ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

Στα δύσκολα και στα ανάποδα, θα χτίσεις το χαρακτήρα σου

Στα δύσκολα και στα ανάποδα, θα χτίσεις το χαρακτήρα σου
Advertisement

Γράφει η Λιάνα

Τελικά η ιστορία διδάσκει, πως ζώντας μόνιμα σε μια εξασφαλισμένη ευτυχία, μένοντας μακριά από προβλήματα, προστατεύοντας τον εαυτούλη σου απ’ τα δύσκολα, διαμορφώνεις μια προσωπικότητα άχρωμη και αδιάφορη.  Όλοι οι άνθρωποι που γνώρισα στη ζωή μου, είχαν σίγουρα και κάτι διαφορετικό πάνω τους, που με έκαναν να θέλω να ασχοληθώ μαζί τους.

Μα πάντα ξεχώριζαν στα μάτια μου, εκείνοι που είχαν στο βλέμμα τους μια ανεπαίσθητη θλίψη. Που ακόμα κι όταν γελούσαν, διέκρινα μια γλυκόπικρη σκιά, πίσω από κάθε τους χαμόγελο. Και μια ευγένεια, που το ένιωθα, πήγαζε μέσα από συγκεκριμένες εμπειρίες.

Αυτοί οι άνθρωποι, είχαν όλοι περάσει μέσα από τρικυμίες. Είχαν δει την άσχημη μορφή της ζωής. Είχαν κλάψει, είχαν πονέσει και τελικά είχαν βγει μέσα απ’ όλα αυτά, με μια τεράστια ανάγκη, να κάνουν τους άλλους να νιώθουν ασφαλείς δίπλα τους.  Μέσα απ’ τον προσωπικό τους Γολγοθά, κέρδισαν το πιο ανεκτίμητο τους αγαθό, την ψυχή τους. Ατόφια, λαμπερή και αγνή. Γι αυτό και διάλεξαν να αγωνίζονται, για να προσφέρουν απλόχερα σ’ αυτούς που είναι μαζί τους, όποιο κομμάτι ευτυχίας μπορούν.

Και το σημαντικότερο είναι, πως ενώ θα μπορούσαν να διαλέξουν την εκδίκηση, αυτοί εκμεταλλεύτηκαν τις δυσκολίες τους, για να γίνουν καλύτεροι.  Οι άνθρωποι με το πικρό παρελθόν, δε δέχονται να δώσουν πίκρα στους άλλους. Δεν αντέχουν να σκεφτούν, πως θα γίνουν η αιτία να δακρύσει κάποιος. Σέβονται τον εαυτό τους, τους αγώνες που έδωσαν και αυτός ο σεβασμός γίνεται περιουσία τους που τη μοιράζουν απλόχερα.

Ο πόνος, η απώλεια, ο χωρισμός, η απόρριψη, η αποτυχία και τόσα άλλα, δίνουν στον άνθρωπο μια μοναδική ευκαιρία να καλλιεργήσει μέσα του, δουλεύοντας με τον εαυτό του, ο,τι θετικό υπάρχει. Του δίνουν ώθηση να μην πληγώσει ποτέ κανέναν. Νιώθει ανάγκη να γίνεται ομπρέλα στις καταιγίδες, σκέπασμα στην παγωνιά και δροσιά στη δίψα. Γιατί όποιος πόνεσε πραγματικά, αποκτά με το πέρασμα του χρόνου, μια απίστευτη αξιοπρέπεια, που ποτέ δεν του επιτρέπει να είναι σκληρός με τους άλλους. Γιατί μόνο αυτός που πέρασε μέσα απ’ την κόλαση, μπορεί να νιώσει την αξία του να παραμένεις, μέσα από μάχες, άνθρωπος, φίλος, σύντροφος, προστάτης.

[loveletters.gr]

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement