
Από ασθενής με βηματοδότη στην Ελλάδα, πρωτοπόρος στην έρευνα για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων – Σε 5 χρόνια αναμένεται το φάρμακο
Την ίδια την… καρδιά της βάζει στο μικροσκόπιο η νεαρή Ελληνίδα ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, κυρία Αγγελική Ασημάκη, που βρίσκεται στο παγκόσμιο επιστημονικό προσκήνιο λόγω της ανακάλυψης χημικής
Η απογοήτευση, το αίσθημα της απόρριψης και της κακοτυχίας που σημάδεψε την Αγγελική Ασημάκη στα 15 της χρόνια, όταν διαγνώστηκε η σοβαρή καρδιοπάθεια από την οποία έπασχε και ξεκίνησε τις επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, «μεταλλάχθηκαν» μερικά χρόνια αργότερα σε αισιοδοξία, δύναμη και πείσμα να νικήσει τον «εχθρό». «Όταν νοσηλευόμουν στο Ωνάσειο για να υποβληθώ σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς και τοποθέτηση βηματοδότη, το ηθικό μου βρισκόταν στο ναδίρ και πίστευα πως ήμουν το πιο άτυχο κοpίτσι του κόσμου» λέει μιλώντας στο protothema.gr η νεαρή λέκτορας Παθολογοανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να κρύβει την συγκίνησή της για την μακρά και πετυχημένη πορεία που έχει διανύσει από τότε.
Η οικογενειακή στήριξη της νεαρής καρδιοπαθούς
Η στήριξη και η ενίσχυση που είχε από τους γονείς της ήταν ο καταλυτικός παράγοντας που την έκανε να αλλάξει τρόπο προσέγγισης της ασθένειας της –που άλλωστε θα την συνόδευε όλη της ζωή. «Τα συγχαρητήρια που μου δίνουν για την ακαδημαϊκή πορεία μου ανήκουν ουσιαστικά στους γονείς μου που δεν επέτρεψαν σε κανέναν ούτε και σε μένα φυσικά να ντραπώ για την νόσο και να την κρύβω» λέει πλέον και ζητεί από τους Έλληνες να παραδειγματιστούν και να μάθουν να αγκαλιάζουν τους ασθενείς, όχι να τους στιγματίζουν.
Πλέον οι γονείς της την παρακολουθούν με περηφάνια και συγκίνηση να γράφει την δική της ιστορία στο ερευνητικό πεδίο των αρρυθμιών. Για την ακρίβεια, έχουν τα μάτια τους στραμμένα στις δύο ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς στη Βοστώνη είναι η Αγγελική και στην Καλιφόρνια η μεγαλύτερη τους κόρη, Δομνίκη, καθηγήτρια Σεισμολογίας.
Η σκληρη καθημερινότητα με ασθενείς και…πειραματόζωα
Αυτό που ενδεχομένως να μην συνηθίζεται από την οπτική του ζεύγους Ασημάκη -όπως μάλλον κάθε γονιού- είναι η προσήλωση στην επιστήμη και την ιατρική που διακρίνει την ερευνήτρια κόρη τους. Η καθημερινότητά της είναι σκληρή: εργάζεται 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς άδεια, ρεπό, ξεκούραση παρ’ εκτός 15 ημέρες το καλοκαίρι και δέκα ημέρες τα Χριστούγεννα. Τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα εργάζεται στο νοσοκομείο Beth Israel Deaconess Medical Center της Βοστώνης. Περίπου πέντε ώρες τις αφιερώνει καθημερινά στη συγγραφή δημοσιεύσεων και εργασιών στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής της ιδιότητας στο Χάρβαρντ. Άλλες τόσες μονοπωλεί την ημέρα της η έρευνα και τα πειράματα στο εργαστήριο, άλλοτε με ποντίκια και άλλοτε με ψάρια, τα οποία «πρωταγωνίστησαν» στην πρόσφατη δημοσίευση για τις αρρυθμίες στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».
Οι μελέτες με τα ψάρια και η ανακάλυψη πιθανής θεραπείας
«Για τη μελέτη μου χρησιμοποίησα 4.800 ψάρια τα οποία πλεονεκτούν σε σχέση με τα ποντίκια στο ότι μεγαλώνουν γρήγορα και η παρακολούθηση της καρδιοπάθειας τους μπορεί να γίνει διά γυμνού οφθαλμού. Τα ψάρια είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να εμφανίζουν αρρυθμιογενή μυοκαρδιοπάθεια δεξιάς κοιλίας. Τους χορηγήσαμε χιλιάδες χημικές ουσίες. Οι περισσότερες ουσίες επέφεραν τον θάνατο των ψαριών, κάποιες άλλες δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, και μία με τον κωδικό SB216763, αντιμετώπισε την καρδιοπάθεια ενός ψαριού. Στη συνέχεια το πείραμα επαναλήφθηκε σε ποντίκια με το ίδιο θετικό αποτέλεσμα. Το επόμενο βήμα ήταν η χορήγηση του μορίου σε κύτταρα καρδιάς όπου επίσης καταγράφηκαν θετικά αποτελέσματα καθώς αντιστράφηκε η αφύσικη ηλεκτροφυσιολογία των κυττάρων της καρδιάς που σχετίζεται με την αρρυθμία» εξηγεί τη δράση της στο εργαστήριο τα τελευταία δύο χρόνια η κυρία Ασημάκη. Πλέον η πατέντα των μελετών έχει παραχωρηθεί –έναντι μεγάλου τιμήματος- από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία η οποία θα ξεκινήσει τις μελέτες τοξικότητας της συγκεκριμένης ουσίας στον άνθρωπο και εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν σε πέντε χρόνια θα είναι διαθέσιμο το φάρμακο.
Η πορεία απο το Ωνάσειο στο Χάρβαρντ
Οι καρδιακές αρρυθμίες αποτελούν συχνή αιτία ξαφνικού θανάτου, εντούτοις οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακριβώς τι είναι εκείνο που τις «πυροδοτεί». Η μόνη διαθέσιμη θεραπεία για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής, μια συσκευή που τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό την καρδιά, ώστε να αποκαθιστά τον φυσιολογικό ρυθμό της.
Η Αγγελική Ασημάκη αποφασισμένη να βρει τον άγνωστο μηχανισμό των αρρυθμιών, αρχίζει τις σπουδές της στις αρχές του 2000 στο University College of London στη Βρετανία και συνεχίζει στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Μέντορα της θεωρεί τον καρδιολόγο Νίκο Πρωτονοτάριο, τον γιατρό από τη Νάξο που ανακάλυψε το γονίδιο της μυοκαρδιοπάθειας της δεξιάς κοιλίας, η οποία απαντάται με μεγαλύτερη συχνότητα στα νησιά του Αιγαίου.
Η πολύχρονη ερευνητική της πορεία αποκτά απτά αποτελέσματα το 2009: ανακάλυψε μια μη επεμβατική διαγνωστική εξέταση για την αρρυθμιογενή μυοκαρδιοπάθεια δεξιάς κοιλίας. Μάλιστα, με δική της απόφαση η συγκεκριμένη εξέταση προσφέρεται σε όποιον την χρειάζεται χωρίς κόστος για τον ασθενή. «Αρκεί μόνο να μου αποσταλεί η βιοψία καρδιάς και μέσα σε λίγες μέρες μπορώ να τους απαντήσω, χωρίς κανένα κόστος, αν ο ασθενής έχει μυοκαρδιοπάθεια. Δέχομαι πολλές βιοψίες από όλο τον κόσμο στο νοσοκομείο. Πολλά κέντρα μου ζητούν πλέον και την τεχνογνωσία, με χαρά μου την προσφέρω. Πρόσφατα ήμουν στην Ισπανία για αυτόν τον λόγο» λέει η κυρία Ασημάκη.
Οι δυσκολίες της ασθένειας
Στην Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί ακόμη, όμως της αρκεί όπως αναφέρει “η αναγνώριση απο την πατρίδα μου, τα μπράβο των Ελλήνων σε κάθε επιστημονικό μου βήμα». Εκτός από την σκληρή και μοναχική διαδρομή της ως ερευνήτρια η 33χρονη έχει και μία ανάλογη διαδρομή ως ασθενής. «Η ζωή μου δεν είναι εύκολη. Το πρόβλημά μου με ακολουθεί. Στην ηλικία των 25 ετών υπέστην εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, πνευμονική εμβολή και παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Πριν από έξι εβδομάδες υποβλήθηκα σε επέμβαση, ενώ άλλη έχει προγραμματιστεί και για τον Δεκέμβριο» λέει η κυρία Ασημάκη, προσθέτοντας ωστόσο με χιούμορ ότι «στο ενδιάμεσο πρέπει να ολοκληρώσω μελέτες και δημοσιεύσεις» και αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η αγάπη για τη ζωή μπορεί να γεννήσει την αγάπη για την επιστήμη – ή και το αντίστροφο στην περίπτωσή της…
-
LIFESTYLE
Η κούκλα σύντροφος του Κωνσταντίνου Καζάκου που είναι αισίως στα 53 και η τεράστια διαφορά ηλικίας τους
-
LIFESTYLE
«Βόμβα» με το Βλάσση Μπονάτσο: Ποια ήταν η πραγματική αιτία του θανάτου του
-
LIFESTYLE
Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Η άποψη ότι μια γυναίκα «πρέπει» να κάνει παιδί είναι ξεπερασμένη»
-
LIFESTYLE
Επιτέλους το είπε η Τουμασάτου: “Γιατί ρε μεγάλε να κάτσω σπίτι μου; Το παιδί μόνη μου το έκανα;”
-
ΕΛΛΑΔΑ
Δεν τους πτοεί καμία «Μπάρμπαρα»: Αγέρωχοι στο κρύο οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς
-
ΚΟΣΜΟΣ
«Ευχαριστούμε, γείτονα»: Οι Τούρκοι εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για τη βοήθεια από την Ελλάδα
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Χρυσό μετάλλιο η Κωνσταντίνα Χρυσοπούλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Kαράτε
-
LIFESTYLE
Νικόλαος Γλύξμπουργκ: Έβγαλε τον σκύλο του βόλτα στα χιόνια – Η συνάντησή του με ρεπόρτερ
-
LIFESTYLE
Η Τούνη ξεσπά για τα σχόλια στις φωτογραφίες με το νεογέννητο μωρό της στα χιόνια – «Κουράσατε»
-
LIFESTYLE
Τον παράτησαν οι γονείς του: Το οικογενειακό δράμα του Μάριου Φραγκούλη – «Με εγκατέλειψαν όταν ήμουν παιδί»
-
LIFESTYLE
Αλέκος Συσσοβίτης: «Έχω χορτάσει από τις γυναίκες, την πολυγαμία και τα ξενύχτια»
-
ΚΟΣΜΟΣ
Τι έλεγαν χτες-προχτές οι Τούρκοι και τι συνέβη σήμερα… ελληνικοί υπότιτλοι
-
LIFESTYLE
«Με πλήττει να προβάλλω την προσωπική μου ζωή»: Κατάθεση ψυχής από την Υρώ Μανέ για την κόρη της Φαίδρα
-
LIFESTYLE
Στα χιόνια ο Πετρετζίκης με τον γιο του: «Αν αύριο είναι πάλι έτσι, θα τον δέσω στο έλκηθρο να με πάει δουλειά»
-
ΚΟΣΜΟΣ
Σεισμός στην Τουρκία: Αγωνία, κραυγές, δάκρυα και πάνω από 4.300 νεκροί
-
ΚΟΣΜΟΣ
Η ελληνική αποστολή στην Τουρκία: «Επικρατεί χάος, δύσκολες οι συνθήκες»
-
ΕΛΛΑΔΑ
Σεισμός στην Τουρκία: Πόσο θα επηρεάσουν οι φονικές δονήσεις την Ελλάδα – Τι λένε οι σεισμολόγοι
-
LIFESTYLE
Καινούργιου σε Έλληνα τενόρο: «Τι ωραίο παιδί, αν θες μπορείς να πάρεις το τηλέφωνό μου»
-
LIFESTYLE
Τζούλια Αλεξανδράτου: Γέννησε το μοντέλο – «Η ζωή μου τώρα αρχίζει»
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Μήνυμα ζωής δίνει η Θεσσαλονικιά Νεκταρία – «Δίνω μάχη με τον καρκίνο, για 2η φορά»
-
ΕΛΛΑΔΑ
Σίφνος: Υποδοχή πλοίου με καπνογόνα,στιγμές χαράς και συγκίνησης σε όλο το νησί
-
LIFESTYLE
Φουλ ερωτευμένη η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου: Ποιος είναι ο άντρας που της έκλεψε την καρδιά
-
LIFESTYLE
Σωτήρης Τσαφούλιας: «Δεν θα βάλω χαρακτήρα να είναι ΛΟΑΤΚΙ, επειδή είναι της μόδας»
-
MEDIA
Survivor All Star: Νέα αποκάλυψη από Αναγνωστόπουλο – «Οι Μπλε τρώνε»
-
LIFESTYLE
Τριαντάφυλλος κατά Κόρομι: «Ο ύπουλος, ο Ούγγρος»
-
LIFESTYLE
Ιωάννα Τούνη – Δημήτρης Αλεξάνδρου: Ποζάρουν στα χιόνια με τον νεογέννητο γιο τους
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Τι θα απογίνει αυτό το παιδάκι;» Η εξομολόγηση του μπαμπά της 3χρονης Αγγελικής με σύνδρομο Down
-
LIFESTYLE
Έφυγε για Λονδίνο η η Δέσποινα Βανδή χωρίς τον Βασίλη Μπισμπίκη
-
BEST VIDEOS
Κάποιος έπρεπε να το πει: Το βίντεο που θα δώσει ένα μάθημα δε όσους ταλαιπωρούν τους ντελιβεράδες μέσα στα χιόνια
-
LIFESTYLE
Τη βλέπει και χαίρεται από ψηλά η Ζωή Λάσκαρη: Ποιος είναι ο σύντροφος της εγγονής της, Ζένιας Μπονάτσου