ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

5 αποτελεσματικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε τις κρίσεις πανικού Ψυχολογία

5 αποτελεσματικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε τις κρίσεις πανικού   Ψυχολογία
Advertisement

Το άγχος έχει γίνει το νούμερο ένα θέμα ψυχικής υγείας στην Αμερική. Η γενικευμένη αγχώδη διαταραχή επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το άγχος. Οι 5 τεχνικές που θα δείτε παρακάτω είναι ιδανικές για να καταπολεμήσουμε το αίσθημα του άγχους και του στρες.

Το άγχος είναι ο φόβος για το μέλλον. Οι άνθρωποι ανέπτυξαν την ικανότητα να προβλέπουν τα γεγονότα στο μέλλον και αυτό το εξελικτικό εργαλείο μας δίνει μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη που υπάρχουν στον κόσμο και μας επιτρέπει να λύσουμε προβλήματα πριν καν εμφανιστούν.

Ωστόσο, η ίδια αυτή ικανότητα μπορεί να στραφεί εναντίον μας. Αισθανόμαστε ανήσυχοι, όταν το μυαλό μας επικεντρώνεται συνεχώς στο μέλλον. Οι κρίσεις πανικού είναι πιο συνηθισμένες το βράδυ, που έρχονται στην επιφάνεια όλες οι ανεπιθύμητες σκέψεις, που είχαμε θάψει κατά την διάρκεια της μέρας και κατά συνέπεια δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε.

1.Καταπολεμήστε τις αγχωτικές σκέψεις

Το άγχος τρέφεται από τον εαυτό του. Αν επιτρέψετε στις αρνητικές σκέψεις να αυξηθούν, στο τέλος θα τρελαθείτε. Πρώτα, θα πρέπει να μάθετε να εντοπίζετε τις αρνητικές σκέψεις, όταν αυτές συμβαίνουν. Ρωτήστε τον εαυτό σας: “Είναι πραγματικά πιθανό να συμβεί αυτό;” Σταματήστε να σκέφτεστε το παρελθόν και το μέλλον και φανταστείτε πως θα ήταν η ζωή σας, αν δεν είχατε καθόλου προβλήματα.

Αν αυτό δεν λειτουργεί, κάντε μια λίστα. Γράψτε όλα αυτά που σας απασχολούν και τι κάνετε για να τα λύσετε. Γράφοντας τα προβλήματα, σας βοηθάει στο να τα δείτε στο πραγματικό τους μέγεθος. Με άλλα λόγια, δεν θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να μεγενθύνονται μέσα στο κεφάλι σας. Επίσης, μπορείτε να γράψετε τους στόχους σας και τι κάνετε για να τους επιτύχετε.

5 αποτελεσματικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε τις κρίσεις πανικού Ψυχολογία - Εικόνα 2

2. Διαλογιστείτε και πάρτε αναπνοές

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη και αποτελεσματική συμβουλή καταπολέμησης του άγχους. Αν έχετε τακτικές κρίσεις πανικού, ξεκινήστε να κάνετε μαθήματα διαλογισμού. Η απόκτηση αυτής της συνήθειας θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας. Αν οι κρίσεις πανικού είναι σπάνιες, μερικές ασκήσεις διαλογισμού μαζί με ένα φλιτζάνι τσάι θα σας χαλαρώσουν. Αυτή η τεχνική είναι ιδανική πριν από τον ύπνο, αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή νιώσετε, ότι κατακλύζεστε από άγχος.

5 αποτελεσματικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε τις κρίσεις πανικού Ψυχολογία - Εικόνα 3

3. Απελευθέρωση των χημικών ουσιών του εγκεφάλου, που μας παρέχουν την αίσθηση της ευφορίας

Όταν κάνουμε γυμναστική, το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες και σεροτονίνη, δυο ένζυμα που ευθύνονται για τα συναισθήματα της χαράς και της ευφορίας. Ενεργοποιούν ολόκληρο το σώμα και απελευθερώνουν την ένταση των μυών. Επίσης, η σωματική άσκηση είναι ένας καλός τρόπος για να επικεντρωθούμε στο παρόν.

5 αποτελεσματικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε τις κρίσεις πανικού Ψυχολογία - Εικόνα 4

4. Δοκιμάστε αυτές τις φυσικές θεραπείες

Τα βότανα και τα αφεψήματα, όπως το χαμομήλι, η βαλεριάνα και η λεβάντα βοηθάνε στην μείωση του άγχους και καταπολεμούν τις αϋπνίες.

5 αποτελεσματικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε τις κρίσεις πανικού Ψυχολογία - Εικόνα 5

5. Αποφύγετε την καφεΐνη

Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί, ότι αυξάνει τα επίπεδα άγχους και προκαλεί κρίσεις πανικού σε άτομα με διαταραχή πανικού. Είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα, καρδιακή αρρυθμία και διέγερση. Επίσης, θα σας κρατήσει ξύπνιους, γεγονός που θα οδηγήσει σε περισσότερο άγχος.

5 αποτελεσματικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε τις κρίσεις πανικού Ψυχολογία - Εικόνα 6

 

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement