
Μία 50χρονη Ισπανίδα αθλήτρια επέστρεψε στην επιφάνεια της γης, έχοντας περάσει 500 ημέρες ζώντας σε μία σπηλιά, η οποία έχει βάθος 70 μέτρων έξω από τη Γρανάδα χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, συμμετέχοντας σε ένα πείραμα, το οποίο παρακολούθησαν στενά επιστήμονες, επιδιώκοντας να ανακαλύψουν περισσότερα για τις ικανότητες του ανθρώπου, το μυαλό και τους κιρκάδιους ρυθμούς (σ.σ: μια οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου).
Ειδικότερα, η Μπεατρίθ Φλαμίνι, μια επίλεκτη αθλήτρια, ορειβάτισσα, όπως ανέφερε η ομάδα υποστήριξής της, έχει σπάσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ για τον μεγαλύτερο χρόνο παραμονής σε μια σπηλιά.
Ήταν 48 ετών όταν μπήκε στη σπηλιά και γιόρτασε δύο γενέθλια μόνη. Ξεκίνησε την πρόκλησή της το Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, την προκύπτουσα κρίση κόστους ζωής, το τέλος της μακροχρόνιας απαίτησης για μάσκα Covid-19 και τον θάνατο της βασίλισσας της Βρετανίας Ελισάβετ Β’.
Αναδύθηκε στο φως της άνοιξης στη νότια Ισπανία σήμερα (124/4) φορώντας σκούρα γυαλιά, κρατώντας τον εξοπλισμό της και χαμογελώντας πλατιά. Την υποδέχθηκαν ΜΜΕ, η κάλυψη των οποίων για την “ανάδυσή” της στο φως ήταν περιορισμένη για ευνόητους λόγους, και τα άτομα από την ομάδα υποστήριξής της φορώντας μάσκες. Την περικύκλωσαν και την αγκάλιασαν. Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μιλώντας λίγο αργότερα, χαρακτήρισε την εμπειρία της “εξαιρετική, ασυναγώνιστη”.
“Όταν μπήκαν να με πάρουν, κοιμόμουν. Νόμιζα ότι κάτι είχε συμβεί. Είπα: “Ήδη; Σίγουρα όχι”. Δεν είχα τελειώσει το βιβλίο μου”.
Ερωτηθείσα αν σκέφτηκε ποτέ να πατήσει το κουμπί πανικού της ή να φύγει από τη σπηλιά, απάντησε: “Ποτέ. Στην πραγματικότητα δεν ήθελα να βγω”.
Η Φλαμίνι περνούσε τον χρόνο της υπόγεια κάνοντας ασκήσεις για να τη διατηρείται σε φόρμα και απασχολημένη, ζωγραφίζοντας και έπλεκε μάλλινα καπέλα. Πήρε δύο κάμερες GoPro για να τεκμηριώσει τον χρόνο της, 60 βιβλία και 1.000 λίτρα νερό, σύμφωνα με την ομάδα υποστήριξής της.
“Υπήρξαν δύσκολες στιγμές -όπως όταν το σπήλαιο εισέβαλαν μύγες- και κάποιες “όμορφες”, είπε. “Αν αυτό είναι το όνειρό σου και το πραγματοποιείς, γιατί θα κλάψεις;”
Τόνισε ότι είχε επικεντρωθεί στο να διατηρήσει τη “συνοχή”, να τρώει καλά και να απολαμβάνει τη σιωπή. Ανυπομονούσε για λιχουδιές όπως αβοκάντο, φρέσκα αυγά και καθαρά μπλουζάκια.
“Δεν μίλησα δυνατά στον εαυτό μου, αλλά είχα εσωτερικές συζητήσεις και τα πήγαινα πολύ καλά με τον εαυτό μου”, αστειεύτηκε. “Πρέπει να διατηρείτε συνείδηση των συναισθημάτων σας, αν φοβάστε είναι κάτι φυσικό, αλλά ποτέ μην αφήσετε τον πανικό να εισέλθει ή παραλύσετε”.
