση εκ νέου στην Αρχή.

Στην συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2013 η ΑΔΑΕ, αφού η νομοθεσία για την εγκατάσταση και λειτουργία δημοσίου δικτύου τηλεπικοινωνιών τροποποιήθηκε και προσαρμόστηκε στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2010, επέβαλε στην Vodafone νέο πρόστιμο 50,6 εκ. ευρώ για τους ίδιους λόγους, με την εταιρία να προσφεύγει εκ νέου στο δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση του προστίμου.

Η Ολομέλεια, με μια απόφαση 80 και πλέον σελίδων, απέρριψε ως αβάσιμους όλους του ισχυρισμούς της Vodafone και επικύρωσε την απόφαση της ΑΔΑΕ.

Πηγή

Advertisement