ΕΛΛΑΔΑ

Αιγαίο: Στους 42 οι νεκροί από τα 2 ναυάγια -Πολιτική κατακραυγή για την τραγωδία

Αιγαίο: Στους 42 οι νεκροί από τα 2 ναυάγια -Πολιτική κατακραυγή για την τραγωδία
Advertisement

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν, από τα ξημερώματα, στελέχη του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Καλόλιμνου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά τη βύθιση ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με άγνωστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα (16 γυναίκες, 7 άνδρες και 11 παιδιά).

Από το σημείο πλωτό του λιμενικού περισυνέλεξε 26 διασωθέντες (22 άνδρες και 4 γυναίκες), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κάλυμνο και είναι καλά στην υγεία τους.

Τα ξημερώματα, επίσης, μια ξύλινη λέμβος με 49 μετανάστες πρόσφυγες, προσάραξε σε βραχώδες σημείο ανατολικά των ακτών του Φαρμακονησίου και βυθίστηκε. Από το ναυάγιο αυτό έχασαν τη ζωή τους 6 παιδιά και δύο γυναίκες.

Σκάφος του λιμενικού περισυνέλεξε σώο ένα κορίτσι, ενώ 40 μετανάστες/πρόσφυγες είχαν καταφέρει μόνα τους να βγουν στη στεριά.

Όλοι οι διασωθέντες και οι σοροί των άτυχων μεταναστών μεταφέρθηκαν στη Λέρο.

Για τη νέα πολύνεκρη τραγωδία με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες ενημερώθηκαν, από την πρώτη στιγμή, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσας.

Πολιτική κατακραυγή μετά τα συνεχόμενα ναυάγια

Την παρέμβαση του πολιτικού κόσμου προκάλεσαν τα σημερινά πολύνεκρα ναυάγια που συνέβησαν στο Φαρμακονήσι και την Καλόλιμνο.

Με ανακοινώσεις τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και ΚΚΕ, καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτραμ ενώ κάνουν λόγο ακόμα και για υποκρισία.

ΝΔ: Η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δεσμέυσεις της

Η ΝΔ με ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τα νέα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο, όπου δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ τους και μικρά παιδιά, έχασαν με δραματικό τρόπο τη ζωή τους.

«Το δράμα αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι πρωτίστως ζήτημα ανθρωπιστικό, αλλά ταυτόχρονα και ζήτημα ασφάλειας», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τονίζει πως δεν μπορεί το Αιγαίο να συνεχίσει να είναι απέραντο νεκροταφείο, ούτε η χώρα μας απέραντος καταυλισμός εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών.

Επ’ αυτού η ΝΔ επισημαίνει ότι αυτή η πρόκληση δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα και σημειώνει ότι η χώρα μας, ως σύνορο της Ευρώπης -και μάλιστα σε περίοδο κρίσης- έχει μια πολύ δύσκολη αποστολή.

«Η κυβέρνηση, αφού πρώτα περιπλανήθηκε στην ιδεοληψία και την απραξία, ανέλαβε δεσμεύσεις και, τώρα, καλείται να τις εφαρμόσει. Και, βέβαια, να αξιοποιήσει άμεσα όλα τα διαθέσιμα κονδύλια και προγράμματα. Εάν δεν τα κάνει αυτά, θα ενισχύσει εκείνους που περιμένουν να εκτοξεύσουν κατηγορίες ή/και να λάβουν αποφάσεις σε βάρος της χώρας», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ υπογραμμίζοντας πως είναι ανάγκη να καταστεί σαφές προς την Ευρώπη, ότι η Ελλάδα, μόνη της, δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος, ούτε και να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα τέτοιας κλίμακας και έντασης.

«Η ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη πρέπει να είναι διαρκής και χειροπιαστή. Όλοι είναι ανάγκη να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία είναι απαραίτητο να κάνει πράξη, χωρίς ολιγωρίες, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τόσο απέναντι στην Ελλάδα, όσο και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει, επίσης, η ΝΔ, προσθέτοντας πως η γειτονική χώρα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές συμφωνίες και να εξαρθρώσει άμεσα τα παράνομα δίκτυα διακινητών που δρουν στο εσωτερικό και στις ακτές της.

«Ειδικά, αυτό το τελευταίο, μαζί με την παραδοχή ότι λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους, κάποιοι που, επιπόλαια, σκέπτονται ή μιλούν για ανατροπές στη Συνθήκη Σένγκεν», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες

Ο ανθρωπισμός δεν εξαντλείται σε ανακοινώσεις. Τότε γίνεται υποκρισία.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά έχει προτείνει από το Νοέμβριο την υιοθέτηση από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότασης- προγράμματος σωτηρίας των παιδιών με την κωδική ονομασία «Κιβωτός». 

Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων ασφαλούς περάσματος ειδικά για τις οικογένειες και τα παιδιά των προσφύγων. 

Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι ανθρώπινες ζωές δεν μπορούν να αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα. Ας θέσουμε τέρμα στον κυνισμό!

ΚΚΕ: Να σταματήσει τώρα το έγκλημα

Η νέα διπλή τραγωδία στο Αιγαίο, με θύματα 21- μέχρι στιγμής- νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά, βάζει επιτακτικά το αίτημα: Να σταματήσει τώρα το έγκλημα! Να διασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις γειτονικές τους χώρες στις χώρες τελικού προορισμού τους, να αντιμετωπιστούν τα εγκληματικά κυκλώματα των δουλεμπόρων, να αυξηθούν τα μέσα και το προσωπικό διάσωσης, να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και αλλού» υπογραμμίζει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του για τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο.

Πηγή

Advertisement