
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει εδώ και λίγες ημέρες η αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης του ηθοποιού και σκηνοθέτη, έναντι της καταδίκης του για δύο βιασμούς.
Ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός αποφυλακίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 14/7, αφότου πλήρωσε την εγγύηση των 30.000 ευρώ που όρισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και πλέον μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος εντός συνόρων της χώρας και αφού παρουσιάζεται τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. (δες εδώ εικόνες από τη στιγμή αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη)
Ο Δημήτρης Λιγνάδης, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για βιασμό δύο ανηλίκων αγοριών το 2015. Το δικαστήριο μετά την καταδίκη του αποφάσισε με πλειοψηφία 4 προς 3 ότι στο πρόσωπο του κατηγορούμενου πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του, με την επιβολή περιοριστικών όρων και χρηματικής εγγύησης.
Ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας το πρωί της Δευτέρας 18/7 μίλησε στην εκπομπή «Καλοκαίρι μαζί» όπου ανέφερε ότι “αντί να αντιδρά ο κ. Λιγνάδης στην άδικη καταδίκη που του επέβαλε το δικαστήριο, αντιδρούν άνθρωποι που έχουν παραπληροφορηθεί”.
«Αντί να διαμαρτύρεται ο κύριος Λιγνάδης γιατί καταδικάστηκε ενώ θα έπρεπε να αθωωθεί ολοσχερώς… Αυτό το κύκλωμα που από την αρχή κατασκεύασε αυτή την ιστορία αποδεικνύει ότι δεν ήταν μία ποινική υπόθεση. Ήταν μία οργανωμένη σκευωρία με έντονο πολιτικό υπόβαθρο» ανέφερε αρχικά ο γνωστός ποινικολόγος.
«Είναι υπόβαθρο ανθρώπων από τον χώρο του θεάτρου, το ΣΕΗ έχει παίξει μεγάλο ρόλο. Ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει κατηγορηθεί για 6 βιασμούς, εκ των υστέρων παραμένουν 4, εκ των υστέρων παραμένουν 2. Θα έπρεπε να γνωρίζετε και τους βιασθέντες. Υπάρχει μία παραπληροφόρηση ότι ο κύριος Λιγνάδης είναι βιαστής».
«Στην Ελλάδα όπως σε όλες τις δημοκρατικές χώρες θεωρείται κάποιος ότι έχει διαπράξει ένα έγκλημα όταν έχει καταδικαστεί αμετακλήτως» τόνισε στη συνέχεια ο Αλέξης Κούγιας.
Παράλληλα, πριν από λίγη ώρα, ο συνήγορος των θυμάτων, Γιάννης Βλάχος θέλησε να απαντήσει στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή 17/07/2022 ο Αλέξης Κούγιας, τονίζοντας πως στην υπόθεση Λιγνάδη ειπώθηκαν πολλά ψέματα.
Αναλυτικά η μακροσκελής ανακοίνωση του Γιάννη Βλάχου
Στην υπόθεση Λιγνάδη «ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα έλεγαν». Σταχυολογώ μερικά μόνον από αυτά :
1. Δήθεν το ένταλμα σύλληψης του τότε κατηγορούμενου, ήδη καταδικασμένου πρωτοδίκως για δύο εγκλήματα βιασμού σε βάρος ανηλίκων θυμάτων σε 12 χρόνια κάθειρξης, χωρίς ελαφρυντικά, Δ. Λιγνάδη, ήταν παράνομο και θα ακυρωνόταν με προσφυγή. Όμως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέρριψε την προσφυγή ως απαράδεκτη, διότι δεν προβλέπεται από τον Νόμο.
2. Δήθεν η προσωρινή κράτηση του κατηγορούμενου ήταν παράνομη. Όμως με επανειλημμένα Βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών επικυρώθηκε και παρατάθηκε η προφυλάκισή του μέχρι το ανώτατο όριο του 18μήνου, διότι κρίθηκε επικίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων, λόγω της μακροχρόνιας εγκληματικής δραστηριότητάς του, καταγεγραμμένης ήδη από έτος 1984, όταν είχε κατηγορηθεί για ασέλγεια σε βάρος 14χρονου αγοριού, σε συνδυασμό με την μεθοδική δράση του σε βάρος ευάλωτων θυμάτων.
3. Δήθεν οι ανακριτικές πράξεις διερεύνησης των καταγγελθέντων εγκλημάτων ήταν παράνομες και θα ακυρώνονταν από το Συμβούλιο. Όμως το παραπεμπτικό Βούλευμα επικύρωσε την απόλυτη νομιμότητα της ανακριτικής διαδικασίας.
4. Δήθεν οι κατηγορίες ήταν αποτέλεσμα σκευωρίας εναντίον του κατηγορούμενου, που εξυφάνθηκε από δημοσιογράφους, δικηγόρους, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, από την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ πολιτών κλπ. Η σκευωρία σε βάρος του δήθεν υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους επιληφθέντες εισαγγελικούς λειτουργούς, τους οποίους ονομαστικώς και επανειλημμένως απροκάλυπτα απείλησε, για να πληγεί η Κυβέρνηση, για να ματαιωθεί η επένδυση στο Ελληνικό, από επαγγελματική αντιζηλία κλπ. Όμως ουδεμία από αυτές τις πομφόλυγες αποδείχθηκε και δεν έγινε δεκτή από το Δικαστήριο.
5. Δήθεν τα θύματα και οι μάρτυρες κατηγορίας ήταν αναξιόπιστοι, ως δήθεν επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι, διεθνείς απατεώνες, ψυχικά ασταθή και ηθικά ανυπόληπτα πρόσωπα. Όμως το γεγονός της διπλής καταδίκης αποδεικνύει, ότι τα θύματα κρίθηκαν ως αξιόπιστα.
6. Δήθεν οι τακτικοί δικαστές του Μ.Ο.Δ. ψήφισαν όλοι υπέρ της αθώωσης του Λιγνάδη. Όμως μόνον δύο εξ αυτών, η Πρόεδρος και η νεοτέρα των τακτικών Συνέδρων, ψήφισαν αθωωτικά και υπέρ της αναστολής εκτέλεσης της ποινής του.
7. Δήθεν η απόφαση είναι ουσιαστικά και νομικά απαλλακτική για τον Λιγνάδη. Όμως ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος τέλεσης δύο εγκλημάτων βιασμού σε βάρος ανηλίκων θυμάτων και καταδικάσθηκε σε δωδεκαετή κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά. Οι περί του αντιθέτου αναληθείς ισχυρισμοί αποδεικνύουν την απόλυτη ασέβεια του κατηγορουμένου προς την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης.
8. Δήθεν οφείλεται η καταδίκη Λιγνάδη στην παραπλάνηση τριών ενόρκων ,που παρασύρθηκαν σε μία αμφιλεγόμενη δικαστική απόφαση, η οποία, κατά τον κατηγορούμενο, θα καταρρεύσει παμψηφεί στο Εφετείο. Όμως, αν η ψήφος συνείδησης των Δικαστών σε βάρος του κατηγορουμένου οφείλεται σε δήθεν παραπλάνησή τους, υφίστανται εντονότατοι λόγοι ανησυχίας για την ποιότητα της απονομής δικαιοσύνης, δεδομένης της εκπεφρασμένης βεβαιότητάς του για το αποτέλεσμα της εφετειακής δίκης.
9. Δήθεν υποστηρίχθηκε εκ μέρους μου σε συνέντευξη στην δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου, ότι η τυχόν προσβολή με έφεση του αθωωτικού σκέλους της καταδικαστικής απόφασης από την Εισαγγελική Αρχή θα οδηγήσει τον κατηγορούμενο πίσω στην φυλακή. Όμως ουδέποτε δόθηκε συνέντευξή μου στην συγκεκριμένη ή σε οποιονδήποτε άλλο δημοσιογράφο και ουδέποτε εξέφρασα την άποψη αυτή. Ο λόγος διασποράς ενός ακόμη ψεύδους εντάσσεται στην ήδη στο δικαστήριο εκδηλωθείσα επιλογή του κατηγορουμένου, να εμπλέκει και να απειλεί δημοσίως και ονομαστικώς εισαγγελικούς λειτουργούς.
10. Δήθεν η απελευθέρωση του κατηγορούμενου ήταν υποχρεωτική για το Δικαστήριο, λόγω του Νόμου Παρασκευόπουλου, που δήθεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως το άρθρο 497 παρ. 8 του Κ.Π.Δ., κατ` εσφαλμένη, καθ` ημάς, εφαρμογή του οποίου ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής, ισχύει αμετάτρεπτο ήδη από το έτος 2010. Έγινε συνειδητή παραπλάνηση της κοινής γνώμης, για να χρεωθεί την απογοήτευση της κοινωνίας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η διαδικασία στο ακροατήριο δεν τίμησε το ισχύον εθνικό και διεθνές νομικό πλαίσιο προστασίας των θυμάτων έμφυλης βίας. Ο εξευτελισμός και η τρομοκράτηση θυμάτων και μαρτύρων όφειλε να έχει αποφευχθεί. Όμως η Δικαιοσύνη, τελικώς, ήταν εκεί. Είδε, άκουσε, έκρινε και καταδίκασε πρωτοδίκως τον κατηγορούμενο ως βιαστή ανηλίκων, δικαιώνοντας τα θύματα για την εμπιστοσύνη που της επέδειξαν κι ενθαρρύνοντας μελλοντικά θύματα να καταγγέλλουν τους κακοποιητές τους, όποιοι κι αν είναι, όσο ψηλά στην κοινωνική ιεραρχία κι αν βρίσκονται. Το σώμα μας είναι το απόλυτο κι αδιαπραγμάτευτο όριο κάθε εξουσίας. Υπερνικάμε τον φόβο, ξεπερνάμε την ντροπή, ανοίγουμε το στόμα και καταγγέλλουμε. Κανείς δεν είναι μόνος του.
-
LIFESTYLE
Ευγενία Σαμαρά: Μαγεμένη από την Αφρική – Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι της
-
LIFESTYLE
Έξαλλος ο γιος του Γιώργου Μάγκα: «Ο πατέρας μου ζει, ο Μπιμπίλας θα υποστεί συνέπειες»
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Ο Xρήστος Φραντζεσκάκης κατέκτησε την έκτη θέση με ατομικό ρεκόρ στον τελικό της σφύρας στο ευρωπαϊκό στίβου
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Η μαμά μου θα με πάει για μπάνιο, όταν βρει λεφτά για εισιτήρια»: Τσακίζει κόκαλα η μικρή Δέσποινα από την Πάτρα
-
ΕΛΛΑΔΑ
Μυστήριο στην Πάτρα: Εργαζόμενη πληρώνεται κανονικά, ενώ έχει να πατήσει στη δουλειά της 4 χρόνια
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Σπίτι στην Κηφισιά έχει υποβρύχια πισίνα στην κρεβατοκάμαρα
-
LIFESTYLE
Γυμνασμένος, μούσια, γεμάτος τατουάζ: Ένας «άλλος» στα 25 του, ο μικρός Φοίβος από τη «Νταντά», Βασίλης Καραγιάννης
-
LIFESTYLE
«Έχω καρκίνο…»: Συγκλονίζει η πρώην παίκτρια του My Style Rocks, Αμίνα Χακίμ, τα «καρφιά» στους γονείς της
-
ΕΛΛΑΔΑ
Στιγμές αγωνίας στη Θεσσαλονίκη: Γιατροί και αστυνομικοί έσωσαν 6χρονο παιδί με εγκεφαλική αιμορραγία
-
ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Από τη μανία στράβωσε το μαχαίρι: Ο φαντάρος που σκότωσε με 58 μαχαιριές τον φίλο του γιατί του ζήτησε κάτι
-
ΥΓΕΙΑ
Αργός μεταβολισμός: 6 συμβουλές για να τον επιταχύνετε και να χάσετε γρήγορα τα περιττά κιλά
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Βρες τον κρυμμένο κάβουρα: Το τεστ παρατηρητικότητας που μόνο οι πανέξυπνοι άνθρωποι καταφέρνουν να λύσουν
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Πέρασαν 9 χρόνια από την ημέρα που ο πατέρας σου σε καθήλωσε με 2 σφαίρες»: Ραγίζει καρδιές η μαμά της Άσπας
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νυστέρια, λαβίδες, τρυπάνια: Ο λόγος που τα ιατρικά εργαλεία των Αρχαίων Ελλήνων παραμένουν τα ίδια
-
ΕΛΛΑΔΑ
Με τα πόδια από Λονδίνο μέχρι το Τάφο του Αγίου Παϊσίου: Η ιστορία της άστεγης Κατερίνας, μητέρας δύο παιδιών με αυτισμό
-
LIFESTYLE
Χορεύει και διασκεδάζει: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου χαρούμενη και γεμάτη κέφια παίρνει τη ζωή της πίσω
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Μίλτος Τεντόγλου: «Είπα πριν από τον αγώνα ότι αν ξεκινήσω με άκυρο, θα κερδίσω – Πάντα στο μυαλό μου τα 9 μέτρα»
-
LIFESTYLE
Δεν κρύβεται πλέον: Οι νέες φωτο της Σπυροπούλου με μαγιό και φουσκωμένη κοιλίτσα στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Το πρωί δουλειά στο τσιπουράδικο, τα μεσάνυχτα προπόνηση – Η ιστορία της «χρυσής» Αντιγόνης Ντρισμπιώτη
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Zήτησαν από μια γυναίκα που θήλαζε να καλυφθεί αuτή έκανε κάτι που τοuς άφησε όλους άφωνους
-
LIFESTYLE
Μεγάλη ανησυχία με βίντεο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου που την δείχνει υπερβολικά αδύνατη
-
LIFESTYLE
«Κλωνοποίηση» της Ελένης Μενεγάκη: Η Βαλέρια Λάτσιου, μεγάλωσε, είναι μία καλλονή και ίδια η μητέρα της νέα
-
ΓΥΝΑΙΚΑ
Μια μηχανικός με καταγωγή από τη Νιγρίτα Σερρών στην ομάδα Alfa Romeo της Formula 1
-
LIFESTYLE
Ιωαννίδου: «Έχω κινηθεί νομικά για να κατέβει η ηλικία μου από το ίντερνετ»
-
PEOPLE
Γιαγιά 105 ετών από την Κάλυμνο έτοιμη για το ρεκόρ Γκίνες. Έχει 50 εγγόνια, 87 δισέγγονα, 2 τρισέγγονα και φροντίζει ηλικιωμένους στο γηροκομείο
-
LIFESTYLE
Την έκραξαν επειδή πήγε με το παιδί της: Σούσουρο με την Κλέλια Ρένεση, η απάντησή της στα αρνητικά σχόλια
-
PEOPLE
Βασίλης Ραχούτης: Ο στρατιώτης που πνίγηκε σώζοντας ανθρώπους στο Σάμινα
-
ΠΕΡΙΕΡΓΑ
2 χρόνια στα 60 μέτρα: 23χρονη έζησε πάνω σε δέντρο, άντεξε κρύο και πείνα και το έσωσε από το κόψιμο
-
LIFESTYLE
«Την πρώτη μέρα διακοπών μου έμαθα ότι είμαι έγκυος»: Ελεονώρα Μελέτη
-
LIFESTYLE
Η «μαύρη» μoίρα των Ελληνικών Reality: Οι 2 νεκροί, οι 2 στη φuλακή και ο ένας που εκτελέστηκε από τη μαφία