ΕΛΛΑΔΑ

EBRD: Πρόσθετη χρηματοδότηση 20 εκατ. δολαρίων στην Energean

EBRD: Πρόσθετη χρηματοδότηση 20 εκατ. δολαρίων στην Energean
Advertisement

Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. δολαρίων θα λάβει η Energean από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης (EBRD) για τις έρευνες υδρογονανθράκων στον Πρίνο και στη Δυτική Ελλάδα.

Η χρηματοδότηση έρχεται σε συνέχεια του ύψους 75 εκατ. δολαρίων δανείου που συμφωνήθηκε πρόσφατα και είχε ως αντικείμενο το επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την περαιτέρω ανάπτυξη του παραγωγού πετρελαϊκού πεδίου του Πρίνου. Η νέα χρηματοδότηση της EBRD αφορά επίσης την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, την πραγματοποίηση παρεμβάσεων για την αποφυγή καύσης αερίου καθώς και μίας σειράς επενδύσεων για τη βελτιστοποίηση του εφοδιασμού και της χρήσης της ενέργειας.

Η Energean, ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, επικεντρώνεται στη Νότια και Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο.

Πέραν των διαπιστωμένων αποθεμάτων (2P) της τάξης των 30 εκατ. βαρελιών τα οποία ήδη αναπτύσσονται στον Πρίνο με το εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα, η Energean διαθέτει δυνητικά αποθέματα (2C) της τάξης των 28 εκατ. εκατ. βαρελιών πετρελαίου στην ίδια περιοχή παραχώρησης, όπου επίσης, στο πλαίσιο της σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων που πραγματοποιήθηκε πέρσι, έχει εντοπιστεί σημαντικό δυναμικό προς έρευνα.

Επιπλέον, περαιτέρω προοπτικές έχουν αναδειχθεί τόσο από τα ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων και στην θαλάσσια παραχώρηση του Κατακόλου στη Δυτική Ελλάδα, όσο και από την σεισμική έρευνα δύο διαστάσεων που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους.  

H σύμβαση για τη νέα χρηματοδότηση υπογράφηκε στην Αθήνα από τον κ. Riccardo Puliti, Διευθύνοντα Σύμβουλο, Επικεφαλής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στην EBRD, και τον κ. Μαθιό Ρήγα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Energean Oil & Gas.

Πηγή

Advertisement