ΕΛΛΑΔΑ

Τι είδαμε στον καταυλισμό των μεταναστών στο Τάε Κβον Ντο [βίντεο]

Τι είδαμε στον καταυλισμό των μεταναστών στο Τάε Κβον Ντο [βίντεο]
Advertisement

Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες  η επιχείρηση μεταφοράς μεταναστών από την Ειδομένη στους χώρους φιλοξενίας του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο και στο κλειστό του Ελληνικού. 

Συνολικά επιστρατεύτηκαν από την Αστυνομία 45 λεωφορεία και μεταφέρθηκαν συνολικά περίπου 2.300 μετανάστες, η πλειοψηφία των οποίων είναι από Μαρόκο, Ιράν και Σουδάν. Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση, στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο έφτασαν 34 πούλμαν και τα υπόλοιπα 11 στο κλειστό γυμναστήριο χόκεϊ του Ελληνικού. Ωστόσο, πάρα πολλοί μετανάστες αποχώρησαν και από τους δύο χώρους φιλοξενίας.

Ο καταυλισμός των μεταναστών μέσα στο κλειστό γυμναστήριο
Το iefimerida εξασφάλισε βίντεο μέσα από τον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου. Εκεί, τόσο οι μετανάστες που έμεναν από τις προηγούμενες ημέρες, όσο και αυτοί που μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη έχουν στήσει σκηνές ή έχουν απλώσει στο δάπεδο κουβέρτες και sleeping bags.  Οι συνθήκες διαβίωσης στον χώρο είναι άθλιες, ενώ οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο εκεί δηλώνουν πως θα φύγουν.

 

Αθλιες συνθήκες διαβίωσης -Κουβέρτες και σκηνές ανάμεσα σε σκουπίδια

Μουζάλας: Στις 17/12 θα τους μεταφέρουμε αλλού, δεν ξέρουμε ακόμα πού
Σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είπε πως στις 17 Δεκεμβρίου θα πρέπει να αφήσουν το κλειστό γυμναστήριο και επομένως θα τους μεταφέρουν κάπου αλλού, ωστόσο δεν γνωρίζει ακόμα πού. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε πως σε ό,τι αφορά τους παράνομους μετανάστες έχουν δύο επιλογές: είτε να ζητήσουν άσυλο, είτε εντός 30 ημερών να αποχωρήσουν οικειοθελώς. Σε αντίθετη περίπτωση, εντός 30 ημερών θα ξεκινάει η διαδικασία επιστροφής στην πατρίδα τους.

Αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσης στο γυμναστήριο, είπε πως αυτοί οι άνθρωποι έως χθες κοιμόντουσαν στα χωράφια, στο χώμα. Τώρα είναι σε στεγασμένο χώρο, με πρόσβαση σε μπάνιο, ενώ τους παρέχεται και φαγητό.  

Από τα ελληνοαλβανικά σύνορα θα προσπαθήσουν να περάσουν
Μπορεί να τους έφεραν στην Αθήνα από την Ειδομένη, ωστόσο οι ίδιοι οι μετανάστες δεν θέλουν να παραμείνουν ούτε στην πόλη, ούτε καν στην Ελλάδα. Το σχέδιο που έχουν είναι να μείνουν για 1-2 ημέρες στην Αθήνα, είτε σε ξενοδοχεία είτε κάπου έξω (όπου βρουν), έως ότου βρουν τους συνδέσμους (διακινητές) προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.


Με το «κλείσιμο» της Ειδομένης, ο επόμενος δρόμος για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη είναι περνώντας από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Από εκεί -υποστηρίζουν- θα επιχειρήσουν μέσω Αλβανίας και Κροατίας να κατευθυνθούν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Μόνιμη αστυνομική παρουσία στο Τάε Κβον Ντο  
Η είσοδος στο Τάε Κβον Ντο απαγορεύεται για τους δημοσιογράφους. Μάλιστα στον περιβάλλοντα χώρο βρίσκονται σε μόνιμη βάση δυο κλούβες των ΜΑΤ και περιπολικά της Αστυνομίας. Χθες, γύρω στις 11 το βράδυ, πήγε στον χώρο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος επιθεώρησε τους χώρους, μίλησε με τους υπεύθυνους και αποχώρησε στις 3 τα ξημερώματα.

Υπενθυμίζεται πως στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο βρίσκονται μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να βοηθήσουν τους μετανάστες.

Πηγή

Advertisement