ΚΟΣΜΟΣ

Μη διαβάσετε αυτό το θέμα αν έχετε υψοφοβία: Τα 10 πιο διάσημα μέρη που προκαλούν ίλιγγο

Μη διαβάσετε αυτό το θέμα αν έχετε υψοφοβία: Τα 10 πιο διάσημα μέρη που προκαλούν ίλιγγο
Advertisement

Έχετε ακούσει ποτέ την έκφραση “Μην κοιτάς κάτω”; Όσοι από εσάς είχατε κάποια στιγμή στη ζωή σας τη δυνατότητα να βρεθείτε σε κάποια από τις δέκα πιο κάτω τοποθεσίες στον κόσμο, που προκαλούν ίλιγγο, καταλαβαίνετε ότι για να πάει κάποιος εκεί πρέπει να έχει πολλά κότσια.

Ο φόβος του ανθρώπου για το ύψος είναι τόσο παλιός όσο και η ανθρωπότητα. Ας ελπίσουμε ότι διαβάζοντας το θέμα θα μπείτε κάποια στιγμή στο πειρασμό και να ταξιδέψετε σε ένα από αυτά τα δέκα μέρη.

K2

Μη διαβάσετε αυτό το θέμα αν έχετε υψοφοβία: Τα 10 πιο διάσημα μέρη που προκαλούν ίλιγγο - Εικόνα3

Είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στη Γη μετά το όρος Έβερεστ με ύψος 8.611 μέτρα. Βρίσκεται στο σύνορο μεταξύ Μπαλτιστάν, Πακιστάν και την Αυτόνομη Επαρχία Τασκούργκαν Τατζίκ της Κίνα. Είναι γνωστό ως “Άγριο Βουνό” εξαιτίας της εξαιρετικής δυσκολίας ανάβασής του και το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας, το δεύτερο ανάμεσα στις κορυφές οκτώ χιλιάδων μέτρων. Ένας στους τέσσερεις από όσους προσπάθησαν το βουνό πέθαναν πάνω στην προσπάθεια.Η πιο δύσκολη προσέγγιση του βουνού είναι από την κινεζική πλευρά και η συνήθης κανονική διαδρομή γίνεται από την πλευρά του Πακιστάν. Αντίθετα από το Αναπούρνα, που έχει μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας, το Κ2 δεν έχει ακόμα τύχει χειμερινής ανάβασης.

Πακιστάν: Trango Towers

Μη διαβάσετε αυτό το θέμα αν έχετε υψοφοβία: Τα 10 πιο διάσημα μέρη που προκαλούν ίλιγγο - Εικόνα4

Πρόκειται για μια σειρά από υψηλές βραχώδης οροσειρές σε μια αυτόνομη περιοχή στο Πακιστάν. Οι “Πύργοι” είναι δημοφιλείς για τους ορειβάτες όλου του κόσμου. Φτάνοντας στην κορυφή η αίσθηση του ιλίγγου είναι τρομακτική.

Καναδάς: Όρος Thor

Μη διαβάσετε αυτό το θέμα αν έχετε υψοφοβία: Τα 10 πιο διάσημα μέρη που προκαλούν ίλιγγο - Εικόνα5

Το βουνό κατέχει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη αμιγώς κάθετη πτώση στη Γη. Η πρώτη ανάβαση του βουνού επιτεύχθηκε το 1965 και από τότε το βουνό έχει γίνει δημοφιλής στους ορειβάτες του κόσμου.

Ορυχείο χαλκού-Γιόυτα: Bingham Canyon Mine

Μη διαβάσετε αυτό το θέμα αν έχετε υψοφοβία: Τα 10 πιο διάσημα μέρη που προκαλούν ίλιγγο - Εικόνα6

Βρίσκεται έξω από το Salt Lake City της Utah. Ήταν ορυχείο χαλκού που ιδρύθηκε το 1848 από δύο αδέρφια που ανακάλυψαν τα μεταλλεύματα χαλκού στην περιοχή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο στο κόσμο. Τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη σειρά από κατολισθήσεις.

Σλοβενία: Σπήλαιο Vrtoglavica

Μη διαβάσετε αυτό το θέμα αν έχετε υψοφοβία: Τα 10 πιο διάσημα μέρη που προκαλούν ίλιγγο - Εικόνα7

Βρίσκεται μέσα στο Όρος Kanin, ένα σύμβολο της μεγάλης εθνικής υπερηφάνειας για τους κατοίκους της περιοχής. Ανακαλύφθηκε το 1996 από μια κοινή ιταλική ομάδα σπηλαιολόγων.

Νεπάλ: Khumbu Glacier

Μη διαβάσετε αυτό το θέμα αν έχετε υψοφοβία: Τα 10 πιο διάσημα μέρη που προκαλούν ίλιγγο - Εικόνα8

Ο Khumbu φιλοξενεί μερικούς μεγάλους παγετώνες, που περιλαμβάνουν παγετωνικές λίμνες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, που έχει προκαλέσει αρκετές αλλαγές στα ορεινά περιβάλλοντα υψηλού υψόμετρου. Αυτές οι αλλαγές, όπως η παγκόσμια θέρμανση, το 50% των οποίων προκαλείται από ανθρωπογενείς παράγοντες (φαινόμενο του θερμοκηπίου), είχε ως αποτέλεσμα το ταχύτατο λιώσιμο αυτών των μεγάλων παγετώνων, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο αρκετές παγετωνικές λίμνες.

Βενεζουέλα: Καταρράκτες Angel

Μη διαβάσετε αυτό το θέμα αν έχετε υψοφοβία: Τα 10 πιο διάσημα μέρη που προκαλούν ίλιγγο - Εικόνα9

Βρίσκονται στη Βενεζουέλα και είναι ο ψηλότερος καταρράκτης στο κόσμο με ύψος 979 μέτρα και με ελεύθερη πτώση 807 μέτρων. Ο καταρράκτης βρίσκεται στην άκρη του υψιπέδου Αουγιάν-Τεπούι, στο Εθνικό Πάρκο Κανάιμα, το οποίο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ο καταρράκτης πήρε το όνομά του από τον Τζίμι Έιντζελ, τον Αμερικανό αεροπόρο ο οποίος ήταν ο πρώτος που πέταξε πάνω από τους καταρράκτες.

Ντουμπάι: Burj Khalifa

Μη διαβάσετε αυτό το θέμα αν έχετε υψοφοβία: Τα 10 πιο διάσημα μέρη που προκαλούν ίλιγγο - Εικόνα10

Είναι το πιο ψηλό κτήριο στον κόσμο, με ύψος 828 μέτρα. Είναι ορατός από απόσταση 100 χιλιομέτρων, υπό καλές καιρικές συνθήκες. Έχει συνολικά 24.348 παράθυρα και το σύστημα καθαρισμού του κόστισε 8 εκ. δολάρια. Και αξιοσημείωτο είναι ότι ο υψηλότερος όροφος έχει διαφορά θερμοκρασίας από τον πρώτο 6-7 βαθμούς Κελσίου.

Σαιντ Λούις: Πύλη για τη Δύση

Μη διαβάσετε αυτό το θέμα αν έχετε υψοφοβία: Τα 10 πιο διάσημα μέρη που προκαλούν ίλιγγο - Εικόνα11

Είναι το ψηλότερο χαλύβδινο μνημείο του κόσμου. Βρίσκεται στο Σαιντ Λούις της πολιτείας Μισούρι. Η ύψους 192 μ. αψίδα ολοκληρώθηκε το 1965 προς τιμήν των πρωτοπόρων που εγκατέλειψαν το Σαιντ Λούις και εγκαταστάθηκαν στην αμερικανική Δύση μετά το 1803. Είναι φτιαγμένη από πλάκες ανοξείδωτου χάλυβα που ανακλούν το φως. Το πλάτος της αψίδας είναι ίσο με το ύψος της. Επίσης υπάρχουν δύο θέατρα και ένα μουσείο στην βάση της αψίδας. Υπάρχει και ένα τροχιοδρομικό όχημα που μεταφέρει τους επισκέπτες σε ένα παρατηρητήριο στην κορυφή της.

Chicago Skydeck

Μη διαβάσετε αυτό το θέμα αν έχετε υψοφοβία: Τα 10 πιο διάσημα μέρη που προκαλούν ίλιγγο - Εικόνα12

Στέκεται στα 442 μέτρα από τη γη και και διαθέτει 108 πατώματα. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, το 1973, ήταν το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο, ξεπερνώντας τους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και διατήρησε το ρεκόρ αυτό για 25 χρόνια. Σήμερα, είναι το δεύτερο υψηλότερο κτήριο των ΗΠΑ και το 8ο υψηλότερο του κόσμου (μετρώντας μέχρι την οροφή του). Στον 103 όροφο υπάρχει αυτό το γυάλινο κλουβί που μόνο ίλιγγο προκαλεί

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement