ΤΑΞΙΔΙ

Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο

Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο
Advertisement

Μυθικές (δρακο)λίμνες, φαντασμαγορικά φαράγγια, ποτάμια με νερό τόσο καθαρό που μπορείς να το πιεις, καταρράκτες βγαλμένοι από εικονογράφηση παραμυθιού.

Η Ήπειρος δεν έχει μόνο κουκλίστικα χωριά και τοξωτά γεφύρια –η φυσική ομορφιά συναγωνίζεται «στα ίσα» την ανθρώπινη δημιουργία σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας. Κι έχουμε επτά από τα θαύματά της για να το αποδείξουμε.

Το φαράγγι του Βίκου

Το δυνατό(τερο) χαρτί της περιοχής, το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου –αμφισβητείται αυτός ο τίτλος, στις καρδιές μας και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες όμως ισχύει, οπότε θα τον χρησιμοποιούμε όσο θέλουμε.

/* custom css */ .tdi_2_133.td-a-rec{ text-align: center; }.tdi_2_133 .td-element-style{ z-index: -1; }.tdi_2_133.td-a-rec-img{ text-align: left; }.tdi_2_133.td-a-rec-img img{ margin: 0 auto 0 0; }@media (max-width: 767px) { .tdi_2_133.td-a-rec-img { text-align: center; } } Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο - Εικόνα 2By Sergey Berestetsky shutterstock Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο - Εικόνα 4By Marianna Ianovska shutterstock Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο - Εικόνα 6By Andrzej Golik shutterstock

Για να το εκτιμήσετε στο μεγαλείο του, πριν ξεκινήσετε να περπατάτε μία από τις φαντασμαγορικές διαδρομές που το διασχίζουν, προτείνουμε να το χαζέψετε πρώτα από ψηλά, από το παρατηρητήριο στη θέση Οξιά: Ένα φυσικό μπαλκόνι ενάμισι χιλιόμετρο πάνω από το μεγαλειώδες χάος του φαραγγιού, που απλώνεται «κάθετα» από κάτω σας, προκαλώντας ίλιγγο και κόβοντας την ανάσα. Εδώ θα φτάσετε οδηγώντας περί τα δέκα-δεκαπέντε λεπτά από το Μονοδέντρι, περνώντας μέσα από το επίσης φαντασμαγορικό Πέτρινο Δάσος και αφήνοντας το αυτοκίνητο εκεί που τελειώνει ο δρόμος, για να διανύσετε τα τελευταία 100 μέτρα ως το παρατηρητήριο με τα πόδια.

Ο Βοϊδομάτης που διασχίζει το φαράγγι του Βίκου Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο - Εικόνα 8By Nora_n_0_ra shutterstock Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο - Εικόνα 10By fritz16 shutterstock Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο - Εικόνα 12By Heracles Kritikos shutterstock

Το πρώτο από τα πράγματα που θα ακούσετε να λέγονται για τον Βοϊδομάτη, είναι πως πρόκειται για ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης –το νερό του είναι τόσο κρυστάλλινο, που οι μελέτες λένε ότι μπορείς να το πιείς. Η πραγματική μαγεία, όμως, βρίσκεται στην απόχ ρωσή τους, η οποία σε πολλά σημεία θυμίζει την κινηματογραφική Γαλάζια Λίμνη: Έχει αυτό το εξωτικό σμαραγδένιο χρώμα, που αυτή την εποχή αναδεικνύουν σε ακόμα εντυπωσιακότερο τα χρυσοκόκκινα δάση που το κορνιζάρουν.

Μέχρι την άνοιξη που θα έχει αρκετό νερό για ένα αξιοπρεπές rafting, τον απολαμβάνουμε περπατώντας στις όχθες του –πολλές από τις διαδρομές που διασχίζουν το φαράγγι του Βίκου περνούν δίπλα του.

Η Βάλια Κάλντα Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο - Εικόνα 14By Land-e-scaper shutterstock Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο - Εικόνα 16By Land-e-scaper shutterstock Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο - Εικόνα 18By Land-e-scaper shutterstock

Γνωστή επί τω επισημοτέρω ως Εθνικός Δρυμός Πίνδου, η «Ζεστή Κοιλάδα» (όπως είναι η μετάφραση του βλάχικου ονόματός της) ενώνει την Ήπειρο με τη Μακεδονία και απλώνεται σε 69.000 στρέμματα μαύρων πεύκων και χρυσοκόκκινων αυτή την εποχή οξιών. Στα highlights της συγκαταλέγονται μαγευτικές τοποθεσίες όπως τα Κόκκινα Πεύκα με την πανοραμική τους θέα στην κοιλάδα, το Αρκουδόρεμα, με τα κρυστάλλινα νερά στην καρδιά του μαύρου δάσους, όπου οι καφέ αρκούδες σουλατσάρουν την άνοιξη όταν ξυπνούν από τον χειμερινό υπνάκο τους και, τέλος, το χωριό Βωβούσα, χτισμένο στις όχθες του Αώου, τον οποίο «στεφανώνει» με ένα πανέμορφο πέτρινο μονότοξο γεφύρι του 18ου αιώνα.

Ο Καταρράκτης στα Τζουμέρκα Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο - Εικόνα 20By Sergey Berestetsky shutterstock Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο - Εικόνα 22By Sergey Berestetsky shutterstock

Έδωσε το όνομά του στο γλυκύτατο χωριουδάκι δίπλα του, που λέγεται απλά Καταρράκτης. Σε απόσταση δέκα λεπτών οδήγησης έξω από το χωριό, θα συναντήσετε το ξύλινο, ειδικά κατασκευασμένο μονοπάτι που οδηγεί στον υπέροχο καταρράκτη, τα νερά του οποίου πέφτουν ορμητικά από ύψος 110 μέτρων. Περπατώντας εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το φαντασμαγορικό του θέαμα από κάθε πιθανή γωνία. Επιστρέφοντας, αν βρείτε ανοιχτό το κιόσκι στην αρχή της διαδρομής, πιάστε θέση για καφέ ή μαγειρευτό φαγητό μετά πανοραμικής θέας στα γύρω τοπία.

Ο Αχέροντας Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο - Εικόνα 24By GLontras shutterstock Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο - Εικόνα 26By NIckos IV shutterstock Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο - Εικόνα 28By DroneworX TS shutterstock_

Την απάντηση στο γιατί, απ’ όλα τα ποτάμια της Ελλάδας, οι αρχαίοι ημών διάλεξαν το συγκεκριμένο για πύλη του κάτω κόσμου, την ανακαλύπτεις με το που θα τον αντικρίσεις: Θεόρατα, ολόλευκα βράχια υψώνονται κάθετα πάνω από τα πρασινογάλαζα, παγωμένα νερά του, που αναβλύζουν από κάθε σχισμή στους βράχους, δημιουργώντας αφενός ένα απόκοσμο βουητό και αφετέρου πολλά μικρά καταρρακτάκια ανάμεσα σε φουντωτά πλατάνια στις όχθες του. Το καλοκαίρι μπορείτε να τον διασχίσετε περπατώντας στο μεγαλύτερο μέρος του, με ειδικά παπουτσάκια που πωλούνται εκεί που αφήνετε το αυτοκίνητο. Αυτή την εποχή, μάλλον θα αρκεστείτε στο (υπερ)θέαμα από την όχθη του.

Τα σπήλαια του Περάματος και της Ανεμότρυπας

Το μεν σπήλαιο του Περάματος είναι ένα από τα πιο ξακουστά στην Ελλάδα: Λίγα μόνο χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννενα, μετρά ενάμιση εκατομμύριο (!) χρόνια ζωής και είναι επισκέψιμο σε μήκος ενάμισι χιλιομέτρου. Το πλαισιώνουν μερικοί από τους πιο εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες που έχετε δει ποτέ.

Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο - Εικόνα 30By Andrei Nekrassov shutterstock

Το λιγότερο γνωστό σπήλαιο της Ανεμότρυπας βρίσκεται στα Τζουμέρκα, περί τα δέκα λεπτά έξω από τα Πράμαντα, και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εσωτερικές λίμνες στην Ελλάδα. Το αξιοποιημένο τμήμα του έχει μήκος 250 μέτρα και η διάρκεια της επίσκεψης είναι περίπου 25 λεπτά, αλλά οι εντυπωσιακοί σταλακτιτικοί και σταλαγμιτικοί σχηματισμοί του ενδέχεται να σας κρατήσουν καθηλωμένους για αρκετά περισσότερη ώρα.

Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο - Εικόνα 32By Sergey Berestetsky shutterstock

Και, φυσικά, οι Δρακόλιμνες  Τα 7 θαύματα της φύσης στην Ήπειρο - Εικόνα 38By Cat_s shutterstock

Ως «αλπικές λίμνες» θα βρείτε στις εγκυκλοπαίδειες αυτές τις λίμνες με το παραμυθένιο όνομα και το ακόμα πιο παραμυθένιο τοπίο, που φωλιάζουν στις κορυφές… των κορυφών της Πίνδου. Οι Δρακόλιμνες είναι πέντε, με γνωστότερη εκείνη στην κορυφή της Γκαμήλας (αλλιώς Τύμφης) στα 2.497 μέτρα υψόμετρο, και εκείνες στον Σμόλικα, τον Γράμμο, το Μαυροβούνι και το Περιστέρι να συμπληρώνουν την πεντάδα.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement