ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Το εκκλησάκι στην Κόνιτσα που χτίστηκε μέσα σε δέντρο 300 ετών!

Το εκκλησάκι στην Κόνιτσα που χτίστηκε μέσα σε δέντρο 300 ετών!
Advertisement

Αναμένεται να γίνει πόλος έλξης το πανέμορφο εκκλησάκι που χτίστηκε μέσα σε ένα δέντρο, προς τιμήν του Αγίου Παΐσιου, στο χωριό Αγία Βαρβάρα στην Κόνιτσα

Το εκκλησάκι στην Κόνιτσα που χτίστηκε μέσα σε δέντρο 300 ετών! - Εικόνα 1

Εντυπωσιάζει το εκκλησάκι που χτίστηκε προς τιμήν του Αγίου Παΐσιου, στο εσωτερικό ενός δέντρου- 300 ετών. Το πανέμορφο εκκλησάκι βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας στο χωριό Αγία Βαρβάρα, εκεί όπου στα νεανικά του χρόνια περνούσε ο Άγιος πηγαίνοντας στο κοντινό χωριό Αμάραντος, για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε ντόπιες οικίες.

Το εκκλησάκι στην Κόνιτσα που χτίστηκε μέσα σε δέντρο 300 ετών! - Εικόνα 2

Το υπεραιωνόβιο δέντρο (δρυς), στο εσωτερικό του είχε υποστεί αρκετές φορές καταστροφές και πυρκαγιές. Ταξιδιώτες σταματούσαν εκεί, έμπαιναν μέσα στο εσωτερικό του δέντρου και άναβαν φωτιά για να ζεσταθούν

Το εκκλησάκι στην Κόνιτσα που χτίστηκε μέσα σε δέντρο 300 ετών! - Εικόνα 3

Χάρη, όμως, στην ιδέα και πρωτοβουλία του κατοίκου του χωριού Αγία Βαρβάρα, Χάρη Πορέτση, το δέντρο σώθηκε για να μετατραπεί σε προσκυνηματικό τόπο του Άγιου Παΐσιου.

Το εκκλησάκι στην Κόνιτσα που χτίστηκε μέσα σε δέντρο 300 ετών! - Εικόνα 4

Το αδύναμο ευλογημένο δέντρο θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα από την περιοχή και μετατράπηκε σε δενδροκκλησιά. Το ύψος της εκκλησίας είναι 2.10 μέτρα και μέσα φιλοξενείται η εικόνα του Αγίου Παΐσιου, ένα καντηλάκι και ένα μανουάλι.

Το εκκλησάκι στην Κόνιτσα που χτίστηκε μέσα σε δέντρο 300 ετών! - Εικόνα 5

Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα παρόμοια εκκλησάκια – τόποι προσκυνήματος μέσα σε δέντρο και κεντρίζουν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Το εκκλησάκι στην Κόνιτσα που χτίστηκε μέσα σε δέντρο 300 ετών! - Εικόνα 6

Από το χωριό Αγία Βαρβάρα, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, πέρασε και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Εκατό μέτρα από τη δεντροκλησσιά υπάρχει ένα εκκλησάκι προς τιμήν του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement