ΔΙΑΦΟΡΑ

10 αξιοθέατα που βρίσκονται κάτω από τη γη!

10 αξιοθέατα που βρίσκονται κάτω από τη γη!
Advertisement

Ορισμένοι από τους πιο εντυπωσιακούς προορισμούς στον κόσμο είναι κρυμμένοι κάτω απ’ τα πόδια μας. Κάποιοι είναι θαύματα της φύσης, άλλοι δημιουργήματα του ανθρώπου, όλα όμως αξίζουν να βγούμε από τον δρόμο μας και να κατεβούμε πολύ χαμηλά.

1. Μετρό Στοκχόλμης 10 αξιοθέατα που βρίσκονται κάτω από τη γη! - Εικόνα0 Το μετρό της Στοκχόλμης θεωρείται το ωραιότερο στην Ευρώπη και το αποκαλούν «η μακρύτερη γκαλερί στον κόσμο», αφού κάθε σταθμός είναι διακοσμημένος με εντυπωσιακά παλιά και σύγχρονα έργα τέχνης από περισσότερους από 150 δημιουργούς. Από τους 100 σταθμούς οι 47 είναι υπόγειοι, ενώ οι εφτά γραμμές ξεχωρίζουν με χρώματα «παλαιότητας»: οι πράσινοι σταθμοί εγκαινιάστηκαν το 1950, οι κόκκινοι το 1964 και οι μπλε είναι οι νεότεροι (1974) και βρίσκονται στο βαθύτερο σημείο κάτω από την πόλη.

2. Ναός σε αλατωρυχείο, Πολωνία 10 αξιοθέατα που βρίσκονται κάτω από τη γη! - Εικόνα1 Στον ναό που κατασκευάστηκε στα βάθη του αλατωρυχείου Wieliczka στην Πολωνία, τα πάντα, από τους πολυελαίους ως την Αγία Τράπεζα, έχουν λαξευτεί σε ορυκτό αλάτι. Οι ξεναγήσεις εδώ ξεκίνησαν τον 14ο αιώνα και ανάμεσα σε αυτούς που κατέβηκαν 200μ. κάτω απ’ το έδαφος για να το θαυμάσουν, ήταν από τον Κοπέρνικο και τον Γκαίτε ως τον Τζορτζ Μπους επί προεδρίας των ΗΠΑ. Ενα άλλο τμήμα του ορυχείου έχει διαμορφωθεί σε αίθουσα εκδηλώσεων (επιδείξεις μόδας, συναυλίες κ.ά).

3. Βασιλική Κινστέρνα, Κωνσταντινούπολη 10 αξιοθέατα που βρίσκονται κάτω από τη γη! - Εικόνα2 Η Βασιλική Κινστέρνα είναι μια υπόγεια δεξαμενή – αρχιτεκτονικό θαύμα από την εποχή του Ιουστινιανού και μια από τις πιο ατμοσφαιρικές γωνιές της Κωνσταντινούπολης. Οι Τούρκοι την αποκαλούν «Βυθισμένο Παλάτι» (Yerebatan Sarayi) και όντως αυτή είναι η εντύπωση που αποκομίζει κάποιος βλέποντας τους 336 υποβλητικά φωτισμένους κίονες να αναδύονται από το νερό σε 12 σειρές, υπό τους ήχους κλασικής μουσικής.

4. Σταθμός Formosa Boulevard, Ταϊβάν 10 αξιοθέατα που βρίσκονται κάτω από τη γη! - Εικόνα3 Στην οροφή του σταθμού Formosa Boulevard, στην Ταϊβάν, υπάρχει μια εγκατάσταση που αποτελείται από 4.500 κομμάτια γιαλού. Θεωρείται το μεγαλύτερο γυάλινο έργο τέχνης στον κόσμο και με τους φαντασμαγορικούς χρωματισμούς και τα οπτικά εφέ που δημιουργεί το φως, ο χώρος είναι τόσο ατμοσφαιρικός που χρησιμοποιείται και για γαμήλιες τελετές.

