ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ

5 πράγματα που πρέπει να θυμάστε για τα τοξικά μέλη της οικογένειας

5 πράγματα που πρέπει να θυμάστε για τα τοξικά μέλη της οικογένειας
Advertisement

Οικογενειακοί δεσμοί. Μήπως είναι η ώρα να κοπεί το σχοινί που τους συνδέει μαζί;

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με την τοξική σχέση σε γενικές γραμμές είναι να έχετε πάντα μια επιλογή. Μπορείτε να επιλέξετε να μείνετε σε αυτή, να προσπαθήσετε να την αλλάξετε ή απλά να φύγετε μακριά από αυτή.

Το πρόβλημα με τα τοξικά μέλη της οικογένειας είναι ότι υπάρχει ένα ισχυρότερος δεσμός, ένας αόρατος συναισθηματικός δεσμός που μόνο εσείς μπορείτε να αισθανθείτε. Με την πάροδο του χρόνου, όταν ασχολείστε με τοξικές σχέσεις μπορούν να βλάψουν τη συναισθηματική ευεξία σας και να καταστρέψουν την εκτίμηση του εαυτού σας.

Αν αρχίσουν να επηρεάζουν το μυαλό και την ψυχή σας σε καθημερινή βάση θα πρέπει να επανεκτιμήσετε τον τρόπο που ασχολείστε με αυτό το μέλος της οικογένειας. Θα πρέπει να αρχίσει σιγά σιγά μια απεμπλοκή.

Δεν έχουμε όλοι μια σούπερ στενή και υγιή οικογένεια. Δυστυχώς, μερικές φορές η λέξη ‘οικογένεια’ είναι ακριβώς αυτό, μια λέξη. Η παύση της επικοινωνίας με τους ανθρώπους που σας προκαλούν περισσότερο κακό παρά ευτυχία είναι μερικές φορές η τελευταία λύση, αλλά η πιο αποτελεσματική για την ευημερία σας. Διαβάστε παρακάτω 5 πράγματα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τα τοξικά μέλη της οικογένειας.

Είναι κακή επίδραση. Δυσαρεστημένοι με τη δική τους ζωή ή ίσως ασχολούμενοι με τις δυσαρέσκειες του παρελθόντος, θέλουν όλοι γύρω τους να αισθάνονται ακριβώς απαίσια όπως και οι ίδιοι. Αντί να σκάψουν βαθιά στη ρίζα των προβλημάτων τους, προσπαθούν να σας σύρουν στο χώμα μαζί τους. Προσπαθούν να σας γκρεμίσουν την αυτοεκτίμηση σας και να καταστρέψουν την εμπιστοσύνη σας, ώστε να μπορούν να αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους. Μερικές φορές, αναγνωρίζοντας αυτήν την συμπεριφορά και αντιστεκόμενοι μπορεί να αλλάξει δραματικά η κατάσταση. Λέγοντας κάτι σαν ‘ δεν έχω κάνει τίποτα λάθος και δεν θα σου επιτρέψω να με κάνεις να αισθάνομαι έτσι πια,’ μπορεί να είναι καταλυτικό.

Είναι παθητικοί-επιθετικοί. Η επικοινωνία είναι το κλειδί για μια υγιή σχέση. Η παθητική – επιθετική συμπεριφορά είναι ίσως ο χειρότερος τρόπος για να αποσπάσει κάποιος την προσοχή σας. Μπορεί να προσπαθήσουν να επισημάνουν τις αδυναμίες σας τυχαία, όταν μιλάτε για τα όνειρά σας ή απλά να σας αγνοήσουν εντελώς αν είναι αναστατωμένοι για κάτι. Ο ευκολότερος τρόπος για να λυθεί αυτό είναι η επικοινωνία. Εάν δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, τότε δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να απομακρύνετε τον εαυτό σας από την κατάσταση όσο μπορείτε.

Δεν είναι απαραίτητο να είναι τρομεροί άνθρωποι. Ακόμα κι έτσι, δεν θα πρέπει να περνάτε τον χρόνο σας μαζί τους σε τακτική βάση. Ο καθένας έχει κακές και αρνητικές ημέρες αλλά είναι οι άνθρωποι που έχουν μια κακή και αρνητική μέρα κάθε μέρα, που θα πρέπει να μείνετε μακριά τους. Σε αυτό το σημείο,σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει να τονώσετε το ηθικό τους και ίσως να αισθάνεστε ένοχοι γιατί δεν μπορέσατε. Ειλικρινά, φθείρει την συναισθηματική ευεξία σας και η ευτυχία τους δεν είναι δική σας ευθύνη. Όποιος δεν σας κάνει να νιώθετε καλά αλλά το αντίθετο, δεν πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας σας. Εσείς είστε η συντροφιά που πρέπει να κρατήσετε.

Αν μη τι άλλο, μάθετε από τα λάθη τους. Έχετε ποτέ παρακολουθήσετε τι κάνει κάποιος ή τι ακούτε να λέει, και έχετε πει στον εαυτό σας… ‘Θεέ μου, ελπίζω να μην ακούγομαι / κάνω όπως το εν λόγω πρόσωπο ποτέ στη ζωή μου !’ Λοιπόν,ακολουθήστε την συμβουλή σας και γίνετε το αντίθετο, εξασκηθείτε στην συμπόνια, στην αυτοσυγκέντρωση του νου, και στην αγάπη για τον εαυτό σας κάθε μέρα. Αν αγαπάτε τον εαυτό σας, δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα και κανένας που να μπορεί να σας πει κάτι για να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για το ποιος είσαι!

Άστον να πάει. Περιμένοντας κάποιον να αλλάξει θα σας αφήσει απλά απογοητευμένους και αποθαρρυμένους. Δεν μπορούμε να κάνουμε τους άλλους να ελπίζουν και να γίνουν καλύτεροι με την θετικότητα μας. Μάλλον το αντίθετο. Οι θετικοί άνθρωποι ενοχλούν αφάνταστα τους αρνητικούς ανθρώπους. Όταν δεν είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με κάποιους είναι πολύ δύσκολο να δούμε το άλλον κατάματα και έτσι δημιουργούνται τριβές.Τελικά, θα πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι καλύτερο για μας και τι η καρδιά μας αισθάνεται σωστό.

Προσωπικά, είχα πάντα μια πολύ μικρή ‘ομάδα’ στην οποία έχω εμπιστοσύνη και περνώ πολύ χρόνο μαζί. Οι άνθρωποι εμπιστοσύνης, για μένα είναι το κλειδί. Επίσης, δίνοντας προσοχή στο πώς οι άνθρωποι γύρω σας μεταχειρίζονται τους άλλους ανθρώπους είναι ακριβώς το πώς πρόκειται να μεταχειρισθούν και εσάς.

Τι πιστεύετε εσείς; Καμιά συμβουλή σχετικά με την αντιμετώπιση των τοξικών μελών της οικογένειας;

Η Kate Rae είναι μια διαισθητική συγγραφέας που συζητά για τον κόσμο της ψυχικής ασθένειας και το πώς η υγιής διαβίωση και το χιούμορ μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ευημερία σας. Η Kate ξεκίνησε πρόσφατα ένα blog για το άγχος, τις σχέσεις και την ολιστική διαβίωση.

Πηγή: stroumfaki.gr

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement