ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη: Ανοίγουν τα σύνορα -Μόνο για όσους ζητήσουν άσυλο σε Αυστρία και Γερμανία

Ειδομένη: Ανοίγουν τα σύνορα -Μόνο για όσους ζητήσουν άσυλο σε Αυστρία και Γερμανία
Advertisement

Eντός των επόμενων ωρών αναμένεται να επιτραπεί και πάλι η διέλευση προσφύγων από την ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής προς το εσωτερικό της FYROM η οποία παραμένει κλειστή από το απόγευμα της Τρίτης.

Αρχικά, τα Σκόπια είχαν κλείσει από το απόγευμα της Τρίτης την διάβαση απ’ όπου γίνεται η διέλευση προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ προς την Ευρώπη.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι προχώρησαν στην ενέργεια αυτή μετά την ειδοποίηση που έλαβαν από τη Σλοβενία για «σοβαρό τεχνικό πρόβλημα» στο σιδηροδρομικό δίκτυο της τελευταίας. Κατόπιν αυτού η Σλοβενία ζήτησε από την Κροατία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν την κίνηση αμαξοστοιχιών με πρόσφυγες προς το έδαφος της μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ωστόσο, οι αρχές της ΠΓΔΜ ανέφεραν οτι θα ανοίξουν και πάλι το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής, υπο την προϋπόθεση όμως οι ελληνικές αρχές να αναγράφουν στα υπηρεσιακά σημειώματα που χορηγούν στους πρόσφυγες την χώρα τελικού προορισμού τους.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ πάντως ο δίαυλος δεν είχε ανοίξει με αποτέλεσμα χίλιοι περίπου πρόσφυγες να παρέμεναν εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης στην ελληνική πλευρά

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αρχές της ΠΓΔΜ θα επιτρέπουν τη διέλευση μόνον στους πρόσφυγες που δηλώνουν ως χώρα τελικού προορισμού την Αυστρία ή την Γερμανία.

Όσοι πρόσφυγες δεν προτίθενται να ζητήσουν άσυλο στην Αυστρία ή στην Γερμανία δεν θα μπορούν να εισέρχονται στην ΠΓΔΜ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι ελληνικές αρχές εξέτασαν την απόφαση αυτή της ΠΓΔΜ, η οποία προφανώς έλαβε τέτοιες οδηγίες από βορειότερες χώρες και τελικά αποφασίστηκε να αναγράφεται στα υπηρεσιακά σημειώματα των προσφύγων η χώρα τελικού προορισμού τους.

Πηγή

Advertisement