
Για έναν Έλληνα όμως το ταξίδι στην Ελλάδα καταντάει γοητευτικό κι εξαντλητικό μαρτύριο. Στέκεσαι σε μια πατημασιά ελληνικής γης και σε κυριεύει αγωνία: Μνήμα βαθύ, πατωσιές πατωσιές οι νεκροί, κι ανεβαίνουν παράταιρες φωνές και σε κράζουν, γιατί ό, τι μένει από το νεκρό, αθάνατο, είναι η φωνή του. Ποια απ’ όλες τις φωνές να διαλέξεις; Κάθε φωνή και ψυχή, κάθε ψυχή λαχταρίζει ένα σώμα δικό της, κι η καρδιά σου ακούει, ταράζεται και διστάζει να πάρει απόφαση, γιατί συχνά οι πιο αγαπημένες ψυχές δεν είναι πάντα κι οι πιο άξιες.Όταν ένας Έλληνας ταξιδεύει στην Ελλάδα, το ταξίδι του μοιραία μετατρέπεται σ’ επίπονη αναζήτηση του χρέους. Πώς να γίνουμε κι εμείς άξιοι των προγόνων, πώς να τη συνεχίσουμε, χωρίς να την ντροπιάσουμε, την παράδοση της ράτσας μας; Μια αυστηρή ασίγαστη ευθύνη βαραίνει τους ώμους σου, βαραίνει τους ώμους όλων των ζωντανών Ελλήνων. Ακαταμάχητη μαγική δύναμη έχει το όνομα. Όποιος γεννήθηκε στην Ελλάδα έχει το χρέος να συνεχίσει τον αιώνιο ελληνικό θρύλο.
Ένα ελληνικό τοπίο δε δίνει σ’ εμάς τους Έλληνες μιαν αφιλόκερδη ανατριχίλα ωραιότητας. Έχει ένα όνομα το τοπίο – το λένε Μαραθώνα, Σαλαμίνα, Ολυμπία, Θερμοπύλες, Μυστρά – συνδέεται με μιαν ανάμνηση, εδώ ντροπιαστήκαμε, εκεί δοξαστήκαμε, και μονομιάς το τοπίο μετουσιώνεται σε πολυδάκρυτη, πολυπλάνητη ιστορία. Κι όλη η ψυχή του Έλληνα προσκυνητή αναστατώνεται. Το κάθε ελληνικό τοπίο είναι τόσο ποτισμένο από ευτυχίες και δυστυχίες με παγκόσμιο αντίχτυπο, τόσο γεμάτο ανθρώπινο αγώνα, που υψώνεται σε μάθημα αυστηρό και δεν μπορείς να του ξεφύγεις. Γίνεται κραυγή, και χρέος έχεις να την ακούσεις.
Αληθινά τραγική είναι η θέση της Ελλάδας. Βαριά πολύ η ευθύνη του σημερινού Έλληνα. Απιθώνει στους ώμους μας επικίνδυνο, δυσκολοεκτέλεστο χρέος. Καινούριες δυνάμεις ανεβαίνουν από την Ανατολή, καινούριες από τη Δύση, κι η Ελλάδα, ανάμεσα πάντα στις δυο συγκρουόμενες ορμές, γίνεται πάλι στρόβιλος.
Η Δύση, ακολουθώντας την παράδοση της λογικής και της έρευνας, ορμάει να καταχτήσει τον κόσμο, κι η Ελλάδα, ανάμεσά τους, γεωγραφικό και ψυχικό σταυροδρόμι του κόσμου, χρέος έχει πάλι να φιλιώσει τις δυο τούτες τεράστιες ορμές, βρίσκοντας τη σύνθεση. Θα μπορέσει;
Ιερή, πικρότατη μοίρα. Το τέλος της περιοδείας μου στην Ελλάδα γέμισε τραγικά αναπάντητα ρωτήματα. Από την ομορφιά φτάσαμε στις σύγχρονες αγωνίες και στο σημερινό χρέος της Ελλάδας. Ένας ζωντανός άνθρωπος σήμερα που νοεί κι αγαπάει κι αγωνίζεται δεν μπορεί να σεριανίζει πια και να χαίρεται αμέριμνα την ωραιότητα. Σήμερα η αγωνία μεταδίδεται σαν πυρκαγιά, και καμιά πυρασφαλιστική εταιρεία δεν μπορεί να σε ασφαλίσει. Αγωνίζεσαι και καίγεσαι μαζί με όλη την ανθρωπότητα. Κι απάνω απ’ όλους αγωνίζεται και καίγεται η Ελλάδα, αυτή είναι η μοίρα της.
Έκλεισε ο κύκλος. Γέμισαν τα μάτια μου Ελλάδα. Ωρίμασε, μου φαίνεται, μέσα στους τρεις μήνες αυτούς ο νους. Ποια είναι τα πιο πολύτιμα λάφυρα της πνευματικής μου ετούτης εκστρατείας; Τούτα θαρρώ: Είδα καθαρότερα την ιστορική αποστολή της Ελλάδας ανάμεσα Ανατολής και Δύσης. Είδα πως ο ανώτατος άθλος της είναι όχι η ομορφιά παρά ο αγώνας για την ελευθερία. Ένιωσα βαθύτερα την τραγική μοίρα της Ελλάδας και πόσο βαρύ το χρέος του Έλληνα.
Θαρρώ, ευτύς μετά το προσκύνημά μου στην Ελλάδα, ήμουν ώριμος να μπω στην αντρική ηλικία.
Και δεν ήταν η Ομορφιά που πήγαινε μπροστά και μ’ έμπαζε στον αντρωνίτη.
Ήταν η Ευθύνη.
Τον πικρό αυτό καρπό κρατούσα όταν γύρισα, ύστερα από την τρίμηνη πορεία, και μπήκα στο πατρικό σπίτι.
____
Από την «Αναφορά στον Γκρέκο» του Ν. Καζαντζάκη
-
LIFESTYLE
Η κούκλα σύντροφος του Κωνσταντίνου Καζάκου που είναι αισίως στα 53 και η τεράστια διαφορά ηλικίας τους
-
LIFESTYLE
«Βόμβα» με το Βλάσση Μπονάτσο: Ποια ήταν η πραγματική αιτία του θανάτου του
-
LIFESTYLE
Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Η άποψη ότι μια γυναίκα «πρέπει» να κάνει παιδί είναι ξεπερασμένη»
-
LIFESTYLE
Επιτέλους το είπε η Τουμασάτου: “Γιατί ρε μεγάλε να κάτσω σπίτι μου; Το παιδί μόνη μου το έκανα;”
-
ΕΛΛΑΔΑ
Δεν τους πτοεί καμία «Μπάρμπαρα»: Αγέρωχοι στο κρύο οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς
-
ΚΟΣΜΟΣ
«Ευχαριστούμε, γείτονα»: Οι Τούρκοι εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για τη βοήθεια από την Ελλάδα
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Χρυσό μετάλλιο η Κωνσταντίνα Χρυσοπούλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Kαράτε
-
LIFESTYLE
Νικόλαος Γλύξμπουργκ: Έβγαλε τον σκύλο του βόλτα στα χιόνια – Η συνάντησή του με ρεπόρτερ
-
LIFESTYLE
Η Τούνη ξεσπά για τα σχόλια στις φωτογραφίες με το νεογέννητο μωρό της στα χιόνια – «Κουράσατε»
-
LIFESTYLE
Τον παράτησαν οι γονείς του: Το οικογενειακό δράμα του Μάριου Φραγκούλη – «Με εγκατέλειψαν όταν ήμουν παιδί»
-
LIFESTYLE
Αλέκος Συσσοβίτης: «Έχω χορτάσει από τις γυναίκες, την πολυγαμία και τα ξενύχτια»
-
ΚΟΣΜΟΣ
Τι έλεγαν χτες-προχτές οι Τούρκοι και τι συνέβη σήμερα… ελληνικοί υπότιτλοι
-
LIFESTYLE
«Με πλήττει να προβάλλω την προσωπική μου ζωή»: Κατάθεση ψυχής από την Υρώ Μανέ για την κόρη της Φαίδρα
-
LIFESTYLE
Στα χιόνια ο Πετρετζίκης με τον γιο του: «Αν αύριο είναι πάλι έτσι, θα τον δέσω στο έλκηθρο να με πάει δουλειά»
-
ΚΟΣΜΟΣ
Σεισμός στην Τουρκία: Αγωνία, κραυγές, δάκρυα και πάνω από 4.300 νεκροί
-
ΚΟΣΜΟΣ
Η ελληνική αποστολή στην Τουρκία: «Επικρατεί χάος, δύσκολες οι συνθήκες»
-
ΕΛΛΑΔΑ
Σεισμός στην Τουρκία: Πόσο θα επηρεάσουν οι φονικές δονήσεις την Ελλάδα – Τι λένε οι σεισμολόγοι
-
LIFESTYLE
Καινούργιου σε Έλληνα τενόρο: «Τι ωραίο παιδί, αν θες μπορείς να πάρεις το τηλέφωνό μου»
-
LIFESTYLE
Τζούλια Αλεξανδράτου: Γέννησε το μοντέλο – «Η ζωή μου τώρα αρχίζει»
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Μήνυμα ζωής δίνει η Θεσσαλονικιά Νεκταρία – «Δίνω μάχη με τον καρκίνο, για 2η φορά»
-
ΕΛΛΑΔΑ
Σίφνος: Υποδοχή πλοίου με καπνογόνα,στιγμές χαράς και συγκίνησης σε όλο το νησί
-
LIFESTYLE
Φουλ ερωτευμένη η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου: Ποιος είναι ο άντρας που της έκλεψε την καρδιά
-
LIFESTYLE
Σωτήρης Τσαφούλιας: «Δεν θα βάλω χαρακτήρα να είναι ΛΟΑΤΚΙ, επειδή είναι της μόδας»
-
MEDIA
Survivor All Star: Νέα αποκάλυψη από Αναγνωστόπουλο – «Οι Μπλε τρώνε»
-
LIFESTYLE
Τριαντάφυλλος κατά Κόρομι: «Ο ύπουλος, ο Ούγγρος»
-
LIFESTYLE
Ιωάννα Τούνη – Δημήτρης Αλεξάνδρου: Ποζάρουν στα χιόνια με τον νεογέννητο γιο τους
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Τι θα απογίνει αυτό το παιδάκι;» Η εξομολόγηση του μπαμπά της 3χρονης Αγγελικής με σύνδρομο Down
-
LIFESTYLE
Έφυγε για Λονδίνο η η Δέσποινα Βανδή χωρίς τον Βασίλη Μπισμπίκη
-
BEST VIDEOS
Κάποιος έπρεπε να το πει: Το βίντεο που θα δώσει ένα μάθημα δε όσους ταλαιπωρούν τους ντελιβεράδες μέσα στα χιόνια
-
LIFESTYLE
Τη βλέπει και χαίρεται από ψηλά η Ζωή Λάσκαρη: Ποιος είναι ο σύντροφος της εγγονής της, Ζένιας Μπονάτσου