Επέμεινε ότι είχε πει στην ομάδα της να μην επικοινωνήσει μαζί της σε καμία περίπτωση, ακόμη και για έναν θάνατο στην οικογένεια. “Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν το γνώριζαν και το σεβάστηκαν”, πρόσθεσε. Τι μελέτησαν οι επιστήμονες από τον εγκλεισμό της
Η Φλαμίνι παρακολουθούνταν από μια ομάδα ψυχολόγων, ερευνητών, σπηλαιολόγων -ειδικών στη μελέτη των σπηλαίων- και φυσικών εκπαιδευτών που παρακολουθούσαν κάθε της κίνηση και τη σωματική και ψυχική της ευεξία, αν και ποτέ δεν ήρθαν σε επαφή.
Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, η εμπειρία της έχει “χρησιμοποιηθεί” από επιστήμονες στα πανεπιστήμια της Γρανάδας και της Αλμερία και σε μια κλινική ύπνου με έδρα τη Μαδρίτη.
Μελέτησαν την επίδραση της κοινωνικής απομόνωσης και του ακραίου προσωρινού αποπροσανατολισμού στην αντίληψη των ανθρώπων για το χρόνο, τις πιθανές νευροψυχολογικές και γνωστικές αλλαγές που υφίστανται οι άνθρωποι σε τέτοιες συνθήκες, και τον αντίκτυπο στους κιρκάδιους ρυθμούς και τον ύπνο.
Η Φλαμίνι είπε ότι τώρα ανυπομονούσε να κάνει ντους και να μοιραστεί ένα πιάτο με τηγανητά αυγά και πατατάκια με φίλους. Τόνισε ότι θα “παρέδινε” τον εαυτό της στα χέρια των γιατρών για να μελετήσουν τον αντίκτυπο στο σώμα και το μυαλό της, πριν σχεδιάσει νέα έργα ορειβασίας και σπηλαιολογίας.
Μιλώντας σε πλάνα που παρείχε το Timecave (σπήλαιο του χρόνου), όπως ονομάστηκε το εγχείρημά της, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο σπήλαιο, είπε: “Τα σπήλαια είναι αρκετά ασφαλή μέρη, αλλά πολύ εχθρικά για τον άνθρωπο και τον εγκέφαλο γιατί δεν βλέπεις το φως της ημέρας, δεν ξέρεις πώς περνάει ο καιρός, δεν έχεις νευρολογική διέγερση. Δεν είναι ότι η ώρα περνάει πιο γρήγορα ή πιο αργά, απλά ότι δεν περνάει, γιατί είναι πάντα τέσσερις το πρωί”.
Η ιστοσελίδα του βιβλίου “Ρεκόρ Γκίνες” έχει αναφέρει ως τον “μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης για κάποιον που ήταν παγιδευμένος κάτω από τη γη” για τους 33 Χιλιανούς και Βολιβιανούς ανθρακωρύχους που πέρασαν 69 ημέρες 688 μέτρα (2.257 πόδια) κάτω από τη γη μετά την κατάρρευση του ορυχείου χαλκού-χρυσού Σαν Χοσέ στη Χιλή το 2010.
-
LIFESTYLE
Ρίκα Διαλυνά: «Θα με είχε στραγγαλίσει, θα είχε πετάξει το άψυχο κορμί μου»
-
ΚΟΣΜΟΣ
Οι πιο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες της εβδομάδας
-
ΚΟΣΜΟΣ
Υπάρχει μία και μοναδική πόλη στον κόσμο που λειτουργεί χωρίς πολιτική, θρησκεία και χρήματα
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Ο άντρας μου, ζήτησε διαζύγιο. Θέλω να τον γονατίσω οικονομικά για να δούμε… θα συνεχίσει η γκόμενά του να ειναι μαζί του;
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Ο άντρας μου είχε παράλληλη σχέση για 3 μήνες. Μου είπε ότι αυτή ήταν σ#ξι και όμορφη. Τί να κάνω;
-
ΕΛΛΑΔΑ
Παραλία Φρεαττύδας: «Πως έσωσα τη 17χρονη από τους Αιγύπτιους που προσπάθησαν να τη βιάσουv»
-
LIFESTYLE
«Βόμβα» από τον Άγγελο Λάτσιο: Έκανε πρόταση γάμου στη Γαία Μερκούρη – Γιαγιά από μήνα σε μήνα η Ελένη Μενεγάκη
-
ΕΛΛΑΔΑ
Πίσω στην Τουρκία οι 300 μετανάστες που βρέθηκαν σε νησίδα του Έβρου
-
ΚΟΣΜΟΣ
Συναγερμός στην Χαβάη: «Ξύπνησε» το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο – Σε επιφυλακή η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ
-
LIFESTYLE
Σίσσυ Χρηστίδου: H πρώτη φωτό μετά τη σκληρή διατροφή και τη μεγάλη απώλεια κιλών
-
ΕΛΛΑΔΑ
Εκλογές 2023: «Δεν το ζω, δεν μπορεί να απάντησε», σχολίασε ο επιχειρηματίας στον οποίο «μίλησε» στο TikTok ο Μητσοτάκης
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Θάνος Ασκητής: «Ο άνδρας σήμερα έχει μαλθακοποιηθεί. Δεν διεκδικεί, είναι φοβικός»
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Τσάκωσα την μητέρα να απατάει τον πατέρα μου με τον αδερφό του. Να το πω στον μπαμπά;»
-
MEDIA
Μικρό σπίτι στο λιβάδι: 10 άγνωστα πράγματα για την αγαπημένη σειρά των παιδικών μας χρόνων
-
LIFESTYLE
Ποιο το “μυστικό” της Κάτιας Δανδουλάκη, για να διατηρεί το σώμα 35άρας στα 74 της
-
LIFESTYLE
Ποιο είναι το πραγματικό όνομα του Δημήτρη Μπάση και γιατί το άλλαξε
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Μεγάλωσα μόνη μου τις αδερφές μου μα βγήκαν από το δρόμο Του Θεού και δεν μιλάμε πια – Η ιστορία της Θέκλας
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Σάλος με μάνα που τρύπησε τα αυτιά στο νεογέννητο κοριτσάκι της για να του βάλει σκουλαρίκι
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Έχω 15χρόνια σχέση με παντρεμένο. Σκέφτομαι να μείνω έγκυος επίτηδες για να γίνω μάνα
-
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Η συνταγή του Γιάννη Λουκάκου για «ονειρεμένες» πατάτες με γιαούρτι και φέτα που θα σας ξετρελάνει
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Παράλυτος περπάτησε χάρη σε «ψηφιακή γέφυρα μεταξύ εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού» βίντεο
-
LIFESTYLE
Trannos: «»Τι σημασία έχει αν έχω ή δεν έχω φωνή;»
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Η συγκινητική ιστορία μιας 22χρονης που νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρείο και το μήνυμα που στέλνει
-
ΚΟΣΜΟΣ
«Γεννήθηκα στη φυλακή» – Η 18χρονη που έγινε δεκτή στο Χάρβαρντ με πλήρη υποτροφία
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Το αγοράκι μου πέθανε στον ύπνο του. Και εγώ δεν ζω πια… – Η αληθινή ιστορία της Διονυσίας
-
LIFESTYLE
Ο πατέρας του Στέφανου Τσιτσιπά για το ξέσπασμα στη μητέρα του: «Δεν έγινε κάτι το περίεργο εκεί»
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Όλοι πίστευαν πως είχε “χαθεί” στη φωτιά: Μητέρα ξαναβρήκε την κόρη της 6 χρόνια μετά σε ένα.. παιδικό πάρτι
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Η μητέρα μου δούλευε σαν καθαρίστρια και με μεγάλωσε μόνη της. Δυστυχώς νιώθω να με θεωρούν κατώτερη»
-
LIFESTYLE
Άναυδος ο Σταύρος Σβήγκος σε ερώτηση του γιου του: «Έχει 2 μπαμπάδες αντί για μαμά και μπάμπά, πως γίνεται αυτό»
-
LIFESTYLE
«Η ανασφάλεια και ο φόβος με έκαναν να δείχνω απόμακρη»: Κατάθεση ψυχής από την Αθηνά Οικονομάκου