ΚΟΣΜΟΣ

Φοιτήτρια στο Αφγανιστάν: Άνδρες γελούν με τον τρόμο μας – Κρύψαμε τις ταυτότητες μας και τα πτυχία μας

Φοιτήτρια στο Αφγανιστάν: Άνδρες γελούν με τον τρόμο μας – Κρύψαμε τις ταυτότητες μας και τα πτυχία μας
Advertisement

«»Είναι οι τελευταίες ημέρες που κυκλοφορείται μόνες σας στον δρόμο», είπε κάποιος άλλος. «Μια μέρα θα παντρευτώ τέσσερις από εσάς», πρόσθεσε ένας τρίτος»


Εικόνες χάους επικρατούν στο Αφγανιστάν, καθώς χιλιάδες Αφγανοί συρρέουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι δρόμοι γύρω από την πρωτεύουσα είναι γεμάτοι κίνηση καθώς πολίτες που φοβούνται την κατάληψη από τους Ταλιμπάν προσπαθούν να δραπετεύσουν εγκαταλείποντας τα σπίτια τους.

Οι Αφγανές γυναίκες βρίσκονται ενόψει μιας σκληρής πραγματικότητας, παρά το γεγονός ότι οι ταλιμπάν διακηρύσσουν πως θα σεβαστούν τα δικαιώματα τους. Μια φοιτήτρια, μιλώντας στον Guardian περιγράφει όσα έζησε όταν η αστυνομία εκκένωσε το πανεπιστήμιο υπό τον φόβο επιθέσεων από τους Ταλιμπάν επειδή οι φοιτήτριες δεν φορούν μπούργκα.

 

Η 24χρονη Αφγανή που είχε σχεδόν ολοκληρώσει δυο ταυτόχρονα πτυχία, στο American University of Afghanistan και στο Kabul University, εξήγησε πως όλα αυτά χάθηκαν σε μια στιγμή…

«Θέλαμε να φύγουμε και να πάμε στο σπίτι μας, αλλά δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιοήσουμε τα μέσα μεταφοράς. Οι οδηγοί δεν μας έπαιρναν στα αυτοκίνητά τους επειδή δεν ήθελαν να πάρον την ευθύνη της μεταφοράς μιας γυναίκας. Τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα για τις γυναίκες που έμεναν στην εστία του πανεπιστημίου, των οποίων τα σπίτια είναι έξω από την Καμπούλ, οι οποίες ήταν τρομαγμένες και μπερδεμένες για το πού πρέπει να πάνε. Στο μεταξύ οι άνδρες που βρίσκονταν έξω έκαναν πλάκα και κορόιδευαν κορίτσια και γυναίκες, γελώντας με τον τρόμο μας. “Πηγαίνετε να φορέσετε μπούργκα”, φώναξε ένας. “Είναι οι τελευταίες ημέρες που κυκλοφορείται μόνες σας στον δρόμο”, είπε κάποιος άλλος. “Μια μέρα θα παντρευτώ τέσσερις από εσάς”, πρόσθεσε ένας τρίτος», δηλώνει η φοιτήτρια.

Έπειτα προσθέτει: «Δούλεψα τόσες μέρες και νύχτες για να γίνω ο άνθρωπος που είμαι σήμερα και σήμερα το πρωί, όταν έφτασα σπίτι, το πρώτο πράγμα που κάναμε εγώ και οι αδερφές μου ήταν να κρύψουμε τις ταυτότητές μας και τα πτυχία μας. Ήταν συγκλονιστικό. Γιατί πρέπει να κρύβουμε τα πράγματα για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε περήφανες;».

 

 

«Το μόνο που μπορούσα να δω γύρω μου ήταν τα φοβισμένα πρόσωπα των γυναικών και τα άσχημα πρόσωπα των ανδρών που μισούν τις γυναίκες, που δεν τους αρέσει να εκπαιδεύονται, να εργάζονται και να έχουν ελευθερία. Το πιο συγκλονιστικό για μένα ήταν εκείνοι που έδειχναν ευτυχισμένοι και κορόιδευαν τις γυναίκες. Αντί να σταθούν στο πλευρό μας, στέκονται στο πλευρό των Ταλιμπάν και τους δίνουν ακόμη περισσότερη δύναμη», πρόσθεσε και εξομολογήθηκε πως αισθάνεται θύμα ενός πολέμου με πολιτικές διαστάσεις που ξεκίνησαν οι άντρες. «Οι Αφγανές γυναίκες θυσίασαν πολλά για αυτή τη μικρή ελευθερία που είχαν. Και τώρα φαίνεται πως θα πρέπει να ‘κάψω’ όσα πέτυχα σε αυτά τα 24 χρόνια της ζωής μου. Το να έχω πια ταυτότητα ή πτυχία από το πανεπιστήμιο είναι πια επικίνδυνο. Ακόμα και να τα κρατήσω, δεν θα μπορώ να τα χρησιμοποιήσω. Δεν υπάρχουν πια δουλειές για εμάς στο Αφγανιστάν», κατέληξε. Πηγή: www.rosa.gr

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement