ΕΛΛΑΔΑ

Αναχώρησαν 458 πρόσφυγες από τον Πειραιά -4.616 παραμένουν στο λιμάνι

Αναχώρησαν 458 πρόσφυγες από τον Πειραιά -4.616 παραμένουν στο λιμάνι
Advertisement

Σε 4616 ανέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά μετά την αναχώρηση οκτώ λεωφορείων το Σάββατο με προορισμό τον Ελαιώνα και την Ημαθία.

Συγκεκριμένα 350 άτομα μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα και 108 στην Ημαθία.

Την Παρασκευή με λεωφορεία μεταφέρθηκαν 296 μετανάστες και πρόσφυγες στον Ελαιώνα και 72 ακόμα στο κέντρο φιλοξενία στον Κατσικά Ιωαννίνων.

Στο μεταξύ στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει περίπου στις 10:30 το βράδυ του Σαββάτου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μεταφέροντας 13 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Δύο λεωφορεία με πρόσφυγες έφυγαν από τα Γιάννενα για την Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Ακόμη δύο λεωφορεία με πρόσφυγες έφτασαν από τα Γιάννενα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και συγκεκριμένα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που δημιουργήθηκε στο στρατόπεδο 722.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, αναμένονται άλλα τρία λεωφορεία.

Ωστόσο οι επιβαίνοντες στα δύο πρώτα οχήματα, περίπου εκατό άτομα, παραμένουν μέσα σε αυτά και αρνούνται να κατεβούν και να μπουν στο κέντρο ενώ ζητούν να επιστρέψουν στην Αθήνα. «Ορισμένοι από τους πρόσφυγες που έφτασαν χθες στο κέντρο φιλοξενίας και πέρασαν εκεί τη νύχτα προσπαθούν να πείσουν εκείνους που έφτασαν σήμερα ώστε να μείνουν» επισημαίνει.

200 πρόσφυγες και μετανάστες ανέκοψε η τουρκική ακτοφυλακή -Κατευθύνονταν προς τις ελληνικές ακτές

Η ακτοφυλακή σταμάτησε μία πρώτη ομάδα από 118 Ερυθραίους, Σύρους, Ιρανούς και Λιβανέζους που επέβαιναν σε δύο σκάφη και είχαν αποπλεύσει από το Τσεσμέ με προορισμό τη Χίο και μία δεύτερη ομάδα από 63 άτομα που προσπαθούσαν να φθάσουν από το Δικελί στη Λέσβο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε σήμερα εικόνες από τις πρώτες προετοιμασίες στα τουρκικά παράλια για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών που θα επαναπροωθούνται από τα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία.

Κέντρο υποδοχής με σκηνές οργανώνεται, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Τσεσμέ, όπου αναμένεται να φθάσουν κάποιοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο Δικελί, όπου αναμένεται να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο, στήνονται σκηνές στην αποβάθρα του λιμανιού. Ο δήμαρχος της πόλης Μουσταφά Τοσούν, που προέρχεται από το κόμμα CHP της αντιπολίτευσης δήλωσε στο Ρόιτερς ότι περιμένει περισσότερη βοήθεια από την κυβέρνηση, εξηγώντας ότι, μέχρι στιγμής, το Γενικό Διευθυντήριο Διαχείρισης Μετανάστευσης, υπεύθυνο για τη διαδικασία, δεν έχει στείλει στην πόλη παρά δύο υπαλλήλους.

«Θα καταγράψουν την ταυτότητα κάθε πρόσφυγα σε μία τουκρική βάση δεδομένων στο λιμάνι και θα φύγουν», είπε.

Λίγες εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάσταση του καταυλισμού στο Δικελί, ενώ ορισμένοι κάτοικοι δηλώνουν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να εγκατασταθούν σε καταυλισμούς κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Κάποιοι κρατούσαν τουρκικές σημαίες και λίγοι φώναζαν: «Δεν θέλουμε να δούμε πνιγμένα μωρά στις παραλίες μας».

 

 

Πηγή

Advertisement