5. Βαθύτερο θεματικό πάρκο, Ρουμανία 10 αξιοθέατα που βρίσκονται κάτω από τη γη! - Εικόνα4 Το βαθύτερο θεματικό πάρκο του κόσμου έχει στηθεί μέσα στα αρχαία αλατωρυχεία Salina Turda, στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας. Οι επισκέπτες κατεβαίνουν σχεδόν 122 μέτρα για να ανακαλύψουν την ιστορία του αλατιού, να ανέβουν στον μύλο του λούνα παρκ, να παίξουν μίνι γκολφ, μπάσκετ, μπόουλινγκ και πινγκ πονγκ ή να κάνουν βαρκάδα στο σπήλαιο με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

6. Σπήλαιο Hang Son Doong, Βιετνάμ 10 αξιοθέατα που βρίσκονται κάτω από τη γη! - Εικόνα5 Το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο βρίσκεται στο Βιετνάμ κι ενώ θεωρείται ότι σχηματίστηκε πριν από 2 εκατομμύριο χρόνια, το ανακάλυψε τυχαία ένας αγρότης μόλις το 1991. Πρόκειται βέβαια για το Χανγκ Σον Ντόνγκ (Hang Son Doong), το οποίο στην αχανή του έκταση με τα χιλιάδες μυστήρια που κρύβει, ανακαλύφθηκε πως έχει δική του ζούγκλα, ένα ποτάμι, εξωπραγματικές ακτές και σταλαγμίτες 70 μέτρων. Η εξερεύνηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα από τους ειδικούς, ωστόσο υπάρχει μια διαδρομή για τουρίστες οι οποίοι μπαίνουν με το σταγονόμετρο: στη διάρκεια του 2015 επιτράπηκε η είσοδος μόνο σε 500 επισκέπτες.

7. Πλωτό υπόγειο ποτάμι Puero Princesa, Φιλιππίνες 10 αξιοθέατα που βρίσκονται κάτω από τη γη! - Εικόνα6 Ένα από τα «Νέα 7 Θαύματα της Φύσης» και υπό την προστασία της UNESKO από το 2004, το Puero Princesa είναι το μεγαλύτερο πλωτό υπόγειο ποτάμι στον κόσμο. Εχει μήκος 8 χλμ. που προσφέρουν στον επισκέπτη μια εξωτική εμπειρία περιήγησης στο θαυμαστό σύστημα σπηλαίων με εντυπωσιακούς σταλακτίτες, καταρράκτες, λίμνες με κρυστάλλινα νερά και απίθανη χλωρίδα και πανίδα.

8. Υπόγεια πόλη Coober Pedy, Αυστραλία 10 αξιοθέατα που βρίσκονται κάτω από τη γη! - Εικόνα7 Χάρη στους 40 °C που τους ψήνουν καθημερινά, οι περισσότεροι κάτοικοι της Κούμπερ Πέντι, στη Νότια Αυστραλία, ζουν κάτω απ’ τη γη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη υπόγεια πόλη στον κόσμο, και «χτίστηκε» αξιοποιώντας στην ουσία τα ορυχεία που δημιουργήθηκαν την εποχή της εξόρυξης οπαλίου. Διαθέτει ένα πολύ καλό σύστημα εξαερισμού και διατηρεί σταθερή δροσερή θερμοκρασία, ενώ εκτός τα διαμερίσματα, στους «δρόμους» της συναντάς από βιβλιοπωλείο έως εκκλησία και ξενοδοχείο για όσους δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα κλειστοφοβίας.

9. Μουσείο Cabinet War Rooms, Βρετανία 10 αξιοθέατα που βρίσκονται κάτω από τη γη! - Εικόνα8 Κάτω από τους δρόμους του Λονδίνου, συγκεκριμένα κάτω από το Υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει το μουσείο Cabinet War Rooms (ή Churchill War Rooms), Είναι αφιερωμένο στη ζωή του Βρετανού πρωθυπουργού Τσόρτιλ και οι αίθουσες αναπαριστούν με ακρίβεια το κέντρο διοίκησης της βρετανικής κυβέρνησης στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

10. Σπήλαιο Διρού, Λακωνία 10 αξιοθέατα που βρίσκονται κάτω από τη γη! - Εικόνα9 Το σπήλαιο στη Βλυχάδα του Διρού στη Λακωνία, θεωρείται ένα από τα ομορφότερα σπήλαια στον κόσμο, αν και η 45λεπτη τουριστική διαδρομή με το καραβάκι στις θεματικές αίθουσές του, παρότι σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό, δεν αποκαλύπτει όλα τα μυστικά του. Η παρουσία του νερού, η παντελής έλλειψη λάσπης, οι απίθανοι σχηματισμοί μέσα και έξω από το νερό, οι μοναδικές στον κόσμο «βελόνες» (καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του και σχηματίζουν θύσανους ) και τα συγκλονιστικά απολιθώματα ζώων, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνιστούν το μεγαλείο του. Οι εξερευνήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, καθώς οι σπηλαιολόγοι ανακαλύπτουν διαρκώς νέους θαλάμους.
Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement