ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο σε αυτή την πόλη στον κόσμο, όλοι οι κάτοικοι ζουν σ’ ένα κτήριο -Στεγάζει σχολείο, εκκλησία και νοσοκομείο

Μόνο σε αυτή την πόλη στον κόσμο, όλοι οι κάτοικοι ζουν σ’ ένα κτήριο -Στεγάζει σχολείο, εκκλησία και νοσοκομείο
Advertisement

Αλάσκα: Πρόκειται για την πόλη που μένει μέσα σε ένα κτήριο. Το ψύχος είναι έντονο. Το ίδιο ισχύει και με τις χιονοπτώσεις. Το Γουίτιερ είναι μια μικρή πόλη της Αλάσκας. Συχνά αναφέρεται και ως η «πόλη που ζει κάτω από ένα κεραμίδι»…

Η μοναδική πόλη στον κόσμο που όλοι οι κάτοικοι ζουν σ’ένα κτήριο -Στεγάζει σχολείο, εκκλησία και νοσοκομείο - Εικόνα 1

Αλάσκα: Η ζωή μέσα σε ένα κτήριο

Οι 217 κάτοικοι της πόλης μένουν σε ένα μεγάλο κτήριο, το περίφημο Begich Tower. Αυτό περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται μια μικρή πόλη. Εκκλησία, σχολείο, κλινική, μανάβικο, αστυνομικό τμήμα μέχρι και ταχυδρομείο. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1974. Τo πιο περίεργο απ΄ όλα είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται κανείς να βγει από το κτήριο για να κάνει τις δουλειές του. Όλα τα βρίσκει δίπλα του!

Η μοναδική πόλη στον κόσμο που όλοι οι κάτοικοι ζουν σ’ένα κτήριο -Στεγάζει σχολείο, εκκλησία και νοσοκομείο - Εικόνα 2 Η μοναδική πόλη στον κόσμο που όλοι οι κάτοικοι ζουν σ’ένα κτήριο -Στεγάζει σχολείο, εκκλησία και νοσοκομείο - Εικόνα 3 Η μοναδική πόλη στον κόσμο που όλοι οι κάτοικοι ζουν σ’ένα κτήριο -Στεγάζει σχολείο, εκκλησία και νοσοκομείο - Εικόνα 4

Οι ρυθμοί ζωής σε αυτή την πόλη κυλούν κανονικά. Παρόλο το δριμύ ψύχος και τις έντονες χιονοπτώσεις, αφού όλοι οι κάτοικοι απολαμβάνουν τη ζωή τους μέσα στο κτήριο. Μάλιστα, αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση σε αυτή την πόλη της Αλάσκας, που είναι αρκετά απομονωμένη, γίνεται είτε με πλοίο είτε μέσω ενός τούνελ. Δείτε το βίντεο από τη χιονισμένη πόλη!

Αλάσκα: H πιο παγωμένη πλευρά των ΗΠΑ

Βρέχεται από τον Αρκτικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι top προορισμός για το Βόρειο Σέλας. Φιλοξενεί εσκιμώους, πολικές αρκούδες. Πιάνει θερμοκρασίες αδιανόητες για τα ελληνικά δεδομένα, της τάξης των -40 βαθμών Κελσίου. Με τις πολικές νύχτες, τον ήλιο του μεσονυχτίου και τις θερμοκρασίες αυτές, η ζωή στην Αλάσκα σίγουρα δεν είναι εύκολη. Για έναν ταξιδιώτη-λάτρη της περιπέτειας και του διαφορετικού, όμως, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό. Τα σημαντικά σημεία του οποίου θα δούμε παρακάτω.

Η μοναδική πόλη στον κόσμο που όλοι οι κάτοικοι ζουν σ’ένα κτήριο -Στεγάζει σχολείο, εκκλησία και νοσοκομείο - Εικόνα 5

Αλάσκα: Εθνικό Πάρκο Glacier Bay

Δυτικά της πρωτεύουσας της Αλάσκα, Τζούνο, το πάρκο αυτό είναι ένα τρανό παράδειγμα της άγριας και μεγαλειώδους ομορφιάς της πολιτείας. Οι περισσότεροι επισκέπτες φτάνουν με κρουαζιερόπλοια. Ξεκινούν τις δραστηριότητες που είναι διαθέσιμες στην περιοχή. Ένα βολικό μέρος να μείνουν είναι το Glacier Bay Lodge. Από εκεί μπορούν να ξεκινήσουν την πεζοπορία ή το καγιάκ, ανάμεσα σε παγετώνες. Στο πάρκο υπάρχει δυνατότητα να παρατηρήσει κάποιος πουλιά και άλλα είδη άγριας ζωής, όπως αρκούδες και κατσίκες βουνού, ενώ όσοι είναι του ψαρέματος, κατευθύνονται προς τα ποτάμια για πολύχρωμες πέστροφες και ιππόγλωσσους.

Η μοναδική πόλη στον κόσμο που όλοι οι κάτοικοι ζουν σ’ένα κτήριο -Στεγάζει σχολείο, εκκλησία και νοσοκομείο - Εικόνα 6

Αλάσκα: Κέντρο Τοπικής Κληρονομιάς στο Anchorage

Από τους Inupiaq στην αρκτική ακτή ως τους Haida νοτιοανατολικά, οι ιθαγενείς της Αλάσκα, οι οποίοι σήμερα φτάνουν τις 165 χιλιάδες, έχουν αδιαμφισβήτητα διαμορφώσει το μέρος, το οποίο αποκαλούν πατρίδα. Στο Κέντρο Τοπικής Κληρονομιάς στο Anchorage (Alaska Native Heritage Center) θα γνωρίσετε περισσότερα για τους ίδιους και τον πολιτισμό τους, μέσα από ένα σύγχρονο μουσείο με εκθέματα από όλη την πολιτεία.

Η μοναδική πόλη στον κόσμο που όλοι οι κάτοικοι ζουν σ’ένα κτήριο -Στεγάζει σχολείο, εκκλησία και νοσοκομείο - Εικόνα 7

To βουνό McKinley

Σε μια πολιτεία όπου όλα βρίσκονται στον υπερθετικό, το βουνό McKinley στο Εθνικό Πάρκο και Προστατευόμενη Περιοχή Denali, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Με την κορυφή του στα 6.193 μέτρα, ο καλύτερος τρόπος για έναν μέσο ταξιδιώτη είναι να το δει από ψηλά με αεροπλάνο, μέσα από τις διάφορες προσφορές που υπάρχουν. Για όσους επιλέξουν αυτή τη δραστηριότητα στο ταξίδι τους στην Αλάσκα, μια βολική λύση διαμονής είναι το Kantishna Roadhouse, από το οποίο θα έχετε εύκολη πρόσβαση, αλλά και παραδοσιακά γεύματα που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στις εξερευνήσεις.

Η μοναδική πόλη στον κόσμο που όλοι οι κάτοικοι ζουν σ’ένα κτήριο -Στεγάζει σχολείο, εκκλησία και νοσοκομείο - Εικόνα 8

Αλάσκα: Βόλτα, με ταράνδους και ελάφια

Το Fairbanks είναι η μεγαλύτερη πόλη στο εσωτερικό της Αλάσκα, αλλά αυτό που πρέπει να απολαύσει οπωσδήποτε όποιος βρεθεί ποτέ εκεί είναι μια βόλτα στη φύση και το δάσος με ελάφια και ταράνδους. Μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τα πανέμορφα αυτά ζώα και τις συνήθειές τους, και να τα αφήσετε να γίνουν οδηγοί σας σε μια υπέροχη και ανεπανάληπτη εμπειρία, μέσα στο υπέροχο βόρειο δάσος του Goldstream Valley, βόρεια του Fairbanks.

Η μοναδική πόλη στον κόσμο που όλοι οι κάτοικοι ζουν σ’ένα κτήριο -Στεγάζει σχολείο, εκκλησία και νοσοκομείο - Εικόνα 9

Βόρειο Σέλας στο Anchorage και το Fairbanks

Από τον Σεπτέμβριο, μέχρι περίπου τις 20 Απριλίου, η πιθανότητα να δει κάποιος το Βόρειο Σέλας είναι μεγάλη, καθώς σε αυτό το διάστημα επικρατεί το περισσότερο σκοτάδι, ο πιο καθαρός ουρανός και ο καιρός ενδείκνυται. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα, που μετατρέπει τον ουρανό σε ζωντανό light show με λευκό, πράσινο, κόκκινο και μπλε χρώμα, σε ένα θέαμα που αν δεν το δει το ανθρώπινο μάτι, δεν μπορεί να αντιληφθεί το πραγματικό του μέγεθος και ομορφιά. Τα καλύτερα μέρη για να το πετύχει κάποιος είναι το Fairbanks, όπως και το Anchorage και αν τα καταφέρει, έχει σίγουρα κατακτήσει μια σημαντική ταξιδιωτική εμπειρία στη ζωή του.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement